Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nyugdíjszámítás – gyermekek nélkül

Győr-Moson-Sopron - Jövőre újabb változásokat vezetnek be a nyugdíjtörvényben. Akik eddig arra számítottak, hogy a gyermekeik születése növeli a szolgálati idejüket, ne reménykedjenek, megszűnik ez a kedvezmény.
Hosszú évtizedekig érintetlen volt a nyugdíjrendszer. Az emberek már fiatalon tudták, melyik esztendőben, hány éves korukban adhatják át a stafétabotot fiatalabb kollégáiknak. Ma már nincs ez így, évről évre változnak a szabályok. Csaknem két esztendeje, 2006. november 27-én fogadta el a parlament a nyugdíjrendszert érintő, 2007–2013 között megvalósítandó változtatásokat. A kormány egyre drasztikusabb lépéseit azzal indokolja, hogy az átlagos nyugdíjazási életkor jelentősen elmarad az öregségi korhatártól.

A folyamatos változtatások célja az, hogy a tényleges nyugdíjba vonulási életkor növelését fokozatosan érjék el. Így tehát jövőre is várhatóak újdonságok. A most nyugdíjba készülők úgy érzik, egyre távolabb kerülnek attól, hogy valaha is megkapják a megérdemelt pihenést.

Ugyanakkor Európában már most is általában 65 év a korhatár, Magyarországon csak a közelmúltban emelték fel egységesen 62 évre.

Érdeklődéssel fordult lapunkhoz egy 1952-ben született soproni hölgy. Úgy tudta, jövőre előrehozott nyugdíjba vonulhat, ám ezzel ellentétes információkat is hallott. Kérdezte azt is, két gyermeket szült, növeli e ez, a szolgálati idejét.

– Nincs jó hírem, 2009-től az előre hozott nyugdíjazáskor a férfiak korhatára 60 év marad, a nők viszont már nem 57, hanem csak 59 éves kortól igényelhetik ezt a kedvezményt – tájékoztatta a Kisalföldet Horváth Imréné a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese. – Ehhez legalább 40 év szolgálati időt kell szerezni. A hölgy, tekintettel arra, hogy 1952. januárjában született, 2011. januárjától 59 éves korában vehetné igénybe az előrehozott öregségi nyugdíjat, ha rendelkezik 40 év szolgálati idővel. Ha azonban 59 éves korára például csak 35 év szolgálati ideje lesz, az nem elegendő még a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához sem. Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra is csak az jogosult, aki betöltötte az 59. életévé és legalább 37 év szolgálati időt szerzett. 2009. január 1-től már nem alkalmazható a gyermekek után járó kedvezmény sem.

A szakemberek azt tanácsolják, aki részleteket szeretne tudni arról, mikor, milyen feltételek mellett kérheti nyugdíjazását, keresse fel a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet és kérje a szolgálati idejének határozattal történő elismerését.

Fontos tisztázni a korkedvezmény és a korkedvezményes nyugdíj közötti különbséget is. Korkedvezményben azok részesülhetnek, akik az egészségre különösen ártalmas, a szervezet fokozott igénybevételével járó munkát végeznek. Ők, az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest két évvel korábban vonulhat nyugdíjba, abban az esetben, ha a nők legalább 8 éven át, illetve a férfiak legalább 10 éven át ilyen munkakörben dolgoztak. Férfiak esetében minden további 5 év, nőknél 4 év veszélyes munka, újabb egy év korkedvezményre jogosít.

Korengedményes nyugdíjazásról a munkáltató állapodhat meg a munkavállalóval az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően legfeljebb öt évvel. De csak abban az esetben, ha a munkavállaló rendelkezik a nyugdíjbiztosítási szerv által előzetesen igazolt előrehozott, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Nyugdíjkorhatár az EU országaiban

Svédországban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Hollandiában nők férfiak esetében is 65 év a korhatár, Ausztriában a férfiak ugyancsak 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba. Az osztrák nők most még 60 évesen abbahagyhatják a munkát, de 2033-ig az ő esetükben is fokozatosan 65 évre emelik a korhatárt. Izlandon és Norvégiában mindkét nem csak 67 éves kora után vonulhat nyugdíjba. Az olaszoknál és a franciáknál nők férfiak esetében is 60 év az érvényes öregségi nyugdíjkorhatár.


Olvasóink írták

 • 5. Viki Sopron 2008. november 06. 10:36
  „Még kevesebben fognak vállalkozni a gyerekevállalásra, szerintem.”
 • 4. Cigánybűnözés baloldali támogatással 2008. november 06. 09:38
  „Fogy a magyar sajnos!Csak a cigányok száma nő hónapról-hónapra!”
 • 3. pet 2008. november 06. 09:07
  „Igazságtalannak tartom , hogy elveszik a gyermekek utáni kedvezményt. Meddig kell majd annak dolgozni, aki pl. 5 jóladózó gyermeket hozott a világra és nevelt fel? Miéert nem törlik el egyből az egész nyugdíjrendszert?”
 • 2. Húzzunk bele! 2008. november 06. 00:08
  „Ez a jövő! Emelni a nyugdíjkorhatárt, tönkretenni at egészségügyet. Így egyre kevesebb nyugdíjat kell majd fizetni, a befizetett járulékokat pedig el lehet qurni!”
 • 1. remélem leszek nyugdíjas4 2008. november 05. 18:39
  „A nyugdíjkorhatár emelésével párhuzamosan emeljék fel az özvegyi nyugdijak feléledési idejét is! Ahogy emelik a nyugdij korhatárt,úgy távolodnak az özvegyek a jogosultságtól!Ez így nem igazságos! Ma a fizetésekből is alig lehet egyedül megélni!Mire számíthatunk akkor ha megérjük a nyugdíjat! Biztos ez nem csak az én problémám,hogy ilyen törvényekkel kikerülünk ebből a jogosultságból.Ez miért nem jár alanyi jogon mikor a házastársak leélnek 25-30 évet együtt és gyermekeket neveltek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező biztosítás 2009: sokféle kedvezmény, árengedmény

Érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait, ugyanis nagyon nagy különbségeket… Tovább olvasom