Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyugdíjasokra vár a játszótér

Győr - Nap mint nap elmegyünk mellette mi, győriek és a városon áthaladók egyaránt: novemberben adták át azt a játszóteret, amit a nyugdíjasok számára talált ki a város. Az ország első ilyen létesítménye csak egy lehetőséget jelent az önkormányzat szerint, így még az sem baj, ha igazán csak évek alatt érik be az ötlet.
Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy elérte-e a célját a nyugdíjasjátszótér, de igazságtalanok lennénk akkor, ha nem vennénk figyelembe az időjárást. A 12 millió forintos felújítási program eredményeként létrehozott gépegyüttest ugyanis novemberben adták át, egy héttel később már csapadékos idő, utána pedig tél következett.

Az is lehet, hogy minden a PR-on, azaz a népszerűsítés erején múlik, ezért ismételjük el, miről is van szó. Az Eötvös parkban álló játszótéren található többek között helyben járó gép, amelyen gyalogolva a dombra feljutáshoz szükséges izmokat lehet karbantartani.

Mellette a gerincdoktornak nevezett, a csigolyák átmozgatására alkalmas berendezés.

A végtagok specialistája az úgynevezett járópad és a taposóhinta is. Mindkét berendezésnek erőnlét-szintentartó és -fejlesztő funkciója van. Az idősek játszóterének szerves része a speciális rámpa, kötélháló, alacsony gerenda, függőhíd, nyújtó és a lépcsők. A végtagok finommozgását és a koncentrációt fejleszti a „közlekedőkarika".

Az óvodásokat bezzeg már kihozzák ide, pedig nem az ő derekuk fáj. Fotó: Krizsán Csaba

Megkérdeztük Németh Zoltán alpolgármestert, az ötlet atyját a tapasztalatairól, aki elmondta: igazán csak az elmúlt napokban lehetett tesztelni a játszóteret. Tudomása szerint használják, de azt le kell szögezni: ez egy lehetőséget jelent, ami lehet, hogy évek alatt érik be. Tudomásul kell venni, hogy nem Németországban, nem Japánban vagyunk: itt mások a szokások, kevésbé fejlett az egészségmegőrzés kultúrája. Arról is kérdeztük az alpolgármestert, hogy megfelelő helyen van-e a játszótér – hiszen akár a lakótelepeken, akár a Kálóczy téren karnyújtásnyira volna az idős lakosságtól. Németh Zoltán szerint éppen az okozott nehézséget, hogy viszonylag intim környezetet biztosítsanak az ide kimozduló időseknek, egy lakótelepen ugyanis körbevenné őket a fiatalság. Az Eötvös park csendes és nyugodt, bár fiatalokból, gyerekekből itt sincs hiány. Két gimnázium, két szakközépiskola is van a közelben, az időseknek készült gépeket előszeretettel használja az ifjúság, sőt, még az óvodásokat is kihozzák ide, jóllehet ők aligha panaszodnak az ízületeikre.

Bognár Józsefné
Bognár Józsefné

Nyilvánvaló egyébként, hogy a kezdeményezés nem válik önjáróvá, csak akkor működik jól, ha valaki csoportokat szervez az Eötvös parkba. A város Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménye úgy tájékoztatott: az önkormányzat 12 nyugdíjasklubjában betervezték ezt az éves programba, de meg akarták várni a húsvétot, a jó időt. Valószínű, hogy bizonyos rendszerességgel, úgy két-három hetente kiviszik az időseket a parkba.

Bár egyelőre teljes kihasználtságról egyáltalán nem beszélhetünk, akadnak azért egyéni látogatók, akik a lakótelepről is bebuszoznak a jótékony mozgás kedvéért. Közéjük tartozik Bognár Józsefné is. Az asszony elmondta: a tavasz beköszöntével próbálta ki először a gépeket, valószínű, hogy heti rendszerességgel beiktatja ezt a programjába.

– A derekamnak nagyon jót tesz a mozgó ülőke, ha engem kérdeznek, nagyon jónak tartom a kezdeményezést. A panelok között nehezen tudunk osztozni a fiatalokkal, nem akarjuk őket megzavarni, de azért jólesik leülni egy padra. Nekünk az volna egyébként a legjobb, ha nemcsak padok volnának az adyvárosi játszótereken, hanem olyan egyszemélyes székek is, mint amilyenek a Virágpiacon állnak – tette hozzá a nyugdíjas asszony.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. április 21. 18:16
    „Vajon miért nemgödröket ásnak a nyugdíjasoknak? Hisz ez a rendszer és a kormánya, ha nem éhen dögleszti, akkor majd a télen megfogja fagyasztani Őket! Lehet, hogy a kőkorszaki, kőbaltás jól irányzott ütése sokkal humánusabb volt mit a mai eljárás a nyugdíjasok zömével. Még, hogy játszóteret a nyugdíjasoknak? Jó,hogy nembalett tanfolyamot szerveznek nekik ,hogy egyensúlyozni tudjanak a kukák guberálása közben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megindult a Béla-kút szomszédságában lévő partoldal

Ravazd - A Béla király kútjáról híres Ravazdon életveszélyessé vált egy önkormányzati lakás, amelyre… Tovább olvasom