Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Óceánjáró baleset: kártérítést kérnek a győri hajótöröttek

A hétfői napot már szeretteik körében töltötték a győri hajótöröttek.
"Még hajóra ülni sem szeretnék jó ideig, biztos szárazföldet akarok a lábam alatt" - nyilatkozta a Kisalföldnek a 22 éves győri Csepi Ádám. Ugyanígy érez a 25 éves Szilágyi  Erzsébet, s abban is közös a véleményük, hogy kártérítésre tartanak igényt a hajó tulajdonosától, miután több százezer forint értékű valutájuk, rengeteg ruhájuk, tárgyuk,  személyes emlékük semmisült meg a Costa Concordia luxustengerjárón, amely az olaszországi Giglio szigetnél futott zátonyra pénteken este fél tíz körül.

Ahogy korábban már megírtuk, mindketten táncosként dolgoztak a hajón, amelynek másfélezer férőhelyes színháztermében hetente kétszer léptek fel egy musicalben, emellett divatbemutatókon és más programokon kellett részt venniük.

Ádám és Erzsébet
Ádám és Erzsébet

"Visszagondolva félelmetes pillanatokat éltünk át. Volt például, hogy azt mondták, a hajó már nem süllyed tovább, mert elérte a tenger fenekét, aztán egyszer csak tovább kezdett süllyedni és dőlni" - emlékezett vissza a fiatalember. ,,A hajón egészen péntek estig boldognak éreztem magam: volt pénzem, táncolhattam, és együtt lehettem szerelmemmel, Vincenzóval, aki a műszaki alkalmazottak közé tartozott" - mesélte Erzsébet.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. drdoc 2012. január 18. 07:55
  „Először én is félreértettem a média közléseit, és le is nyomoroncoztam őket. Azonban érthető, hogy szerződésük volt, és nem önhibából szakadt meg a munkaviszonyuk (tehát a megerendelő, vagy a hajó-társaság részéről megileti őket, az adott időszakra vonatkozó bér és azzal kapcsolatos kártérítés, valamint a többlet utiköltség). Ők kivételesen nem mondvacsinált baromságokra kérnek kártérítést. És ha a média félre nem informál bennünket megint, akkor az is így hangzik, hogy nem követelnek, hanem a hajó-társaságtól kapnának kártérítést. A biztosítás gondolom alap, főleg aki munkát vállalni megy külföldre, ill. hosszabb útra.”
 • 20. gall 2012. január 17. 16:35
  „14. Lobbo71 2012.01.17. 07:52
  astra1: neked van külön biztosításod arra, ha a munkahelyeden történik veled valami? Ugye hogy nincs. Mert van a cégednek és ő fog fizetni, ha munkahelyi baleset ér.
  ----------------------------------------------------------------------------------------
  IGY IGAZ !!!
  ----------------------------Sajnálom őket,az ilyen hajótársaság kárttérítést fizessen,és utána lakat alá.”
 • 19. ombi 2012. január 17. 16:14
  „Örülök, hogy megmenekültek.
  Sajnálom, hogy tönkrement a munkahelyük.
  A kártérítést furcsállom. Ha nekik jár, akkor jár a kekszgyári dolgozóknak is, mert egyvalaki (mint a hajón a kapitány) mindent tönkretett? És az elpusztított Olajgyár, Textil, Gardénia (folytassam?) ezernyi munkásának is jár, mert lerombolták már a gyárukat?”
 • 18. zsukov 2012. január 17. 15:44
  „Akkor tán miért nem volt bisztutánságiuk...”
 • 17. szabo1936 2012. január 17. 15:31
  „Edig minden utasnak a Tv ben adot kijelentese szerint a hajo szemelyzete nem tartota be a szabalyokat es nem segitet az utasoknak aban,hogy a hajot fegyelmesen es biztonsagosan elhagyjak (evucate)amire nekik kikepzesuk volt.Ez azt jelenti,hogy gyavan folvetek a nyul cipot a kapitanyukal egyut es magukra hagytak a "fizetet utasokat" akik talan eloszor az eletukben voltak egy tenger jaro hajon.
  Na most meg ok akarnak penzt,szerintem amit az utasok mondanak ha az igaz akor a szemelyzet {legenyseg} csinalt az egy szegyen es penz keres helyet a pofajukat kelene befogni mert nem teljesitetek a koteleseguket csak a sajat boruket mentetek.
  What a Joke penz ehes ehes emberek!”
 • 16. öröksoproni 2012. január 17. 11:53
  „Biztos vagyok benne, hogy biztosítás nélkül el sem kezdhet dolgozni egy hajón senki. Önmagában veszélyes üzemnek számít. Tehát a biztosító fizet. Kérdés, hogy tudják bebizonyítani, mennyi pénz, milyen értékek vesztek oda? A biztosítók bemondásra nem fizetnek. A kártérítési pernél is bizonyítani kell.”
 • 15. picinke 2012. január 17. 10:13
  „Na gratulálok! Néhányan szégyellhetik magukat. Az egész történetből a kártérítési igény maradt meg a fejetekben? Ennek ellenére teljes szívemből kívánom, hogy se résztvevőként, se hozzátartozóként ne éljetek át hasonlót. Ha netán mégis, akkor majd konzultálunk az esetleges kárigényetekről! Ó én balga, hiszen Ti ezzel nem is élnétek. Ádámnak és Mindenkinek aki átélte ezt a borzalmat, mielőbbi megnyugvást kívánok.”
 • 14. Lobbo71 2012. január 17. 07:52
  „astra1: neked van külön biztosításod arra, ha a munkahelyeden történik veled valami? Ugye hogy nincs. Mert van a cégednek és ő fog fizetni, ha munkahelyi baleset ér. Ahogy itt is.”
 • 13. astra1 2012. január 16. 22:40
  „5. külföldi 2012.01.16. 18:43

