Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Nyúli Húsvét húsvéti nyúlversennyel

Nyúl - Amióta a nyuszi világhódító útra indult – valamikor az 1800-as években –, senkinek nem jutott eszébe, hogy Nyúl község ebből bármit is profitálhasson, egészen 2004-ig. Az ötödik Nyúli Húsvét szerepéről megoszlanak a vélemények.
A hagyományőrzés és a közösségformálás legalább annyira célja a Nyúli Húsvétnak, mint a kézenfekvő játék a község nevével, hiszen a nyuszi több mint egy évszázada jelképezi a húsvétot.

S épp ezért az a kérdés kíséri a meglehetősen gazdag programmal fűszerezett, kétnapos rendezvénysorozatot, hogy vajon mennyire nőheti ki magát a Nyúli Húsvét.

Tavaly ez a nyúl lett a második legszebb, gazdájának édesanyja, Kovácsné Kiss Éva egész nap kergetheti a hatalmas rágcsálót.

A nyúli őslakosok természetesen olyan magától értetődőnek találták szülőhelyük nevét, hogy az ötlet csakis új betelepülők fejéből pattanhatott ki. A főszervezők, Braunné Barta Katalin, dr. Gaál Éva, Gulyásné Váczi Anikó, Móricz Attiláné és dr. Rácz Elemér tavaly már nyúl-szépségversenyt is rendezett, hogy ezzel is felhívja a ország figyelmet a szikár tényre: a húsvét bizonyos értelemben egyet jelent a község nevével.

Republik és nyúli gyerekek

De kezdjük a gazdag program ízelítőjével, aminek keretében most is lesz futóverseny – ám nem a nyulak, hanem emberek számára, korosztálytól függetlenül. Itt lesz március 23-án este nyolckor a Republic, a másnap záródó program egyetlen belépődíjas produkciójaként. Számos fellépő: ismertebbek is, mint Fekete László erőművész, s kevésbé ismertek, mint a nyúli iskolások és óvódások. Énekel a Nyúli Borbarát Dalkör, bemutatót tart egyebek között a „Nyúli Majorett" és a Bóbita együttes is. Az egyik legnagyobb érdeklődés azonban az „old timer" traktorkiállítást fogja kísérni, jól lehet, vajmi kevés köze van a húsvéthoz. Viszont nem igen akad férfi, még városban sem, aki ne állna meg egy szuszra a harminc évnél idősebb traktorok vagy a kilencven éves stabilmotorok mellett.
A főszervező Kovács József maga is tulajdonosa egy 47 éves Lindnernek, amit tavaly vásárolt, s mint mondja, azzal szokta felhozni a szőlőt a borospincéhez. Látványosságként egyébként beindítanak egy száz éves traktort is, amely kis túlzással „egy lépésre van" a gőzgéptől: tűzzel kell ugyanis begyújtani.

Kovács József tavaly vette ezt a 47 éves traktort, s mintegy huszadmagával indul a bemutatón. Berleff András

A legmesszebbről érkező vendég nyúli bort kap és ennek az is a célja, hogy kiderüljön: egyáltalán milyen távolságból érkeznek a vendégek. Talán nem tévedünk ugyanis azzal, hogy furcsa kettősség jellemzi ezt a Nyúli Húsvétot: egyszerre kíván az ünnep helyrajzi középpontjává válni, s ugyanakkor megmaradni saját kis közegében, nem engedve mondjuk a helyi óvoda produkciójából és a nyúli közösségformálásból.

Futóverseny
A tavalyi nyúl-szépségverseny második helyezettje a Pogácsa nevű, óriási méretű nyuszi volt. Gazdája, az akkor még tizennyolc éves Kovács Ágnes úgy fogadta be az állatot, mert félt, hogy másutt „pörkölt" lesz belőle. A szépségversenyen egyébként a nyulaknak a gyerekek szívét kell megnyerni: a „szakzsűri" általános iskolásokból áll. Pogácsát idén már nem tudják benevezni, mert nem rendeznek szépségversenyt. Aki viszont futni akar húsvétvasárnap, az a „gaalevadr@gmail.com" e-mailcímre küldheti jelentkezését.
A szűkös hely szorításában

