Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Odaláncolták magukat: Greenpeace aktivisták foglalták el a Vízügyi Palotát Győrben

A rendőrség a megmozdulás szervezője ellen gyülekezési joggal való visszaélés, a tizenhárom tüntető ellen pedig jogszerű rendőrségi intézkedésnek való ellenszegülés miatt indított szabálysértési eljárást. Videó.
15.03 - A Tatai Környezetvédelmi Zrt. kész a tárgyalásokra a Greenpeace szakértőivel, de csak teljes nyilvánosság mellett, az érintett hatóságok és szakmai szervezetek bevonásával, és csak akkor, ha a Greenpeace felhagy törvénytelen akcióival, és a Magyarország valamint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. elleni lejárató nemzetközi kampánnyal - közölte a tatai cég környezetvédelmi igazgatója szerdán az MTI-vel.
Farkas Béla közleményében azt írja, hogy a Greenpeace a 2011. október 13-án tartott sajtótájékoztatóján téves információkat közölt az almásfüzitői vörösiszap-tározó rekultivációjával kapcsolatban. A félreértéseket tisztázandó megbeszélésre hívta a Greenpeace szakértőit.

A meghívásra kedden a késő esti órákban Szegfalvi Zsolt, a nemzetközi szervezet magyarországi ügyvezető igazgatója válaszolt, aki a Greenpeace nevében tikos, a sajtó elől elzárt tárgyalásokat ajánlott „az elkövetkező hetekben“.

"Néhány órával a titkos tárgyalásokra invitáló nyilatkozat után öt országból hozott Greenpeace aktivisták és több országból érkezett TV-stábok előtt, illegális akció keretében az aktivisták megpróbálták elfoglalni az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség székházát, és már többször cáfolt, téves és hamis állításokat tettek a Tatai Zrt. környezetvédelmi tevékenységével kapcsolatban" - olvasható Farkas Béla közleményében.

A Tatai Zrt. igazgatója kijelenti, hogy a vállalat továbbra is kész megbeszéléseket folytatni a Greenpeace szakértőivel. Az azonban a cég számára nem elfogadható, hogy a szervezet nyilvánosan "gyalázza" a Tatai Zrt. munkáját, majd pedig a szakmai vitát titokban, a sajtó és a közvélemény kizárásával akarja lebonyolítani.

"A Tatai Környezetvédelmi Zrt. tevékenysége nem titokban folyik, hanem teljes nyilvánosság mellett. Évtizedek óta dolgozunk a környezetvédelemért, az almásfüzitői tározókat 80 százalékban lefedtük, az egykor halott területet élővé, zölddé és kiporzásmentessé tettük" - tartalmazza a közlemény.

Greenpeace aktivisták szerdán elfoglalták Győrben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség épületét. Azért tüntettek, mert szerintük az almásfüzitői vörösiszap, illetve toxikus hulladéktároló működésével kapcsolatban szabálytalan engedélyeket adott ki a felügyelőség, céljuk az, hogy azonnal vonják vissza ezeket az engedélyeket.

A rendőrség a megmozdulás szervezője ellen gyülekezési joggal való visszaélés, a tizenhárom tüntető ellen pedig jogszerű rendőrségi intézkedésnek való ellenszegülés miatt indított szabálysértési eljárást.
A Greenpeace közlése szerint 2010-ben a győri környezetvédelmi felügyelőség engedélyt adott évi 132.000 tonna, 161 fajta veszélyes hulladék és évi 280.000 tonna nem veszélyes hulladék komposztálására Almásfüzitőn a Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára, ám a zöld szervezet szerint a tevékenység kockázatos, és az engedélyben leírtakkal szemben nem zajlanak le a komposztálásra jellemző folyamatok.

A Greenpeace szerint a felügyelőség az almásfüzitői tározóban indokolatlanul magas egyedi határértékeket engedélyezett a talajvizet szennyező anyagokra, egyebek között a különösen mérgező arzénre, továbbá fluorra, molibdénre és az ásványolaj- szennyezettségre. Ráadásul nem kötelezte a tározót hulladékkal lefedő Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t arra, hogy a hetes kazetta Duna menti oldalán mérje a szennyezést.

Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI érdeklődésére közölte, hogy a felügyelet a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően adta és adja ki az engedélyeket, így azokat is, amelyek alapján a Tatai Környezetvédelmi Zrt. végzi rekultivációs tevékenységét az almásfüzitői vörösiszap-tározóban. Álláspontja szerint a hulladékhasznosítás semmilyen szennyezést nem okoz, ilyet sehol sem mutattak ki.