  Aki hajóra száll annak igen. Aki autóba ül, az is köt kötelezőt nem?”
 • 12. crewmember 2012. január 16. 22:37
  „*utasokert”
 • 11. crewmember 2012. január 16. 22:27
  „Szerintem pont nekik kellet volna segiteni az utasok menekiteseben mint ahogy a treningen (kikepzesen) tanitottak, a folyoson allni es iranyitani az utasokat a Muster station, mentocsonakok- hoz es csak az announcment utan menni a kijelolt helyre amikor az osszes utas a mentocsonakoknal van, pont ezt mondtak az utasok is hogy a szemelyzet nem csinalt semmit es egy ilyen hajon minden eggyes ott dolgozo felelos az utasokig a takaritotol a tancosokig, egyepkent meg el sem sullyedt teljesen a hajo orulhetnek ha nem vonjak felelosegre oket mert nem csak a kapitany felelos hanem a szemelyzet is es nem mondhatjak hogy nem tudtak hogy mit kell tenni mert rajta volt a safety card on a nevuk es a duty amit a 7 sipszo utan tenniuk kell... ahogy a PCS teszten levizsgaztak.”
 • 10. zoltee 2012. január 16. 22:23
  „6.-nak:
  Ez miféle egy komment? Nézz már tükörbe, ember... normális ilyet egyáltalán gondolni, nem hogy leírni?:O

  Dolgoznak hihetetlen nagy munkabírással, távol a családtól, barátoktól, mert meg akarják alapozni az életüket. És mindez egy (egyelőre úgy tűnik) felelőtlen alkalmazott miatt kútba megy.

  Igenis, kérjenek kártérítést és gondolom ezt amúgy is alanyi jogon, meg kell, hogy kapják. És naná, hogy örülnek, hogy túlélték. És az élet megy tovább...”
 • 9. Lobbo71 2012. január 16. 19:56
  „Ők nem utaztak, hanem ott dolgoztak. Elég nagy különbség.”
 • 8. Vanderer 2012. január 16. 19:44
  „Utazni ostobaság(sóherság) utasbiztosítás nélkül.”
 • 7. exodus 2012. január 16. 19:13
  „A hajó tulajdonosának, vagy üzemeltetőjének rendelkeznie kell egy több millió dolláros szolgáltatású üzemeltetői/szolgáltatói felelősségbiztosítással. Az ilyen biztosításoknak van felső összeghatára az összesen kifizethető károk maximális mértékére egy káreseményhez fűződően, de káronként is! Teljesen biztos, hogy nem lesz elég a fedezet minden károsult kárigényének a rendezésére. A biztosító kártérítési kötelezettsége a híradások szerint be fog állni, mivel "mulasztást" követett el a kapitány, azaz nem rajta kívül álló elháríthatatlan ok miatt következett be a baleset. Tehát a felelősség jogalapja fennáll. Nincs viss major, háborús kockázat, zavargás, terrorizmus, stb. amelyek a nemzetközi szokványokban is a kizárások között szerpelnének. A biztosító fizetni fog, ám kérdés, hogy mennyit. A rendelkezésre álló biztosítási összeget a kárigények összesítését követően a kárigényekkel arányosan elosztja, avagy fizet mint a katonatiszt, s utólag visszaköveteli az okozón, végsősoron a hajótulajdonoson vagy üzemeltetőn?”
 • 6. apu74 2012. január 16. 19:02
  „Hö. Kártérítést? Örüljetek neki, hogy túléltétek.Majd a biztosítótok fizeti a károtokat.”
 • 5. külföldi 2012. január 16. 18:43
  „Mire kellett volna biztosítást kötniük? Hajótörés ellen? Vagy zátonyra futás ellen?
  A kártérítési igény jogos, a hajó tulajdonosának van biztosítása, az fog fizetni. Bár ez biztos eltart majd egy ideig. De ez nincs másképp az utakon sem. Ha te okozol balesetet, akkor a te biztosítód fog fizetni a balesetben résztvevöknek, nemde?”
 • 4. Csetneky 2012. január 16. 18:15
  „Biztosítás?”
 • 3. szabo1936 2012. január 16. 18:07
  „Ezek nem tudjak,hogy miert vanak Biztosoto Tarsasagok? De hat az ugye penzbe is kerul!”
 • 2. RUDI 2012. január 16. 17:56
  „Gondolom ,,hogy nem hiába volt a félelem,hisz az ki a hajon utazott, csak az tudja inkább, hogy valójában, mit is élt át, egy örök rémálom.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A keretszámok újragondolását kérik

Az Oktatási Államtitkárság nemrégiben nyilvánosságra hozta a 2012/13-as tanévre vonatkozó felsőoktatási keretszámokat. Tovább olvasom