Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Öcsi, az ínyenc ízmester

Győr - „Tudja, hogy kezdődött? Már sráckoromban ínyenc voltam. Gyümölcshabot készítettem a családnak, összedobtam egy piskótát, ugye nem lehet azt mondani, hogy általában ez a szórakozásuk a tizenéves fiúknak?

Cukrászda Győrben, a „sínen" túl, a József Attila-városrészben. Különálló, pavilonra emlékeztető épület, kiülővel, asztalokkal, most nyáron fagylaltozó, mert a meleg hónapokban sütemény, torta nem kapható. Fagylalt viszont 27-féle, többségének gyümölcs az alapanyaga. Neve is van a cukrászdának, és mi lenne más, mint az Öcsi. A „főnök", Borbély János azt mondja, Nádorvárosban, a Liezen-Mayer utca környékén mindenkinek Öcsi. Feltételezi, hogy sokan a keresztnevét nem tudják, ahogy Csákány úrról se tudták, hogy István volt.

Borbély Öcsi mozgékony fiú lehetett, közvetlen természete miatt is kedvelték. Magától értetődő volt, hogy miután gyerekként kedvelte a konyhát, szakács lesz. Cukrásznak vették fel. Bergmann Imre, a legendás cukrász inasként szerződtette. Mester úr – így emlegeti, valami megható tisztelettel. Amikor végzett Öcsi, jó ideig dolgozott nála, a legtovább segédei közül, aztán el-elkóricált tőle, de mindig visszatért hozzá. Dolgozott a vendéglátósok cukrászüzemében, aztán a Győri Kekszben, ott végigjárta valamennyi üzemet, kitanulta a keménycukrászatot. (Mert a süteménykészítés a lágycukrászat.) A kekszgyárban lelt feleségre: Borbély Erzsébet – így mutatkozott be párja. Társa a későbbi és mostani vállalkozásában. Öcsi hivatásos jogsit is szerzett, azt is kipróbálta. A feleségével működtetett már Öttevényen büfét, aztán következett ismét csak Bergmann Imre.

Ahová eljutottam, azt a mesteremnek köszönhetem. Pontosság, szigor, következetesség. A példáját szerettem volna és szeretném továbbvinni.
Borbély János 1982-ben a Jereváni utcában felállíttatott egy pavilont, fagylaltot készített és árult. Amikor társult a régihez egy újabb pavilon, már süteményt is készített. A József Attila utcában cukrászműhelyt nyithatott, tanulói lettek, a tanulókból végzett cukrászok. Azzal váltak Borbélyék iparoscsaláddá, hogy felnőtt Balázs fiuk. A Krúdyban végzett vendéglátós szakon, járt idegenforgalmi kurzusra, diplomát szerzett az Apáczai-főiskolán. Most anya, apa és a fiú együtt dolgozik. A főnök a főnök, a feleségé az üzlet, Balázsé pedig a termelés. Öcsi bácsi ötvenöt éves, lelkén viseli a cukrász-utánpótlásnevelést, két évtizede vizsgáztat. Azt mondja, az alkalmazottak a családhoz tartoznak, megünneplik a születés- és névnapokat. S közben Öcsi bácsi megmaradt ínyencnek. Kedvence a Rákóczi-túrós, ahogy a mester készítette, ám munka közben bele-belekóstol a félkész termékekbe is. Az Esterházy-torta dióspiskótája változatlanul a kedvence. Az mégsem egészen igaz, hogy a cukrászat Öcsi úr egyetlen hobbija. Rajong a természetért, nagyon szereti a horgászatot, és egy ideje meghívott kormányos egy balatoni vitorláson.

Ferenczi József

Olvasóink írták

  • 1. diák 2008. február 02. 19:35
    „Itt a legjobb a fagyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az éttermek is barokkosodnak

Győr - Igaz, hogy a császári menüsort csak a Barokk Esküvő – Történelmi Ünnepi Játékok… Tovább olvasom