12.40 - A hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően adta és adja ki az engedélyeket az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, így azokat is, amelyek alapján a Tatai Környezetvédelmi Zrt. végzi rekultivációs tevékenységét az almásfüzitői vörösiszap tározóban - közölte Németh Zoltán, a felügyelőség igazgatója szerdán az MTI érdeklődésére.

Hozzátette, nemcsak a kiadott engedélyek felelnek meg a magyar és uniós előírásoknak, a zrt. tevékenységét is folyamatosan ellenőrzik. Így a rekultiváció is a szabályokat betartva történik a cég ön-, és a felügyelet ellenőrzése mellett.

Kifejtette, a zrt. a rendszerváltás előtti környezeti károkat hozza helyre laboratóriumban is ellenőrzött körülmények között. A társaság tevékenységének hatására csökken a korábban mások által odarakott anyagból eredő szennyezés egy Európában és világszerte is elfogadott hulladékkezelési megoldásnak köszönhetően.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a hulladékhasznosítás semmilyen szennyezést nem okoz, ilyet sehol sem mutattak ki.

Az igazgató annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerdán a Greenpeace aktivistái elfoglalták Győrben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség épületét. Azért tüntettek, mert szerintük az almásfüzitői vörös iszap, illetve toxikus hulladéktároló működésével kapcsolatban szabálytalan engedélyeket adott ki a felügyelőség, céljuk az, hogy azonnal vonják vissza ezeket az engedélyeket.

A Greenpeace közlése szerint 2010-ben a győri környezetvédelmi felügyelőség engedélyt adott évi 132.000 tonna, 161 fajta veszélyes hulladék és évi 280.000 tonna nem veszélyes hulladék komposztálására Almásfüzitőn a Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára, ám a zöld szervezet szerint a tevékenység kockázatos és az engedélyben leírtakkal szemben nem zajlanak le a komposztálásra jellemző folyamatok.

Korábban Farkas Béla, a zrt. környezetvédelmi igazgatója elmondta, tevékenységüket a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően végzik.

10 óra 27 perc

A kisalfold.hu információi szerint a környezetvédő aktivisták odaláncolták magukat a Vízügyi Palota beléptető rendszeréhez, s így lezárták a recepciót.

Úgy tudjuk, hogy a rendőrség több autóval van még mindig jelen a helyszínen.

A lengyel, magyar, román és szlovák környezetvédők az almásfüzitői tározóból kéthordónyi toxikus hulladékot vittek a Felügyelőségre.Az aktivisták transzparensein a "Zárjuk be a veszélyes üzemeket és a veszélyes hatóságokat!" követelés volt olvasható. Ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy a győri Felügyelőség jóváhagyásával növelik Almásfüzitőn a környezeti és egészségügyi kockázatot.

"2010-ben a győri Környezetvédelmi Felügyelőség engedélyt adott évi 132.000 tonna, 161 fajta veszélyes hulladék és évi 280.000 tonna nem veszélyes hulladék komposztálására Almásfüzitőn a Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára.

Fotó: kisalfold.hu
Fotó: kisalfold.hu


A múlt héten Karl E. Lorber osztrák hulladékgazdálkodási professzor egy Greenpeace sajtótájékoztatón ismertette, hogy a tevékenység kockázatos és az engedélyben leírtakkal szemben nem zajlanak le a komposztálásra jellemző folyamatok" - áll a zöldszervezet közleményében, mely figyelemfelhívó akcióiról ismert.

Tömöri Balázs a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: "mindenki számára világos, hogy a vörösiszapot be kell takarni, de nem egy 400-féle, veszélyes hulladékokat is nagy mennyiségben tartalmazó toxikus takaróval.Az almásfüzitői engedély több pontján még a Felügyelőség sem komposztálásról, hanem hulladék kihelyezéséről beszél. Ahhoz viszont a hulladéklerakás sokkal szigorúbb feltételeit kellett volna vizsgálniuk, amik nyilvánvalóan nem teljesülnek Almásfüzitőn."A Felügyelőség az almásfüzitői tározóban indokolatlanul magas egyedi határértékeket engedélyezett a talajvizet szennyező anyagokra, többek között a különösen mérgező arzénre továbbá fluorra, molibdénre és az ásványolaj szennyezettségre. Ráadásul nem kötelezte a Tatai Környezetvédelmi Zrt-t arra, hogy a hetes kazetta Duna menti oldalán mérje a szennyezést.Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője elmondta: "a Felügyelőség a környezet állapotának javítása helyett a környezetre és egészségre leselkedő kockázat növelését engedélyezi. Jogilag ugyan megszüntethető az arzénszennyezés 111.000-szeres határérték megadásával, de ettől még az növeli a kockázatokat.