Dr. Gaál Éva szerint valóban be szeretnének tartani bizonyos határokat, bár egyelőre a fő gátat a pénz és az idő jelenti, hiszen a négymilliós költségű rendezvény fő támogatója az önkormányzat, a szervezők száma is igen csekély, nem beszélve a hely szűkéről, amit egy országos képzőművészeti vásárnak akadálya lenne. Az „Aranykezű Nyúliak" kiállítása ugyanis az egyik leglényegesebb eleme ennek a két napnak: Nyúl – és idén már Pannonhalma – minden amatőr vagy profi művésze bemutathatja protékáját. Dr. Gaál Éva szerint elvi akadálya nincs annak, hogy bárhonnan az országból érkezzenek művészek, de nem biztos, hogy a helyet biztosítani lehetne hozzá, nem beszélve arról, hogy eddig az ünnepség propagandája is viszonylag kicsi volt, össze sem mérhető – tesszük mi hozzá – Nagykarácsonyéval, Hollókőével, s főként Kapolcséval. S itt jön újra a dilemma. A főszervezők ugyanis nem szeretnék a kezükből kiadni, s mondjuk szakértői irodára, profitorientált cégre bízni a húsvét szervezését, mivel úgy vélik, hogy elsősorban a nyúliakat kellene összekovácsolni és félnek, hogy közösségformáló, hagyományőrző erejét elvesztené az ünnepség.

Konkurencia húsvétra
Míg Nyúl a programjait szervezi, sorra érkeznek az elektronikus levelek/meghívók az ország minden tájáról a húsvéti hétvégére. Ami tanulságos, hogy például egy alsóörsi hotel a finn szauna mellett tojásfestéssel,  tojáspatkolással, „gyerkőcprogramokkal": mesevetítéssel, animációs programokkal, nyuszi simogatással, tojáskereséssel csalogatja a családokat – mondván, húsvétkor erre van igény.
A postával is egyeztettek

Ugyanakkor nem megyünk el a mellett, hogy ezt a rendezvényt valaha úgy harangozták be a kitalálók: Nagykarácsony nyomdokaiba kívánnak lépni. Mint közismert, a Fejér megyei, másfél ezres lélekszámú község nehéz helyzetére épp a nevében talált kitörési pontot. Vagyis megegyezett a Magyar Postával, hogy a karácsonyi képeslapok igény szerint átmehessenek a község hivatalán, hogy Nagykarácsony neve rákerüljön a bélyegre. Nyúl esetében ez a mai napig nem valósult meg, bár a szervezők most is igen szeretnék. Braunné Barta Katalin szerint nem sikerült megállapodni a postával, legfőképp azért, mert a húsvéti képeslapforgalom állítólag igen visszaesett – sajnos kiszorította az e-mail. Ettől persze még mindig nem kellene lelombozódni, hiszen ott van például Hollókő, ami – persze a világörökség részeként – országos célponttá vált húsvétkor. Braunné elmondta, a propaganda tekintetében az idei húsvét áttörést fog jelenteni, de hogy mennyire szeretné kinőni magát Nyúl, az már nehéz kérdés. Mint ahogyan az is, hogy nem lenne-e célszerűbb akár kevesebb programot tartani, s ami van, azt inkább a húsvétra kihegyezni, jelenleg ugyanis egyetlen olyan program sincs, aminek főszereplője a nyuszi lenne. De tervezik például, hogy a rajzverseny helyett locsolóvers-megmérettetést tartsanak. Talán jövőre.

Olvasóink írták

 • 11. Betelepülő 2008. március 14. 09:16
  „Ez jó kérdés kedves Emily!
  Ez nem nyílvános fórum?”
 • 10. Emily 2008. március 14. 08:50
  „Kedves "sdhz"!
  Mit értesz ez alatt?”
 • 9. sdhz 2008. március 13. 19:03
  „A Kedves Olvasó, elég lesz.....”
 • 8. Betelepülő 2008. március 13. 12:51
  „Tisztelt Laczó úr!

  Sajnálatosnak tartom hogy egy ilyen program ami évek óta fut ilyen hangnemet érdemel öntől.Minden rednezvényen részt vettem mint látogató! Tegyük hozzá hogy a cenzúrázás után is meg maradt a negatív hangnem.Mondjuk humorosnak tartom azt is 2008-ban kicenzúráznak egy cikket, ez azthiszem az előttem szólókat is igazolja.
  Az hogy egy betelepülő agyából pattant ki a szikra? Nem tudom miért jelent problémát (lásd előző verziója a cikknek).
  Nem is értemm miről beszélgetünk ebben a témában csak fel kéne lapozgatni a történelem könyvet azt hiszem a honfoglalás volt a legnagyobb betelepülés ugyebár.
  Én is "betelepültem" ebbe a faluba.Sok országot láttam volt ahol huzamosabb ideig laktam is.
  Volt alkalmam külföldi újságokat is olvasni.De fel vagyok háborodva hogy egy olyan ember aki lássuk be akarva akaratlanúl hatással van az emberekre, hogy írhat olyan cikket ami egyenlő az igazság elferdíésével.
  Van kapcsolatom a szervezőkkel ismerem őket, csak számomra az nem fogható fel hogy miért olyan elképzelhetetlen az hogy vkik szeretnének olyan dolgokat létre hozni anyagi nyereség nélkül ami másoknak is örömet okoz.

