Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Offshore cégek a Révai utcai parkolóház mögött? - Győri közgyűlés

Közvetve Brit Virgin-szigeteki tulajdonosai is vannak a győri Révai utcai parkolóháznak, amelyet a Győr-Szol évi több mint 100 millió forintért bérel, és amelyet 1,1 milliárd forintért akar megvenni.


A parkolási rendelet vitája hozta a legérdekesebb pillanatokat a pénteki közgyűlésen, de nem azért, amiért várni lehetett. Neupor Zsolt (MSZP) felszólalásában az Egyenlítő blogon pénteken megjelent információkat ismertette a testülettel.

Az írás egyrészt közli azokat a tényeket, amelyekről a Kisalföld számolt be elsőként szeptember 6-án. Eszerint a 2009 végén átadott Révai utcai parkolóház a magán- és a közszféra összefogásán alapuló PPP-konstrukcióban épült.

A beruházás kivitelezője a West Hungária Bau (WHB) Kft. volt, míg a munkát az Arrabona Parkolóház Kft. rendelte meg, így utóbbi fizette a fejlesztés 715 millió forintos költségét. Jelenleg is ennek a kft.-nek a tulajdona az óriásgarázs, amit tőle bérel a győri önkormányzat cége, a Győr-Szol (a blog információi szerint havonta 40 ezer euróért, azaz mostani árfolyamon havi 12 millió forintért).

A Győr-Szol a bérleti szerződésből ki akar szállni, egy 3 millió 730 ezer eurós (mintegy 1,1 milliárd forintos) hitel segítségével. A kölcsön felvételére meghirdetett közbeszerszési eljárás még nem zárul le (Somogyi Róbert, a Győr-Szol ingatlangazdálkodási igazgatója a közgyűlésnek tegnap azt mondta, hamarosan eredményt hirdetnek).

Ahogy azt a Kisalföld korábban megírta, az Arrabona Parkolóház Kft.-t a luxemburgi bejegyzésű City Győr Luxemburg S.A. birtokolja. Az Egyenlítő blog a luxemburgi cégkivonatok alapján azt állítja: utóbbi vállalkozást 2008. június 17-én alapította a Valon S.A. és a Lannage S.A. Mindkét cég székhelye ugyanaz a luxemburgi cím (42 rue de la Valée, Luxemburg), és mindkettőt 1998. február 24-én jegyezték be. A Valon S.A. alapítója – az 1998-as iratok szerint – két Brit Virgin-szigeteki offshore cég, a Koffour S.A. és az Alazee Corp.

Az írás megjegyzi, hogy a WHB-cégcsoport egyik cége, a WHB Építő Kft. egyik tulajdonosa szintén egy luxemburgi cég, a Hungaria Baukonzepte A.G. Utóbbi luxemburgi székhelye ugyanott van, mint az Arrabona Parkolóház Kft. tulajdonosáé, és a luxemburgi nyilvántartások alapján alapítóként ugyanazok a luxemburgi cégek lelhetők fel, mint a parkolóház esetében.

Neupor Zsolt a közgyűlésen erre hivatkozva javasolta, hogy a testület addig ne döntsön a parkolási rendelet módosításáról, amíg ezt az ügyet nem vizsgálják ki. Borkai Zsolt válaszában nem tartotta korrektnek, hogy szocialista képviselőtársa blogok információira hivatkozik, s jelezte, azok tartalmának megítélése nem a közgyűlés hatásköre. Hozzátette: a Győr-Szol épp azért folytatja a közbeszerzési eljárást, hogy olcsóbb legyen a parkolóház működtetése.

A képviselő-testület magát a parkolási rendeletet egyébként végül 14 igen szavazattal, 7 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta. Az előterjesztés részleteiről kedden számoltunk be. Eszerint a Belváros nagy része a 400 forint/órás parkolási díjövezetbe tartozik január 1-jétől, többi részén pedig 200 forint lesz érvényben. 2012 elejétől Sziget-Újváros egy részén, júliusától Dél-Révfaluban és Észak-Nádorvárosban is fizetni kell a várakozásért. A változások közé tartozik, hogy a karácsonyi vásár idején érvényes kedvezményes parkolási rend időtartamát december 24-ről az új év első munkanapját megelőző napig hosszabbították meg.

