Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nyugdíjba vonul a győri püspök

Pápai Lajos győri megyés püspök szeptemberben benyújtja nyugdíjazási kérelmét a Szentszékhez.

A nyugdíjkorhatár az egyházi törvénykönyv előírása szerint 75 év. Tudomásunkra jutott, hogy szeptemberben Pápai Lajos győri megyés püspök is benyújtja nyugdíjazási kérelmét.

Nyugdíjazási kérelméről Pápai Lajos győri megyés püspök így nyilatkozott lapunknak:

– Az apostoli nunciatúrán, a nuncius úron keresztül jut el a kérelem a Szentszékhez, amelyre a Szentatya elfogadó válasza szinte postafordultával érkezik. Azzal a megjegyzéssel, hogy amíg a pápa nem nevezi ki az utódot, addig a nyugdíjba vonulónak a püspöki székben kell maradnia, és teljes joggal intézni egyházmegyéje ügyeit. Ez akár fél évig is elhúzódhat – említette az egyházi vezető.

Áder János köztársasági elnök mellett dr. Pápai Lajos megyés püspök. Fotó: kisalfold.hu archívum
Áder János köztársasági elnök mellett dr. Pápai Lajos megyés püspök. Fotó: kisalfold.hu archívum


Az egyházi vezető püspöksége legfontosabb eredményének azt tartja, hogy ki tudták használni a rendszerváltás adta szabadság lehetőségeit. Színvonalasan működnek iskoláik, kollégiumaik, tevékeny a karitászszervezet, jó néhány templom épült, sokat felújítottak az egyházmegyében, emellett megélénkült a pasztoráció, az ifjúsági munka és a hitoktatás.

Pápai Lajos 24 évi püspöki szolgálat után kéri nyugdíjazását. Életrajzából kiderül, hogy 1940. szeptember 6-án született Győrött. A keszthelyi Vajda János Gimnáziumban érettségizett, 1963. június 21-én szentelték pappá Veszprémben, majd 1969-ben Budapesten teológiai, 1975-ben Strasbourgban vallástudományi doktorátust szerzett.

Ezt követően 1975–77 között Szegeden volt teológiai tanár, utána spirituális a budapesti Központi Papnevelő Intézetben. Közben 1982-ben püspöki tanácsos lett, majd 1985 és 1991 között plébános volt a veszprémi Regina Mundi plébánián.

Pápai Lajost 1991. április 27-én szentelték győri megyés püspökké. Húsz éve a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia iskolabizottságának elnöke, tíz éve pedig a püspöki kar alelnökévé választották. 2013-tól Győr díszpolgára.

  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét gyérítették és gyéríteni fogják a szúnyogokat Győrben

A légi és a földi gyérítés július 3-án, pénteken is folytatódik. Tovább olvasom