Ráadásul sok, a tározóba kerülő veszélyes anyagból még veszélyesebb vegyületek keletkeznek a lebomlás során. A jelenlegi mérésekből nem derül ki, hogy milyen veszélyt jelent az ellenőrizetlen méregkeverés."

Tömöri hozzátette: "Orbán Viktor miniszterelnök urat petícióban kérjük, hogy állíttassa le a hulladékok beszállítását. Emellett, Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultunk az ügy kivizsgálásáért."

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. dr.dr 2011. október 28. 13:05
  „Ajánlom minden kételkedő figyelmébe az alábbi két linket,érdemes meghallgatni valós szakértők véleményét a témában és nem félrebeszélni.

  http://www.youtube.com/watch?v=h3UboJLuSaU

  http://www.youtube.com/watch?v=y-qNOCnArzs

  Üdv.”
 • 41. zsukov 2011. október 21. 11:32
  „Nagyon ráérnek de tennék 1 igazit a lábukra is.....”
 • 40. realista1 2011. október 20. 21:52
  „Illés "prof" mint mértékadó hírforrás:-) röhej. egy dilettáns, aki politikai hátszéllel pofozza a szart. nulla ismeret, nulla kommunikáció, nulla szakmai képviselet. komoly helyen nem engednék megnyilatkozni (főleg nem kormányzat közeli pozícióban), mert minden megszólalása tudatlanságát, pökhendiségét, hozzá nem értését, mérhetetlen szakmai hiányosságát sugározza.”
 • 39. dr.dr 2011. október 20. 16:35
  „A cég számára a Felügyelőség exclusive hatósági
  feltételeket biztosít, lásd a Greenpeace kifogásait a almásfüzitővel
  kapcsolatos felügyelőségi munka ügyében:

  1. Kockázatos létesítményben kockázatos tevékenységet engedélyeztek ->
  nő a környezeti és egészségügyi kockázat!

  2. Komposztálhatatlan hulladékok komposztálására adtak 5 évre szóló
  engedélyt...

  3. ... pedig tudják, hogy nem komposzt, hanem kevert hulladék!

  4. A vörösiszap takaró komposzt kiemelten toxikus lehet!

  5. Szennyezettség vizsgálat: kevés, rossz helyen lévő mérőkút, kevés
  vizsgált anyag, elégtelen mérési gyakoriság!

  6. Eltüntetik a szennyezést - de csak jogilag!

  7. Mérget keverhetnek mérgekkel...!

  8. ... ám mégsem mérik a mérgeket, bomlási termékeket, dioxinokat!

  9. Tudják, hogy van szennyezés, mégis újabb engedélyeket kap a cég...

  10. Gátstabilitás vizsgálatát nem írják elő!

  (infókat itt is találtok még: mereg.greenpeace.hu és/vagy
  greenpeace.hu)”
 • 38. csefa 2011. október 20. 14:38
  „Illés dr. dr. prof. legnagyobb kockázatként a jegesárvizet említette, ami elmoshatja a töltést és bejuttathatja a vörösiszapot a Dunába.
  Szóval! Az árvízvédelmi gátnál, ha jól láttam 4 (!) méterrel magasabb a 7-es kazetta gátja. De legalább 3 méterrel biztosan. Ha ezt nyaldossa a jegesárvíz, akkor Komáromban és Almásfüzitőn 6-9 méteres víz fog hömpölyögni, de víz alá kerül Ács és Naszály is. És még hátra van akkor Esztergom és Bp. meg a többiek.
  Ekkor kit fog érdekelni a vörösiszap?!”
 • 37. dsj 2011. október 20. 09:33
  „Ma reggel prof.dr.dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azt mondta az mr1-en, hogy egyetlen megoldás: mind a 13 millió köbméter hulladékot el kell szállítani onnan. Szóval nincs más hátra mint előre! Nosza! Lehet építeni új tározót, s lehet megbízást adni sok fuvarozónak. Lesz pályázat, vagy kijelölik baráti körből?”
 • 36. zsukov 2011. október 19. 23:03
  „Érteme ?????”
 • 35. csakbenéztem 2011. október 19. 21:55
  „Szakirodalom:

