Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíjasok, figyelem: március 1-től jön a regisztrációs jegy

Megyénkben csak a helyközi buszjáratokon vezetik be a regisztrációs jegyet, de az átállás nem ígérkezik zökkenőmentesnek. Videóval.


Mint arról portálunk elsők között számolt be, március 1-től startol a regisztrációs jegy, azaz ezt követően a nyugdíjasoknak és a 6 éven aluliaknak is kell "jegyet" váltaniuk buszokon és vonatokon.Megkérdeztük: mit tud a regisztrációs jegyről? Riporter: Horváth Péter. Videó: Cseh Róbert.

"Ugyanolyan jegyet fognak kapni a nyugdíjasok, mint a többi utas"

A regisztrációs jegy ingyenes, igaz, ha valaki nem kéri a jegypénztárnál vagy a sofőrnél, akkor megbüntethetik, s pótdíjat kell fizetnie.

"Megyénkben mindez a Kisalföld Volán helyközi járatain valósul meg, azaz a helyi járatokon közlekedő utazóközönséget nem érinti ez a változás" – mondta Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója.

"Jelenleg a technikai feltételek végleges megteremtésén dolgozunk, de itt túlságosan nagy különbségekre nem kell számítani. Ugyanolyan jegyet fognak kapni a nyugdíjasok, mint a többi utas: a tiketten szerepel majd, hogy honnan hova jutnak el a busz segítségével" – magyarázta Pócza Mihály.
Szavazzon!


Ezentúl pontosan kell meghatározni az úti célt

"Azt mindenképp szeretném hangsúlyozni, hogy az úti célt pontosan kell majd meghatározniuk a nyugdíjasoknak, hisz azért is büntethetnek március 1-től az ellenőrök, ha valaki továbbmarad a buszon, mint a jegyen feltüntetett végállomás.

A regisztrációs jeggyel kapcsolatos pótdíjak július 1-től lépnek hatályba, a pótdíj összege 500 forint lesz" – tette hozzá a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója.


"Hangoskönyv" a regisztrációs jegyről, nézzék meg! Videó: Cseh Róbert.


Egyelőre nincs szó arról, hogy eltörölnék az ingyenes utazást

"Csúcsidőben például Győr és Sopron között szinte biztosan lehet majd 15-20 perces késésekre számítani a regisztrációs jegy bevezetését követően, hisz az utazóknak meg kell majd szokniuk az új rendszert" – tudatta Pócza Mihály.

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint "benne van-e a levegőben", hogy a regisztrációs jegy bevezetését követően fizetőssé tegyék az utazást az ingyenes szolgáltatásban részesülők számára, Pócza Mihály úgy válaszolt: "ezt a kérdést a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium illetékese tudja megválaszolni, találgatásokba nem szeretnék belemenni.

A megjelent sajtóinformációk szerint egyébként a két nagy párt egyike sem törölné el a választások után a 65 év felettiek ingyenes utazásra vonatkozó kedvezményét".


A hat éven aluli gyermekek részére is kell kérni „ingyenjegyet
A hat éven aluli gyermekek részére is kell kérni „ingyenjegyet". Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum.


KHEM: "a regisztrációs jegy alkalmazása megalapozza a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit"

A regisztrációs jeggyel foglalkozó első írásunkban a szóban forgó kérdést feltettük Arzt Gergelynek, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium sajtóreferensének is, s akkor a következő feleletet kaptuk: "a regisztrációs jegy alkalmazása megalapozza a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit".


Sopronban az utasok több mint egyharmada nyugdíjas

Bár nem tartozik szorosan a regisztrációs jegyhez – mint írtuk, a helyi közlekedést nem érinti a törvénymódosítás –, mindenképp érdemes rögzíteni: friss statisztikák szerint Sopronban a helyi járatokon közlekedő utazóközönség több mint egyharmada a nyugdíjasok közül kerül ki. 


Arra az újságírói kérdésre, miszerint megvalósítható volna-e, ha időintervallumokra osztanak az ingyenes utazás lehetőségét – például reggel 9 óra után használhatnák a buszjáratokat a nyugdíjasok ingyen –, Pócza Mihály úgy válaszolt: "ilyen változtatások eszközölése szintén a minisztérium hatáskörébe tartózik, de véleményem szerint ez a lépés Magyarországon alkotmányellenes lenne".


