Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nyugtával dicsérd a revizort

Húsvéti szezon az APEH szempontjából: a megyében minden tizenharmadik esetben voltak problémák az adózási fegyelemmel, s a vállalkozók 13 százaléka nem adott bizonylatot.

Annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt a hatóságok fokozott jelenléte a húsvét előtti szezonban, a revizorok minden tizenharmadik vizsgálatnál jegyzőkönyvezték az adókötelezettség elmulasztását. A legtöbb probléma a bizonylatadással volt, az esetek 13 százalékában nem kapott számlát az ellenőr, s a foglalkoztatottak bejelentésének elmulasztása is meghaladta az 5 százalékos arányt – tudtuk meg az APEH Nyugat-dunántúli Igazgatóságától.

Az ellenőrzés-sorozat a megye egész területére kiterjedt, a hatóság 25 településen volt jelen, és összesen 271 vizsgálatot végzett. Vizsgálták a forgalmas kereskedelmi egységeket, a vásárok és a piacok területén ellenőrizték a tavaszi, húsvéti szezonális termékek árusítását, az időszakra jellemző szolgáltatásokat, s többek között a különböző rendezvényeken, kiállításokon foglalkoztatott dolgozók jogviszonyát.

A jegyzőkönyvek tanúsága szerint egyedül az áruk eredetének bizonylatolása emelhető ki pozitívumként, itt csak egyetlen alkalommal kellett szankciót alkalmazni. Összességében több mint 5 millió forint mulasztási bírság kiszabása várható a mulasztó vállalkozások terhére, emellett 5 esetben még 12 munkanapos üzletbezárás, illetve tevékenység felfüggesztése is tetézi a büntetést. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy azok közül, akik nem adtak bizonylatot, hárman alkalmazottak voltak, őket egyenként további 10–50 ezer forint közötti, a közvetlen vezetőjüket pedig 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság fenyegeti. Bejelentési kötelezettség elmulasztásáért további 6 vállalkozó sújtható 500–500 ezer forintig terjedő szankcióval.

A bejelentés elmulasztása magánszemély esetében 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.
Mint az igazgatóságtól megtudtuk, sokan nem voltak tisztában azzal, hogy az akció idején megváltozott ˝kék könyves˝ szabályrendszer esetében nem csupán az elnevezés módosításáról van szó. A jelentős változásra pedig időben fel kell készülni. A rendszeres tájékoztatás ellenére azt is sokakkal kellett tudatni, hogy ha valaki olyan településen végez ideiglenesen piaci és vásározó kiskereskedelmi tevékenységet, ahol sem székhellyel, sem telephellyel nem rendelkezik – és az önkormányzat bevezette az iparűzési adót –, ott ˝a tevékenység megkezdése előtt, de legkésőbb a tevékenység megkezdésének napján köteles ezt az állami adóhatósághoz bejelenteni˝. Erre külön figyelmet fordított az APEH, amelynek hatáskörébe ez évtől utalták a helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatokat. Mint közölték: célszerű a megváltozott szabályokkal is tisztában lenni, mert a bejelentés elmulasztása magánszemély esetében 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyszerezett világ, hétköznapi mérgeink

A zöldek – így a Levegő Munkacsoport is – azért kampányol, hogy a gyártók termékeikből… Tovább olvasom