Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: Nagyik digiforradalma

Kissé ijesztőnek tartják a gyors fejlődést a Nyugdíjasegyetem ötödik órájának hallgatói, de maguk is részesei.

Erről győzte meg őket a szerdai, Digitális forradalom című előadás, amelynek elején jelzőtüzekről, a végén olyan szemüvegről beszélt Varjasi Norbert, ami számítógép-képernyőként működik. Felénél tart az előadás-sorozat, de nem lankad nyugdíjas hallgatóink érdeklődése.

– Nagyon jó érzést keltett bennem, amikor azzal fejezte be a
fiatal informatikus az előadását, hogy az idősebbek, azaz a mi bölcsességünkre is szükség van a digitalizált világban. Kell a tapasztalatunk ahhoz, hogy a fiatalok, akik jól kezelik a számítógépet, el tudják dönteni, mi a jó és mi a rossz. Egyébként kissé ijesztő a fejlődés üteme, de nem mondhatom, hogy nincs számos előnye. Minket se került ki a technika, én is már a harmadik mobiltelefonomat használom és nagyon tetszenek az érintőképernyős készülékek, azoknál a gombnyomogatással sem kell bajlódnom – mondta el Nagy Istvánné a Nyugdíjasegyetem helyszínén, a győri egyetemi kissportcsarnokban, amely szerdán is megtelt. Ez többek közt a kapuvári nyugdíjasklub tagjainak köszönhető, akik rendszeresen együtt jönnek el a ˝tanórákra˝ nyolcan. Egyikük, Szigeti Ferencné a tegnapi előadás után megjegyezte: remek dolog, hogy kilencéves unokája neki is megtanítja, hogyan használhatja a számítógépet, az internetet.

Nyugdíjasegyetem: Nagyik digiforradalma. Fotók: H. Baranyai Edina.

Magyar Balázsné győri olvasónknak az jutott eszébe a hallottak kapcsán, hogy az ő életében a távközlés a morzejelekkel és a szappantartóból épített rádióval kezdődött. Részletesen lejegyzetelte az elhangzottakat és ezzel is gyarapítja gyűjteményét, amelyben a Nyugdíjasegyetemről szóló kivágott újságcikkeket tartja. Szerinte eddig minden sorra került tudományterületet fantáziadúsan, élvezetesen, szellemesen tálaltak az előadók olyan módon, hogy még pár nappal utána is több gondolatot ébresztettek benne. Megjegyezte: nem kell azt gondolni, hogy az idősek kimaradtak a digitális forradalomból. ˝Magam is rendszeresen skype-olok és a tengerentúli rokonoknak a családtagokról fotókat küldök az internet révén. A megyei nyugdíjasszövetség tanfolyamán sajátíthattam el az ehhez szükséges tudást, ezért hálás is vagyok.˝

A zenélő kvarcóráktól a zsebben hordott irodákig vezetett Varjasi Norbert előadása. Fotó: H. Baranyai Edina
A zenélő kvarcóráktól a zsebben hordott irodákig vezetett Varjasi Norbert előadása. Fotó: H. Baranyai Edina

Az informatika világába kalauzoló előadáson elhangzottakról bővebben szombati számunkban olvashatnak.


Következő előadás

A Nyugdíjasegyetem hatodik „tanórája" április 21-én, szerdán lesz: dr. Mayer László pszichiáter A lelki egészség megőrzésének esélyei időskorban címmel tart előadást. A programsorozat szervezői: a Széchenyi-egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2010. április 09. 18:50
  „Megtanítják Őket kezet csókolni a politikai elitnek!”
 • 4. Spitfire 2010. április 09. 08:36
  „#983: az internet mióta van ingyen, he?

  hát persze, amikor parizerre sincs pénzük a nyomornyugdíjból, majd pont internetet fognak előfizetni és PC-t venni, nem???”
 • 3. Flúgatlan 2010. április 09. 08:07
  „Ha már a digitális forradalomnál tartunk: a régebbi előadások szép fokozatosan felkerülnek a hálózatra.

  Pl. az első két előadás (és a megnyitó) jó minőségben látható/hallható itt:
  http://vod.niif.hu/index.php?lg=hu&mn=archive&eid=107&sm=listevent

  Itt meg a Széchenyi honlapjáról tölthetők le az előadás prezentációi, összefoglalói:
  http://tud.sze.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=152&Itemid=228”
 • 2. 983 2010. április 08. 20:07
  „Különösen a helyhez kötötteknek jó, akik már sajnos nem tudnak másképp részt venni a világban. Így legalább "digitális sétát" tehetnek. :)”
 • 1. 983 2010. április 08. 20:02
  „Milyen jó kezdeményezés! Legalább nem fognak unatkozni otthon és lehet velük ingyen kapcsolatot tartani a távol lévő unokáknak. Végre rájöttek, hogy az időseket is meglepő mértékben lehet fejleszteni sok téren, ami frissen tartja őket és sikerélményt biztosít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő - 2010. április 11. - mi akar lenni ez a plakát?

Portálunk figyelmes Olvasóinak biztosan kibökte a szemét a megyeszerte látható, "Ítéletidőt"… Tovább olvasom