Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

OGY - Megszavazták a javaslatot, 900 intézmény jövője rendeződött

Tápszentmiklós másodszor menti meg az ország kisiskoláit és óvodáit: a kistelepülés polgármestere ahogy tavaly, úgy idén is kiszúrt egy ˝hibát˝ a központi költségvetésben.

S ahogy egy éve, úgy idén is talált olyan (győri) országgyűlési képviselőt, akinek segítségével sikerült módosító javaslatként mintegy kétmilliárd forintot szerezni a társulási intézményeknek.

Még hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni: Kovács József tápszentmiklósi polgármester tegnap bebizonyította ennek ellenkezőjét. A parlament ugyanis a jövő évi költségvetéshez beadott, úgynevezett ˝második körös, kapcsolódó módosító indítványok˝ között döntött arról is, amelyet az ő kezdeményezésére indított el Kara Ákos (Fidesz) győri országgyűlési képviselő. Tavaly nagyjából ugyanezt a bravúrt sikerült elérnie a kis Győr-Moson-Sopron megyei település vezetőjének.

Kovács József tápszentmiklósi polgármester (jobbra) hétfőn a parlamentben. Balra Kara Ákos, középen Gyopáros Alpár – két megyei fideszes országgyűlési képviselő, akik a Fidesz–KDNP frakción belül küzd
 Kovács József tápszentmiklósi polgármester (jobbra) hétfőn a parlamentben. Balra Kara Ákos, középen Gyopáros Alpár – két megyei fideszes országgyűlési képviselő, akik a Fidesz–KDNP frakción belül küzdöttek az ügy sikeréért, s akik az eredeti módosító indítványt jegyzik.
Novemberben írtunk először arról, hogy a polgármester kiszúrta: a 2011-es központi költségvetési tervezetben nem szerepel a társulási óvodákban, általános iskolákban tanuló  gyerekek után ma még járó, állami (36.300 forintos) fejkvóta. Enélkül   azonban veszélybe kerülhet az iskolák jövője, a fenntartó önkormányzatoknak ugyanis éves szinten akár 5–10 millió forintos mínuszt jelent ez a döntés, amit a költségvetésük nem bír el.

Az utolsó pillanatig nem volt biztató a helyzet, legutóbb még arról írtunk, hogy bár kormánykörökben is szóba került a probléma, a Fidesz–KDNP frakció támogatása híján ez az – egyébként milliárdos – összeg nem fog szerepelni a 2011-es költségvetésben.

Az elmúlt napokban azonban fordult a kocka, ehhez pedig az is kellett – mondta a hétfői parlamenti szavazás előtt Kara Ákos, a Győr környéki településeket képviselő honatya –, hogy végig napirenden tartsák a kérdést. ˝Végül az önkormányzati bizottság  javaslataként kerül a parlament elé a módosítás, amelynek lényege, hogy a gyerekek után 32 ezer forintos fejkvóta jár az önkormányzatoknak.˝

Számított az is, nem is keveset, hogy az eredeti indítványhoz – amelyet Kara Ákos mellett még egy Győr-Moson-Sopron megyei képviselő is jegyzett Gyopáros Alpár személyében – az ország minden régiójából akadt képviselő, aki támogatólag csatlakozott. Nyilván számukra is világossá vált, hogy az általuk képviselt településeknek mit jelent a fejkvóta kiesése. Kovács József polgármester is ezt hangsúlyozta, miközben immár másodszor ment azért a parlamentbe, hogy saját szemével is lássa (és biztosra vehesse), hogy módosító javaslata átment az Országgyűlés karácsony előtti szavazatdömpingjén.

˝Örülök, hogy nemcsak a mi iskolánkat, hanem mintegy kilencszáz hasonló társult intézmény sorsát sikerült rendezni. Két hete még nem hittem a sikerben, de most igazán boldog vagyok. Ez nem »csupán« karácsonyi ajándék nekünk, hanem számomra születésnapi meglepetés is, amiről nyilván nem tudhatnak a képviselők, de én ezzel a döntéssel ünnepelek.˝

A módosító indítvány mintegy kétmilliárd forintot jelent a központi költségvetésben. A kisiskolák és óvodák számára pedig azt, hogy a gyerekek után nem csupán a 2010/2011-es tanévig (gyakorlatilag jövő szeptemberig) jár a normatív támogatás, hanem 2011. decemberig biztosan.

Olvasóink írták

 • 6. sziszifusz 2010. december 22. 14:26
  „Ha,ez a hatalom és kormány nem hibázhat,hogy történhet meg ilyen skandalum?!
  Szándékosan?Csak nem?Vagy a pénzügyben komenista szabotázs banda működik!
  Ugye milyen távolbalátó ez a Bacsó!”
 • 5. maraton 2010. december 21. 20:29
  „Gratulálok a sikerhez!

  Az okosangolhoz:
  A "lájkolom" a létező legbutább szó amit kitalálhattak a magyar nyelv ellen....”
 • 4. gabmaster 2010. december 21. 19:27
  „Are you sure ? csabrab
  Lol XD”
 • 3. nagytibi 2010. december 21. 12:26
  „Gratulálunk!!!Kara Ákos és Gyopáros Alpár képviselők remek munkát végeznek. Nagy siker ez!!”
 • 2. csabrab 2010. december 21. 09:38
  „Eltévedtem?Úgy tudtam,ez egy magyar nyelvű oldal?Még nem vagyunk palesztinok,még nem teljesen Izrael befolyása alatt élünk.(bár már nem sok hiányzik)”
 • 1. kasi 2010. december 21. 05:34
  „! 900 !
  This is Tápszentmiklós !
  Nagy grat !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetőben lopta el egy asszony táskáját Győrben

A képen látható férfi október közepén a kora délutáni órákban, Győrben a Szauter úti köztemető egyik… Tovább olvasom