  http://www.mtafki.hu/konyvtar/kiadv/FE2004/FE20041-2_85-92.pdf
  http://geografus.elte.hu/web/tananyag/5/mo_term/szerda16-18/szerda2_3/ez.ppt
  http://foldrajz.ttk.pte.hu/phd/phdkoord/nv/tezis/tezis_viczian_nv.pdf
  Ez utóbbiból: "A zagykazetták környezetérl részletes környezet-geomorfológiai vizsgálatot végeztem és feldolgoztam a tározókkal és a vörösiszappal kapcsolatos műszaki irodalmat is. Úgy találtam, hogy a tározókat megfelelő műszaki gát nélkül építették meg, így a belőlük kikerülő szennyezett vizek könnyen kommunikálhatnak a környező területek talajvizével és a Dunával. Geomorfológiai szempontból is kedvezőtlennek ítélem a tározók helykiválasztását, mivel többnyire a folyó alacsony- és magasártéri szintjein alakították ki azokat, sőt korábbi folyó- és patakmedrek húzódnak alattuk. A medrek a talajvíz áramlásának kitüntetett zónái, a tározók gátjainak azon szakaszai, amelyek ezekre épültek, szinte kivétel nélkül sérültek, csúszások, rogyások alakulnak ki rajtuk, vörösiszapos források fakadnak oldalukból. A tározókat a Duna 15-20 m vastag, jó vízvezető alluviális üledékén alakították ki, a szennyezett vizek a folyó vízállásához igazodva az év nagy részében a Dunába jutnak, nagyvíz idején pedig a mögöttes területeket szennyezik. A tározók folyóparti helyzete a szennyezések kellő felhígulását is biztosítja."”
 • 34. Túrabakancs 2011. október 19. 21:53
  „Elnézést az OFF-ért!
  Tudja valaki hogy Győrben ma este fél hét körüli időben a Szent Imre úton
  a Megyei Rendőrkapitányság épületével szembeni tízemeletes panelház-
  hoz miért vonultak ki a rendőrök, tűzoltók, valamint a gyermekmentő
  kocsi? Én úgy vélem, hogy egy elhalálozott személy lehetett az egyik lakásban,
  mert a körülmények ezt sejtették velem. A bűnügyi helyszínelő rendőrkocsi, a
  fehér kesztyűt viselő emberek végett hiszem hogy ez lehetett a probléma
  forrása. A gyermekmentők a halál meglétét ellenőrizhették csupán, ők nem
  csak gyerekeket mentenek, más feladatuk is van néha.”
 • 33. csefa 2011. október 19. 21:47
  „Valakinek a nagyok közül zavarja a köreit a Tatai Környezetvédelmi Zrt. Ennyi!
  Fizetnek a zöldeknek, hogy van egy jó buli ami az egy éve történtek miatt igen felkapott lett, ez a vörös-iszap. Tuti a média szereplés, egy kis hírnév, no meg némi lóvé stb.
  Mondjon valaki jobb helyet ezeknek az anyagoknak az elhelyezésére, mint az egyébként másra nem használható vörös-iszap tárolók. Ráadásul olyan "mérgező", hogy simán kinőnek rajta a növények és megjelennek az állatok, igaz kicsit furcsa a vörös vakondtúrás, de van bőven (Munkámból adódóan rendszeresen járok arra). Akkor itt valaki keményen rágalmaz, hazudik.
  Javaslom a következő akciójukat jövő nyár elején tartsák és láncolják magukat a Duna parti fákhoz este fele és vitatkozzanak a szúnyogokkal. Egyébként véleményem szerint agymosott 18-25 éves fiatalok, akik azt sem tudják mi ellen tiltakoznak, csak benne vannak valami jó buliban.”
 • 32. bali00004 2011. október 19. 21:20
  „:-/”
 • 31. knifemaster 2011. október 19. 20:40
  „A chemtrail ellen mikor fognak tiltakozni?”
 • 30. Dilettánc 2011. október 19. 20:07
  „A focihoz és a környezetvédelemhez mindenki ért!
  Az akció is ezt bizonyítja!”
 • 29. jóhatudod 2011. október 19. 19:10
  „Amikor a környezetet védik,olyan dolgokat hoznak nyilvánosságra amiről az emberek nem is tudnak Támogatásomról biztosítom őket ! De nem a megélhetési,fizetett környezetvédőket akik vállalják a balhét egy kerekebb összegért !