  Igaz a mai anyagias világ úgylátszik korlátozza az emberi gondolkodást és csak racionális hatarok közé szorítja.De úgylátszik még élnek olyan emberek akiket nem csak a nyereség vágy hajtja.

  Üdvözelettel egy betelepülő...”
 • 7. Emily 2008. március 13. 11:46
  „Mielőtt bárki fejében felvetődne a kérdés: nem vagyok a Nyúli Húsvét szervezője, nincs is napi kontaktusom a szervezőkkel, csupán civil nyúli polgárként -szerény lehetőségeimhez mérten - saját zsebből próbálom támogatni a rendezvényt, és családommal minden évben felhőtlen kikapcsolódásként ellátogatunk a programokra. "Köszönöm" minden támogató nevében a véleményt. Véleményem szerint egy fesztivál, program, vagy bármely megmozdulásról beszélünk - azért kéri a helyi média segítségét, hogy reklámot csináljon magának. Ez a cikk nem arról szólt, pedig - utólagos információim szerint - sajtótájékoztató keretében született. (Gondolom erről az lesz a véleménye Tisztelt Újságíró Úr, hogy a reklámért fizetni kell, de számos olyan írás került már ki az Ön tollából is, amely akarva-akaratlanul látványos népszerűséget eredményezett. Ez sajnos nem olyanra sikeredett.)
  Szerintem egy helyi médiának a helyi rendezvények népszerűsítése a céja, hisz szűkebb közegünkben nem túl sok ilyen jellegű rendezvényről van módja cikkezni. Nem szenved tudathasadásos állapotban senki, hisz pontosan a szélesebb régióba való nyitás a cél. A vérizzadás, amibe Ön belekapaszkodott, az valóban nem közplénum elé való, holott bőven meg van töltve a szó tartalommal. Kérem mérlegelje, hogy a cikk szerint az ÖNKORMÁNYZAT, mint FŐ TÁMOGATÓ valós?
  Kiemelte a 4 milliós költségvetést. (A tv-s közvetítés szerint ez a FŐ TÁMOGATÁS 500 ezer forint. Ez FŐ-nek nevezhető? Korántsem lebecsülendő, sőt, valószínűleg óriási segítség nekik, de a vérizzadás a maradék 3,5 milliónak az erőn felüli munkával történő összeszedése, a jóindulatú és jószándékú támogatók megkeresése. A cikk szerint ez egy magától értetődő dolog, hogy hipp-hopp Nyúlon lesz egy 4 milliós rendezvény. Valóban lesz, de nagyon nem hipp-hopp. Kőkeményen CIVIL emberek összefogásával, összedolgozásával. Sokkal-sokkal több ember dolgozik a húsvéton, mint azt bárki hinné. Miért teszik ezt? HOGY SZŰKEBB ÉS TÁGABB RÉGIÓNKBAN VÉGRE EGYÜTT ÜNNEPELHESSEN KICSI ÉS NAGY, POLITIKAI ÉS VALLÁSI HOVATARTOZÁSTÓL FÜGGETLENÜL. Ez a rendezvény egy érték, meg kell becsülni és minden erővel, jószándékkal támogatni (beszéljünk akár anyagiról, akár egy pozitív újságcikkről). Ne hagyjuk, hogy a mai rohanó világban elvesszünk a kínai HALLOWEEN-lámpások, vagy a felfújható Valentin-napi lufik értéktelen világában. Nem biztos, hogy attól értékes a húsvét, hogy a nyuszi rózsaszín plüssből van, és "barby girl"-zenét játszik. Kérem mindenki bocsássa meg személyes véleményemet, de ne menjünk el a valódi értékek mellett. A Nyúli Húsvét Tavaszi Fesztivál és Hagyományőrző Kultúrális Találkozó egy olyan dolog, amire vigyáznunk kell, mert van mondanivalója, tartalma és ide nyugodt szívvel elvihetjük gyermekeinket, mert csak szépet fognak látni.”
 • 6. Laczó Balázs 2008. március 13. 11:39
  „Jézusom, mi lett volna, ha tényleg valami durvát írtam volna...
  Lezártnak tekintem a vitát, ha nem hallgat meg.”
 • 5. Emily 2008. március 13. 11:18
  „Tisztelt Laczó Úr!