Kérdezz-felelek, azaz hasznos infók a díjmentes regisztrációs jeggyel kapcsolatban a helyközi és távolsági autóbusz-közlekedésben

A Kisalföld Volán Zrt. sajtóközleménye sokakban felvetődő kérdésekre ad(hat) hasznos válaszokat a regisztrációs jeggyel kapcsolatban – ezért vágatlan formában közöljük.

Kinek kell a helyközi és távolsági autóbuszjáratokon díjmentes regisztrációs jegyet váltania?

- a felnőtt kíséretében utazó gyermeknek 6 éves korig,
- a 65 évnél idősebb magyar állampolgárnak,
- a 65 évnél idősebb EU tagállam polgárainak,
- a 65 évnél idősebb magyar nyugellátású külföldinek,
- a 65. életévét betöltött külföldi állampolgárnak, ha rendelkezik a nevére kiállított "Magyar igazolvány", illetve "Magyar hozzátartozói igazolvány" valamelyikével,
- a 65 évnél idősebb külföldi állampolgárnak nemzetközi szerződés alapján,
- a 65 évnél idősebb menekültnek,
- a tartózkodási engedéllyel, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított igazolással rendelkező személynek,
- a hadirokkantnak és hadiözvegynek, valamint a hadirokkant kísérőjének,
- a díjmentes utazásra jogosító igazolása alapján a közlekedésért felelős miniszter által vezetett minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Közlekedésbiztonsági Szervezet köztisztviselőjének,
- bármely Volán Társaság által kiadott díjmentes utazásra jogosító szabadjeggyel rendelkező személynek.

A díjmentes regisztrációs jegy váltásáról:

- a díjmentes utazásra jogosultaknak az autóbuszra történő felszállást követően kell kérniük az autóbuszvezetőtől a díjmentes regisztrációs jegyet,
- a díjmentes utazásra jogosító igazolványt a regisztrációs jegy váltása során be kell mutatni,
- a díjmentes regisztrációs jegyet a tényleges utazási viszonylatra kell kérni,
- a díjmentes regisztrációs jegyet az utazás végéig meg kell őrizni, illetve ellenőrzés során fel kell mutatni.

Milyen autóbuszjáratokon kell díjmentes regisztrációs jegyet váltani?

Díjmentes regisztrációs jegyet kizárólag a helyközi és távolsági járatokon és csak olyan utazási viszonylatokban kell váltani, amely viszonylatokban helyközi díjszabás van érvényben.

Milyen autóbuszjáratokon nem kell díjmentes regisztrációs jegyet váltani?

A győri, soproni és mosonmagyaróvári helyi autóbuszjáratokon nem kell díjmentes regisztrációs jegyet váltani.
Nem kell továbbá regisztrációs jegyet váltani a helyközi autóbuszjáratokon, ha az utazás helyi utazási viszonylatban történik.
Pl.: - A Győr-Ménfőcsanakon áthaladó helyközi autóbuszjáratokon nem kell regisztrációs jegyet váltani a Győr-Ménfőcsanak közötti utazások esetén,
- A Sopronkőhidán áthaladó helyközi autóbuszjáratokon nem kell regisztrációs jegyet váltani a Sopron-Sopronkőhida közötti utazások esetén.

Mit kell tenni a megváltott díjmentes regisztrációs jeggyel?

A regisztrációs jegyet az utazás végéig meg kell őrizni és ellenőrzés során a díjmentes utazásra jogosító igazolvánnyal együtt kell felmutatni.
Aki az ellenőrzés során a díjmentes utazásra jogosító igazolványát felmutatja, de díjmentes regisztrációs jeggyel nem rendelkezik, 2010. 07. 01-től 500 Ft pótdíjat köteles fizetni.

Mikortól kell díjmentes regisztrációs jegyet váltani?

A Kisalföld Volán Zrt. autóbuszjáratain 2010. 03. 01-től kell díjmentes regisztrációs jegyet váltani.

Milyen esetben kell pótdíjat fizetni?

Aki a díjmentes regisztrációs jegy váltására köteles, de e kötelezettségének nem tesz eleget, illetve az ellenőrzés során az érvényes regisztrációs jegyét felmutatni nem tudja, 2010. 07. 01-től 500 Ft pótdíjat köteles fizetni.  


Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Goldmund 2010. február 04. 15:12
  „Mint adófizető ember, igazságtalannak tartom, hogy bármelyik népcsoprt is ingyen utazzon.
  Ilyen még a szocializmusban sem volt!
  A nyugdíjasok, diákok fizessenek mondjuk negyedannyit, harmadannyit, de ingyen csak a babakocsiban levő, meg karon ülő csecsemő utazzon.
  Régebben egyébként vidéki buszokra tudomásom szerint úgy szólt a szabály, hogy 4 év alatti gyerek utazhat ingyen, HA NEM FOGLAL EL KÜLÖN ÜLŐHELYET! Szerintem ez így volt korrekt.”
 • 32. 56-os 2010. február 04. 09:55
  „27. Mankapunka 2010.02.02. 23:02

  Épp ez a baj. Aki beledöglik a munkába hogy egy kicsit jobb legyen, neki kelle eltartani a piócákat, lustákat és akik alva születtek. Igaz, miért is fárasztaqná magát ? Szavazzon Gyurcsányra és társaira.

  Megkapja úgyan a segélyt, az már nem érdekli hogy ezek a harácsolók, elöször teletömik a saját zsebeiket és csak a morzsát kapják meg. Csak azt nem értem miért nincsenek már régóta rácsok mögött ?

  A tisztesség nem fizet manapság.”
 • 31. fortuna54 2010. február 03. 17:37
  „geza 11.Például 1000 milliárd forintot.Jó lenne ezt is tudni,mielöt felizgatod magad.”
 • 30. fortuna54 2010. február 03. 17:29
  „moderálva személyeskedő”
 • 29. maradando 2010. február 03. 00:08
  „Kisnyugdijas,kismama,kisgyerek egyremegy:ha nem akarja elkésni felszáll "regi-jegy"nélkűl is !
  De szép birságok lesznek,hosszú ideig .Mert a jegyek hasznot nem hoznak,csak a birságok.És a burkolt "privatizációnak teszik le az adminisztrativ számisztikai alapját(.Bizonyitva a magánositás szűkségességét.)
  Undám-bundám csóresz:nekűnk megint jó lesz!”
 • 28. Baradlay 2010. február 02. 23:11
  „Dolgoznak a kommunistak!!!!!!!!!!”
 • 27. Mankapunka 2010. február 02. 23:02
  „56
  Itt feketén kell dolgozni msáodállásban,hogy normálisan meglehessen élni,nem olyan jó itt az élet,mint azt néhányan kint gondolják.
  Ismerek egy-két öreget aki most jött haza AMerikából.
  Meg is bánták 80 %-ban,hogy hazajöttek.
  Ebben az országban nem tanulni kell,hanem tudni,mit hova,merre meddig.”
 • 26. 56-os 2010. február 02. 22:35
  „22. Huligan 2010.02.02. 22:05

  Azért tudja a "Nagyfejü" mert már sok "Nagypofával" volt dolga akik semmit se értek !!!
  Tele volt a fejük sz?llel. Még szerencséjük van hogy senki nem vett elö egy biztositó tüt.
  Mit tanultál, hány nyelven beszélsz, dolgoztál már idegenbe ????? Hány országba ?”
 • 25. AranyKözépút 2010. február 02. 22:34
  „Szerintem meg ne fizessenek a nyugdíjasok.Vegyenek regjegyet okés, ezen ne háborogjanak.Biztos lesznek visszaélések, amire sajnos az lenne a legjobb megoldás, ha 65 év felett minden utazásnál 90%os kedvezményre lennének jogosultak, de ez azért nem fair, mert tudom, hogy vannak olyan emberek, akik beleestek a nyugdíjkorhatár emelésbe, épp kiestek a nyugdíjkorrekcióból és most meg lecsússzanak a 65 feletti ingyen utazásról is??
  Amúgy ma hihetetlen lapos, üres a KO(Kisalföld Online.)”
 • 24. SAmu 2010. február 02. 22:33
  „A Cikkből - érdekes módon... - kimaradt, hogy a több milliós , 65 év feletti EU (tehetős ) nyugdíjas tömegek ingyenutazását is mi , magyar adófizetők álljuk.
  Ismer valaki egy ilyen , hasonlóan gáláns, szegény népet, amely a gazdagabb (idős) idegenek ingyenutazását dotálja????
  VÉRLÁZÍTÓ!!! (ez a szerény véleményem)”
 • 23. BuszLee 2010. február 02. 22:09
  „Zsizsi99!

