Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: Az okos tanulhat mások jogvitáiból

A Nyugdíjasegyetem szerdai előadásán dr. Szegedi András ˝Jogos˝ kérdések: polgárjogi ismeretek időseknek címmel tartott tájékoztatást.

Még egy 93 éves olvasónk is nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatta a Nyugdíjasegyetem szerdai előadását a Széchenyi-egyetem nagy sportcsarnokában, ahol dr. Szegedi András ˝Jogos˝ kérdések: polgárjogi ismeretek időseknek címmel tartott tájékoztatást.

A fiatal tanszékvezető a magánjogot azért kedveli, mert ˝mellérendelt jogalanyok viszonya˝, azaz a felek úgy alakítják általa kapcsolatukat – például különböző szerződésekkel –, ahogy megfelelőnek tartják. A polgári törvénykönyv a szakember szerint sokszor eleve a konfliktuskezelést szolgálja, de hazánkban hagyományosan nagyon nehézkes, elhúzódó a jogalkotás ezen a területen. Arra is rávilágított egy példával, mibe bonyolódhat a jogban járatlan, óvatlan ember: egy szerelemből elajándékozott lakásrész két férfit is hontalanná tehet, évekig pereskedésre kényszeríthet.


Dr. Szegedi András ˝Jogos˝ kérdések: polgárjogi ismeretek időseknek címmel tartott tájékoztatást. Fotó: Krizsán Csaba
Dr. Szegedi András ˝Jogos˝ kérdések: polgárjogi ismeretek időseknek címmel tartott tájékoztatást. Fotó: Krizsán Csaba


– Szeretek régi barátokkal találkozni és szellemileg friss akarok maradni – indokolta Lengyel Károly, miért jár a Nyugdíjasegyetem óráira szorgalmasan. A nyugdíjas közigazgatási szakember számára jó érzés, hogy meggyőződhetett arról az eddig elhangzottak alapján: számos tudományterületen folytatják a fiatalok azt a munkát, amit korosztálya kezdett meg. A tegnapi előadás még neki is tudott újat mondani, főleg a jogszabályok többrétű összefüggéseiről. ˝Bizony nehéz a törvényalkotás az egész társadalmat, a mindennapokat érintő témákban. De a jog állandó változásban van, azért stabil, mert mobil˝ – hangsúlyozta.

Tetszett neki, hogy az elméletet gyakorlati példa révén értelmezte az ügyvéd. Úgy vonta le a tanulságot, hogy olyan egyszerű eset, mint két ember találkozása is könnyen bonyolulttá válhat. – Szellemileg friss akarok maradni - mondta Lengyel Károly.

Németh Kálmánné az elhangzottak alapján azt szűrte le magának, hogy érdemes meghallgatni mások ˝peres˝ történeteit, azokból tanulni lehet.

˝Észre se veszi, olyan hamar nagy bajba kerülhet az ember egy meggondolatlan döntéssel, főleg, ha a tulajdonáról van szó˝– jegyezte meg az asszony, aki átérezte az előadásban példaként hozott történet károsultjainak helyzetét.


 

– Érdemes meghallgatni mások ˝peres˝ történeteit. Németh Kálmán és Németh Kálmánné.

Férje, Németh Kálmán nyugdíja előtt munkajogi tanácsadással foglalkozott, ezért azt jegyezte meg, hogy egyre bonyolultabbá válnak a szabályozások, így még a hozzáértőknek is nehéz olykor eligazodni azok közt. „Míg dolgoztam, akkor is a jogi gondok megelőzésére törekedtem, azt hangsúlyoztam, mielőtt bármit aláír az ember, beszéljen szakemberrel, mert tapasztalatom és az előadáson elhangzottak alapján is a jogviták kimenetele bizonytalan" – szögezte le.


Legalább ötszáz hallgató volt kíváncsi a Nyugdíjasegyetem hetedik előadására.
Legalább ötszáz hallgató volt kíváncsi a Nyugdíjasegyetem hetedik előadására.

A Nyugdíjasegyetem következő, nyolcadik ˝tanórája˝ május 19-én, szerdán lesz: dr. Pongrácz Attila Magyarok a Kárpát-medencében és a nagyvilágban címmel tart tájékoztatót. Az utolsó előadást a tervezettnél egy héttel előbb, június 2-án tartjuk meg. Az előadás-sorozat szervezői: a Széchenyi-egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megállnak a vonatok Kunszigeten

A II. Digitális Modultalálkozó keretén belül péntektől három napig ismét birtokukba veszik a… Tovább olvasom