Ezenkívül a belvárosi kereskedők hosszabbított nyitva tartásához igazodva a fizetőparkolási időszak csütörtökönként nem 18, hanem 16 óráig tart majd. Borkai Zsolt hozzászólásában úgy vélte, a belvárosban parkolóházakat, mélygarázsokat, a belváros környékén pedig P+R parkolókat kell építeni, hogy a mostani áldatlan állapot – a parkolóhelyhiány – megszűnjön.

Az ülés elején Vörös Gyula, a Jobbik frakcióvezetője kezdeményezte, hogy a megszorítások sújtotta lakosság kímélése érdekében vegyék le a napirendről az előterjesztést, de ezt 6 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett elutasította a közgyűlés.

A közgyűlés megtárgyalta az E. On Észak-dunántúli Áramszolgálati Zrt. beszámolóját is, amelyből kiderült, hogy tavaly egy fogyasztónál átlagosan 125, idén az első nyolc hónapban 50 percig volt áramszünet Győrben és környékén. Az elmúlt évben 1447, idén augusztus végéig 1679 egyedi és szakaszhiba fordult elő. Több képviselő is elégedetlen volt a cég munkájával. A polgármester is kritikát fogalmazott meg. Régi problémának nevezte a hibabejelentések utáni lassú intézkedést, a hálózat gyakori meghibásodását. A politikus komoly fejlesztéseket, odafigyelést kért az E. On-tól.

A képviselők döntöttek a közoktatási főigazgatóságok vezetőiről is. A adyvárosi élére Csengeri Mária, a gyárvárosi és szabadhegyiére Módosné Major Katalin, a kertvárosiéra Alasztics Ildikó, a marcalvárosiéra Szegediné Bozzay Katalin, a városközpontiéra Ragányi Gyula került, mindannyian öt évre. A nádorvárosi főigazgatóság főigazgatói posztjára kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Gab2000 2011. november 01. 14:31
  „Érdekes Szó.<moderálva> Q7 Petike Simor cseszegeti offshore cége ügyében Simor, Kérdésem anno a parkolóház beruházásának az idején ő volt az egyik aláírója a szerződésnek.

  Ő felelőssége nem megállapítható akkor a Borkai úréval együtt?

  Kérdésem miért nem lehet eladás előtt az összes cég tulajdonosát nyilvánosságra hozni, lehet, hogy vastagon tulajdonosok?

  Kérdésem az ügyészségnek nem kéne hivatalból vizsgálatot indítani, hogy két győri cég között miért is euróban köttetett a bérleti szerződés. Nem áll-e fenn a hűtlen kezelés. Itt most miért is a város nyeli be az árfolyam veszteséget.

  Miért nem lehet vizsgálni bizonyos cégek cég vezetők és a polgármesteri hivatal vezetőinek személyes kapcsolódási pontjait üzleti ügyekben.”
 • 39. apex 2011. november 01. 10:12
  „Feljelentést kell tenni a rendőrségen, bár gyanítom az ügyészség elutasítani, megalapozatlanságra hivatkozva.
  Miért van az, hogy Győr folyamatosan botrányos ügyekbe keveredik évek óta? Valami nincs rendben a városházán.”
 • 38. titokgyula 2011. október 31. 08:24
  „"Javaslat a fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 8/2007. (III. 05.) Ök. rendelet módosítására

  Tisztelt Közgyűlés!

  A fizetőparkoló-hálózatot érintő, a Közgyűlés által elfogadott középtávú intézkedések között szerepel a belvárosi gyalogos övezet kiterjesztése és ezzel párhuzamosan a belváros központi magját érintő gépjárműforgalom csökkentése.
  A fenti cél megvalósíthatósága érdekében célszerű felhasználni a fizető parkolási rendszert, mint forgalomszabályozó eszközt."

