Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Nyüzsgő munkák az elkerülőnél

Enese–Rábapatona - Látványosan megnőtt a munkagép- és teherautó-forgalom, nagy ütemben folynak a földmunkák, a vízfolyásoknál átereszek készülnek a 85-ös főút épülő elkerülő szakaszánál.

Sürgő-forgó teherautó-sereglettel, különféle munkagépek, hatalmas, megrakott platójú nyerges vontatók hadával találkozhatnak Rábapatona térségében – most már a 85-ös főút mindkét oldalán – a naponta arra közlekedő autósok. Hasonló a ˝nyüzsgés˝ Enese határában is. Az elmúlt hetekben ugyanis látványosan felgyorsultak a most épülő, enesei elkerülőként emlegetett szakasz munkálatai.

Hogy hol tart most az építkezés, arról a beruházást megrendelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője tájékoztatta lapunkat. Fazakas Orsolya elmondta: az érintett építési szakaszon a terület-előkészítő, fakivágási (egy engedélyezés alatt álló terület kivételével) és cserjeirtási munkák befejeződtek. A csomóponti ágakon, így a rábapatonai bejárónál már zajlik, a főpályán teljességgel befejeződött a humusz eltávolítása. Ezek a munkálatok a Kulturális Örökségvédelmi Szolgálat régészeti szakfelügyelete mellett folytak és folynak, előzetes véleményük szerint három helyen leletmentést végeztek.

Az enesei elkerülő úttal kapcsolatos földmunkák egy részét végzik a 85-ös főút rábapatonai bejárójánál. Fotó: H. Baranyai Edina
Az enesei elkerülő úttal kapcsolatos földmunkák egy részét végzik a 85-ös főút rábapatonai bejárójánál. Fotó: H. Baranyai Edina

Megkezdték a töltésalapozás, illetve a talajcsere anyagának beszállítását az abdai bányából. A nyomvonal által érintett vízfolyásoknál (például a Szapud-érnél, a péterházapusztai csatornánál) megkezdődött az 1 méter 20 centiméter átmérőjű horganyzott acél hullámlemez átereszek építése.

A nagy tömegű földmunkákhoz cél kitermelőhely létesítését tervezik Bezi közigazgatási területén. Folyamatban van a bánya megnyitásának előkészítése.

Fazakas Orsolya kommunikációs vezető végül megjegyezte: a szolgalmi ügyek földhivatali ügyintézését, a víz-, illetve gázvezeték jogi engedélyezési eljárásokat követően még ebben a hónapban megkezdődnek a víz- és gázkiváltási munkák is.

A munkálatok Rábapatonától távol esnek, Enesén viszont a település közvetlen közelében történnek. Portálunknak információi szerint a beruházással járó teherforgalom a falu belterületét nem érinti, ennek ellenére a ˝szomszédos˝ Kossuth és Szabadság utca végén lakók közül többen aggódnak – talán nem ok nélkül – az egyre nagyobb por és zaj miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

105 évesen az ország legidősebb alkotója

Győr - Az Országos Nagyi Könyvtári Napok keretében a Kisfaludy Károly megyei Könyvtár… Tovább olvasom