  "az anyuka bérlettel"

  Ha van bérlet akkor nem kell reg.jegy.”
 • 22. Huligan 2010. február 02. 22:05
  „56-os
  Azért mert te hogy élted le az életed az nem azt jelenti hogy az az etalon , és az minta. neked ilyenre sikerült azt kész. Ne legyél lenéző, " nekem már mindenem megvolt otthon, ami neked sose lesz meg "
  Honnan tudod te azt.....”
 • 21. 56-os 2010. február 02. 21:49
  „18. Primax 2010.02.02. 21:04
  56-os #17 !
  a) Nem kell elmenni.
  b) El lehet menni, de - utána - nem kell nyafogni.
  c) Különösen nem illől "kintről" osztani az észt. Itthon tetszett volna okosnak lenni...

  TE NEMCSAK PRIMAX, HANEM PIMASZ VAGY.

  1. Én nem jöttem volna ki ha nem voltam volna rá kényszeritve ! Azt hittem 3-4 hónap, és 20 év eltelt mielött haza engedtek öt (5) napra, napi US$ 20.00 taxal ! De ezt te úgyse fogod sose felfogni !

  2. Nem nyafogok, csak, sajnos amint látom, hülye fejjel, segiteni szeretném szülöföldemt !

  3. Nem csak "kintröl" okoskodok, nekem már mindenem megvolt otthon, ami neked sose lesz meg.
  Szakmám, katonakorom, ejtöztem, pilótáltam st. 19 évesenn. És föleg kirtartás a MAGYARHONÉRT !
  Te megtetted mind ezt ?”
 • 20. zsizsi99 2010. február 02. 21:13
  „tosa2! Igen tudom. Barátnőm minden reggel egy Győr környéki faluból viszi bölcsödébe a gyermekét a 7 órási "diák" busszal, amire a három megálló közül a középsőnél már épphogy csak fel lehet szállni. erről beszélek.”
 • 19. Huligan 2010. február 02. 21:07
  „Egy minimum díjat mindenkinek kellene fizetni, elvégre szolgáltatást vesz igénybe akár diák, akár 30 éves dolgozó, akár egy nyavajgó nyugdíjas.”
 • 18. Primax 2010. február 02. 21:04
  „56-os #17 !
  a) Nem kell elmenni.
  b) El lehet menni, de - utána - nem kell nyafogni.
  c) Különösen nem illől "kintről" osztani az észt. Itthon tetszett volna okosnak lenni...”
 • 17. 56-os 2010. február 02. 20:55
  „15. Primax 2010.02.02. 20:10

  A menekültek viszont milyen alapon nem fizetnek ?

  Nem fizetünk mert menekültek vagyunk !
  EZT MI SEHOL SEM KAPTUK MEG !!!!!

  Nekünk megadták a szállást, élemet 6 (HAT) hétre. Semmi több !

  Mit gondolsz, mit kapnál te pl. Conakry-ba ? vagy Praira-ba ha "menekült" lennél ??”
 • 16. tosa2 2010. február 02. 20:13
  „zsizsi99 Ha még olvasod ! nem a városi, hanem a helyközi /Távolsági/, járatokra vonatkozik
  a reg.jegy váltása. Tudod a kettő között mi a különbség ??”
 • 15. Primax 2010. február 02. 20:10
  „Nem szabadna "ingyen" adni semmit.
  Súlytalanná, értéktelenné válik. Devalválódik.
  Azt gondolják az emberek, hogy ez "jár", holott az ő utazásukat is a többiek fizetik ki.
  A rászorulókat ( pl. nyugdíjasok, sokgyermekesek, rokkantak ) támogani kell, de 10 %-ot bizony fizetniük kellene.
  A menekültek viszont milyen alapon nem fizetnek ?”
 • 14. Huligan 2010. február 02. 20:02
  „56-os!
  nem vagánykodok, és már kitanultam magam.
  az, hogy mit köszönhetek a nagyszüleimnek semmiféle összefüggésben nem áll a buszjegyekkel.
  megmondtam én a saját mamámnak is hogy ha rajtam mulna mindenki fizetne, de csak mosolygott :)
  amugy az elmult 10 évben nem használtam tömegközlekedést. ez van. aki használja fizessen, persze kedvezmények lehetnek.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalokat segít a program

A győri kistérségi társulás 2009-ben nyert a TÁMOP ˝Gyermekek és fiatalok integrációs programjai˝… Tovább olvasom