  Valahol itt kezdődött, és lépésről lépésre haladt.”
 • 37. DON 2011. október 29. 15:51
  „Ennyi elégedetlen ember, és még mindig mindegyik otthon ücsörög a gép előtt ahelyett, hogy vasvillával kergetné el a tyúktolvaj bandát. Nesztek demokrácia, hajrá magyarok.”
 • 36. HarconaMarcos 2011. október 29. 15:21
  „Kefas, igazad van, csak pont ez az, amiből végképp elege van az embereknek. Óvodás színvonalú viselkedés mindenütt - persze a lopás az nagypályás. Igazándiból nem érdekel, hogy milyen színű homokozóra lopják a képviselőink a pénzt, és az sem, hogy narancs, szekfű, vagy éppen balhere volt-e a jelük a (párt)oviban.
  Ezek fizetett alkalmazottak, azért kapják a fizetésüket, hogy a lehető legnagyobb gondossággal és szakértelemmel végezzék a munkájukat. Győri képviselőként és polgármesterként elsődlegesen a győrieket szolgálva.
  Csak jelzem, hogy a versenyszektorban, egy ilyen ügyért még akkor is <moderálva> rúgják az első számú felelőst, ha amúgy a bili éppen egy blogon borul ki. Hány száz millát bukik itt most a győri polgár? Nem a ´mester´, a polgár!”
 • 35. gonzo 2011. október 29. 15:19
  „A fővárosban lebukott 87 parkolóőr,ellenük már vádat is emeltek.Az is parkolással kapcsolatos lopás,ez is az.Ott is megkapják a megérdemelt büntit a tolvajok,itt is biztos így lesz!

  Na jó,elismerem,ez gyenge poén volt.
  Csak hallanám mit mondana erre mondjuk Szíjjártó "autót bérel nekem az a cég akinek én több tízmilliós városi pénzt intéztem"Péterke,városunk büszkesége?!”
 • 34. kefas 2011. október 29. 11:45
  „Nem tudom mit háborog itt mindenki? Minden törvényes. Ja hogy etikus-e, az itt nem érdekes. Különben is a pártfinanszírozást nem kell oldani valamiből és ez egy remek konstrukció. Szerintem ezek kitüntetik egymást.”
 • 33. okostojas007 2011. október 29. 11:07
  „az a sarki bank ( soproni ?) sopronban ugyanezt csinálta ..
  hurrá győriek - nekünk is van mélygarázs umbuldánk..
  hajrá győr , hajrá....magyarok
  euróban kötött bérleti szerződés két győri között ....
  havonta 2 millióval többet fizet az önkormányzat cége az árfolyam kockázet miatt..
  szerintem ezért a rommel a hibás....
  aki eltűnt erről az oldalról nagybetüivel mint az a szürke nagyfülü..........”
 • 32. HarconaMarcos 2011. október 29. 10:43
  „Hm, hát, az osztrák bank a tulajdonosainak a dolga - és egyáltalán, egy ház (valószínűleg azért haveri alapon kedvezményes) megvásárlása hogyan mérhető ehhez az ügyhöz? Kerekítési különbözet.
  Az pedig hogy csak azért építenek egy alsórakparti utat, hogy meg lehessen szüntetni az ingyenes parkolóhelyeket, és beterelni a győrieket a haverokkal (oda-vissza) lezsírozott parkolóházakba az már BTK.
  ...de nem aggódok, amikor elszámoltatásról beszélnek, akkor én mindig elhiszem. Nincs hazugság, nincs megszorítás, nincs már lopás se, és a haza fényre derül. Vagy ilyesmi.”
 • 31. acsali 2011. október 29. 08:55
  „A Kisfaludy utca sarki osztrák bank is hasonló konstrukciójú. Az önkormányzati képviselő megvett egy önkormányzati rom épületet. Bankhitelből újat építtetett, majd ugyanaz a bank 20 évig bérli tőle. Persze nincs interpelláció a közgyűlésen.”
 • 30. umberto 2011. október 28. 22:47
  „Tipikus "politikus".

