Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem ötödik alkalommal Győrben

Futball és politika, nyugdíjasok és egyetem – mindkét párba állított fogalom közt szoros az összefüggés. Ezt bizonyította, hogy tegnap az egyetemi sportcsarnokban mintegy 1200 nyugdíjas hallgatta a tájékoztatót arról, hogyan befolyásolta a XX. században a hatalom a hazai focit.

Kiderült, hogy a híres 1953-as sikerhez – amikor a magyar válogatott 6:3-ra legyőzte az angliai csapatot – is köze volt a politikának.

A győri Nyugdíjasegyetem ötödik szemesztere tegnap kezdődött el. A megnyitón dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese elmondta, hogy ezúttal sem csökkent az érdeklődők száma.

Átlagéletkoruk 67 év, a legidősebb hallgató 88 esztendős. A nyugdíjasok emlékeit, tapasztalatait az őszi félévben is újdonságokkal egészítik ki a kutatók.

Nyugdíjasegyetem ötödször: Akárcsak az első négy szemeszter során, most is gyarapodott a szenior hallgatók száma. fotó: Bertleff
Nyugdíjasegyetem ötödször: Akárcsak az első négy szemeszter során, most is gyarapodott a szenior hallgatók száma. fotó: Bertleff

Az őszi félévben a kutatók előadásaikon számos tudományterületet érintenek. Erről már dr. Szabó Péter, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánhelyettese beszélt.

– Tanuljatok, mert a jövő ti vagytok! – Fábián György, a Kisalföld mellékletszerkesztőségének vezetője azzal a mondattal biztatta a nyugdíjasokat, amit a fiataloknak szoktak mondani.

Ugyanis egyre aktívabb az idős korosztály, a nagyik segítik az unokákat, így rajtuk is múlik a jövő. Pozsgai Balázs, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke nevükben az előadás-sorozat szervezőinek köszönte meg, hogy szenior hallgatóként bekapcsolódhatnak az egyetemi életbe. Szerinte ez szép ajándék.

A félév első tanóráján a megnyitó után dr. Szabó Róbert egyetemi docens többek közt arról beszélt, hogy hazánkban a politika többször is saját szolgálatába állította a focit, s mivel pénzzel is támogatta, a Rákosi-korszakban a magyar labdarúgás történetének aranykorát élte. Kádár idején már nem szólt bele a hatalom annyira a labdarúgásba, így az hanyatlásnak is indult.

"Érdekesek a sportnak ezek a társadalmi összefüggései, sok emléket ébresztettek bennünk. De azért szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy annak idején mi erre nem gondoltunk. Akkor, amikor gyerekkorunkban az árokparton hallgattuk az egyik falubeli ablakba kirakott rádióját. Mindenki a 6:3-as győzelmet aratott aranycsapatnak szurkolt" – mondta el Csapó László és felesége, ők is a győri Nyugdíjas-
egyetem szenior hallgatói.

(Szombati számunkban bővebben írunk az előadáson elhangzottakról.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldülő falvak Európa-szerte: kunszigeti siker

A kétévente megrendezett Magyarországi Falumegújítási Díj pályázaton tavaly az Őseink léptein a jövő… Tovább olvasom