  Fel vagyok háborodva az Ön "intelligens" reakcióin. Ön nevezi magát "közsszolgálati" újságírónak? Ez a szerelemből történő újságírás, és viszonyulás az olvasókhoz? 4 kérdést tettem fel Önnek, úgy érzem, hogy nem személyeskedő és unszimpatikus hangnemben, amivel nem Önt akartam bántani, csupán a - lehet, hogy önhibáján kívüli - tévinformációkat korrigálni. Erre Ön újságíróhoz méltatlan hangnemben válaszolt mind nekem, mind pedig az előttem szóló tisztelt idegennek. Kérem vegye figyelembe, hogy ez a fórum nyilvános, őszinte vélemények kinyilvánítására szolgál, nem pedig személyes e-mail-ezgetés. Az Ön feladata, hogy korrekt tájékoztatást adjon, hisz tudomásom szerint Ön van értünk - olvasókért - ,és nem fordítva. Ön azt válaszolta nekem, hogy a profik pókerarccal lenyelik a kritikát. Ezek szerint ez a jelző Önre egyáltalán nem illik, és olvasóközönséget sértő méltatlan, durva hangenemet megütve dobálózik a bírálatokkal. Már kezdem érteni, hogy mire gondolt az előttem szóló, és kezdem érteni, hogy miért ferdült el a nyúli cikk.”
 • 4. Laczó Balázs 2008. március 13. 10:34
  „Nem. Önkéntes alapon dolgozunk, nekünk az újságírás sport, hobbi, szerelem. A közvéleménykutatások alapján húzunk egy görbét, aminek segítségével lejjebb vihetjük a színvonalat. A leggagyibb írásokért magasabb mozgóbért kapunk, a jó cikkekért viszont honormegvonás jár. Általában a harmadik színvonalas riportnál már nagyot koppintanak az ember kezére, utána fegyelmi jön és ha általános színvonal-emelkedést tapasztal a vezetőség, akkor fejek hullhatnak.
  Egyébként érdemi észrevétele is van kedves SDHZ? Vagy szólíthatom HZ-nek?”
 • 3. sdhz 2008. március 13. 07:32
  „Sajnos egyre több übergagyi stílsú , és tartalmú cikk jelenik meg a Kisalföldben. Mi húzza lefelé a színvonalat? Egymást érik a csúsztatott, hiányos, pontatlan cikkek, mintha házifeladat lenne, amit lapzárta előtt a gyerekek fejből megírnak....Ezért KAPNAK FIZETÉST Is? MINT ÚJSÁGÍRÓ?”
 • 2. Laczó Balázs 2008. március 12. 20:18
  „Kedves Emily!
  A válasz egyértelműen: nem.
  Ez itt megint egy olyan cikk Nyúllal kapcsolatban, ami nem a teljesség igényével készült. Ám ez valójában minden tudósításra, riportra jellemző.
  A szervezők "vérizzadása" például egyáltalán nem jön ki belőle, ami a szervezőknek talán rosszul eshet, ám az olvasókat a legkevésbé sem frusztrálja. Itt hívom fel ugyanis a figyelmét arra, hogy egy cikk az olvasóknak és nem a szervezőknek készül, s én egyetlen olyan fesztiválra nem emlékszem, amellyel kapcsolatban a szervezők önzetlenségét és odaadását húzták volna alá a tudósítások
  Az az érzésem, hogy ön egyértelmű kritikának vette a kérdés felvetését: vagyis hogy egy, az országos hírnév felé tartó rendezvény helyi kezdeményezői nincsenek-e természetszerűen "tudathasadásos" állapotban, amennyiben szeretnék megőrizni a kistérségi, ha úgy tetszik, emberi mértéket, ugyanakkor örömmel vennék, ha ország-világ megismerné a rendezvény nevét. Az előbbiből adódik a kicsinyke egyesületek attitűdje - s ha nem haragszik, ilyen az Öné is -, míg a másik a profi szervezőké kell legyen, akik pókerarccal futják át a napi sajtót és lenyelik a kritikát.
  Egyébként a cikk nagyon távol volt a kritikától, az önzetlen odaadás pedig ab ovo nem várja el magának a dicshimnuszt.
  Üdv.
  Laczó Balázs”
 • 1. Emily 2008. március 12. 12:17
  „Egész biztos, hogy valósághű a megközelítés? Egész biztos, hogy valamennyi fontos tényező napvilágra kerül? Egész biztos, hogy egyértelműen lejön a szervezők vérizzasztó, odaadó, önzetlen és anyagi haszonszerzéstől mentes munkája? Egész biztos, hogy azon dolgok vannak kiemelve, amik valóban fontosak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvérzett a panelház tetején

Beleesett az üvegfalba és elvérzett egy 45 éves hajléktalan Győrben kedden hajnalban. A férfi… Tovább olvasom