  Megy a lóvé Luxemburgba, Virgin-szigetekre... Aztán meg kézen-közön vissza Győrbe, nevenincs utca 8 szám alá... Aztán még a polgárt fenyítik meg, hogy hogyan merészel közbeszerzést felhánytorgatni...

  Közbeszerzés... vicc... A közbeszerzési törvény arról szól, hogy hogyan adjuk oda a pénzt a havernak, kizárva a tisztességes vállalkozót. Győrben sincs különben. Sőt.

  Van egy-két jó győri közbeszerzési sztorim. A többit majd később, majd amikor előhozhatom...

  "Majd ha a szegfűsök visszajönnek". - ez egy idézet.

  Akkor majd ütni fog a téma, meg egy páran mennek a börtönbe.

  Addig is folydogál a pénz Luxemburgba, majd visszsa Győrbe, a nevenincs utca 8 szám alá...”
 • 29. DON 2011. október 28. 22:36
  „Aláírás gyűjtést kell szervezni, hogy takarodjon innen ez a banda.
  A szemünket is kilopják, ha nem vigyázunk!”
 • 28. háté 2011. október 28. 22:27
  „Ugye lezárják a Győriek elől a belvárost az újvilág út-ig, --Borkai Zsolt hozzászólásában úgy vélte, a belvárosban parkolóházakat, mélygarázsokat, a belváros környékén pedig P+R parkolókat kell építeni,
  -igen, és fel-kell újítani a belvárosi házakat, ahol még van győri-lakó azt szépen kiköltöztetik pl:a felújítandó Újvárosba és mehet a biznisz.
  A cél? - ha a "bennszülött" győrieket kiköltöztetik, vajon kik fognak ott lakni? - rejtély? -nem.
  Akik felvásárolják Győrt és hazánkat!”
 • 27. Karlos 2011. október 28. 21:11
  „gyalázat. hogy mekkora arcbőrvastagsággal bírnak egyesek. és anemzeti ünnepeken az önfényezés.<moderálva>”
 • 26. Dwatson 2011. október 28. 21:07
  „Remélem,nem sikerül megvennie,mert úgy járunk a Győr-Szol-lal ezügyben is mint ahogy a szemétdíjjal is!”
 • 25. okostojas007 2011. október 28. 20:56
  „havi 40 ezer eur ...:?
  győri cég a győri önkormányzat cégével euróban köt bérleti szerződést...
  az árfolyam kockázat gondolom benne van ..
  vagy az árfolyam különbség az igazi üzlet ...
  de miért nem forintban állapodtek meg......”
 • 24. háté 2011. október 28. 20:42
  „Újvilág utcáig le lesz zárva, és ki kap behajtási igazolványt? - hát a Loyd!
  Előkészítik a területet ha mégsem jönne össze a Dunakapu téri biznisz.

  Borkai Zsolt hozzászólásában úgy vélte, a belvárosban parkolóházakat, mélygarázsokat, a belváros környékén pedig P+R parkolókat kell építeni, hogy a mostani áldatlan állapot - a parkolóhelyhiány - megszűnjön.
  - komolyan, ilyent kijelenthet egy polgármester? -
  Kinek akar mélygarázst, parkolóházat? - nem a győrieknek.
  Szégyen, hogy a pénzéhség hova vezet.”
 • 23. villamosvezető 2011. október 28. 20:29
  „Kíváncsi vagyok lesz-e következménye ennek!
  A dokumentumok magukért beszélnek,.
  Most remélem izzad Borkai és csapata!”
 • 22. szlaci 2011. október 28. 20:11
  „Parkolástól elzárt területek okozzák a parkoló hiányt. Arra hivtkozva, hogy menjünk gyalog a belvárosba. A kész parkoló helyeket táblával letiltották, és máris kell a mélygarázs. Csak vissza kell nézni a cikkket. Igen nagy üzlet lehet mostanában a parkolás.”
 • 21. pappe 2011. október 28. 19:53
  „20-nak maximálisan igaza van!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszjárat kötheti össze Győrt Csallóközzel

Újabb buszjárat indulhat Magyarország és Szlovákia között. Tovább olvasom