  A rendőrség meg ha van egy kis humorérzéke a saját rabszíjjaival kötötte volna őket oda és majd kiderült volna az éjszakai fagyban mennyire elkötelezettek az aktivisták !!!

  A titkos megbeszélésekről meg annyit : ott szokják megzsarolni a vállalatokat és intézményeket !!”
 • 28. soci70 2011. október 19. 18:51
  „Az a baj,hogy minden olyan szervezet akinek befolyása,béleszolása van pl.Zöldek,Környezetvédők,Greenpeace stb.
  Mindent elkövetnek,hogy tiltakozásukkal elérjék azt,hogy hatástanulmányt,szakértői véleményeket tőlük rendeljék meg nem kevesebb mint 10 milliós nagyságrendben. A tiltakozást nyíltan csinálják,de már az egyeztetést zárt ajtók mögött.Majd miután elérték céljuk anyagi részét az engedélyeket megadják és tiltakozásuk is alább hagy. Legutoljára az AUDI vásárolt új területeket a honvédségtől,ahol védett növényeket találtak.... és mi lett a vége építkezés megkezdődőt, volt azóta hír róla? Nem. És itt vannak még a régészek na ők is megérik a pénzüket.....:)”
 • 27. todoer 2011. október 19. 18:44
  „kedves Greenpeace és egyéb aktivisták !
  lehet tiltakozni bármi ellen DE
  atomerőművek bezárása , szélerőművek elleni tiltakozás ( állítólag megzavarja a madarakat) ,fosszilis energia felhasználásának csökkentése esetén felejtsék el a mobil és számítógép használatot , a távfűtéses ,lakást , a mosógéppel mosást , az egész éjszakai közvilágítást .Az a környezetvédő sem hiteles aki a Zengőre quaddal ment tiltakozni .”
 • 26. Accra 2011. október 19. 17:52
  „Miért kell 3x is leírni a Greenpeace hazugságait??? Ahány reakció történt, annyiszor ismétlik meg.
  Ezek a hivatásos rettegő zöldek meg, ha annyira biztosak az igazukban, akkor miért nem vállalják a nyilvános egyeztetést?”
 • 25. AntiFricc 2011. október 19. 17:30
  „"tikos, a sajtó elől elzárt tárgyalásokat "
  Tikok is lesznek? Vagy miért tikos?”
 • 24. pancser 2011. október 19. 16:16
  „A rendőrség számolja fel a nyilvánvalóan illegális demonstrációt. A láncokat fűrészeljék, el az aktivisták kezén csattanjon a bilincs és szépen be kell őket tenni egy rabszállítóba. Kihallgatás után, mehetnek haza, büntetés, bírság meg megtalálja őket!”
 • 23. Goldmund 2011. október 19. 16:08
  „Én konkrétan járok a Bakonyba kirándulni. És szelektíven gyűjtöm a szemetet. És lehetőleg biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedéssel közlekedem.

  És tököm tele van a hivatásos környezetvédőkkel. A Duna-körösök hozzásegítették a Dunát a C-variánshoz (elterelt Duna, magas betonfalak között szlovák területen), ezek meg bezáratnának mindent, ami munkahelyet ad, és az egyébként általuk is élvezett technikai vívmányokat előállítja.

  Más: egyszer láttam egy álláshirdetést. A Greenpeace keresett alkalmazottakat, akik ehhez hasonló akciókban a részvételt (és az esetlegese rendőri intézkedést) vállalják. Szóval ezek nem aktivisták, hanem fizetett bér-aktivisták. Hogy miből telik erre a Greenpeace-nek? Még az is lehet, hogy iparvállallatok tejelnek nekik védelmi pénz gyanánt, hogy őket ne b...ogassák.

  Nemrég volt, hogy egy "környezetvédő" csoport az AUDI-tól akart valami pénzt, hogy elálljanak egy pertől, amit ugyan biztos elveszítettek volna, de az AUDI beruházása komoly késedelmet szenvedett volna... Szerencsére az AUDI nem tejelt, hanem följelentette őket! ŐK meg visszavonták a keresetüket! :-))))”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennek a megyei intézmények az államhoz: szerdán rendkívüli megyei közgyűlés

A rendkívüli ülésről kivonult két MSZP-s képviselő. Online tudósításunkból kiderül az is, hogy mi a… Tovább olvasom