Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: az érem két oldala

Az ókori Mezopotámiába vezet vissza a ma is használatos fémpénzek eredete, de a görögöknek köszönhetjük a kerek formát – mondta dr. Szunyogh László egyetemi docens, aki éremművészeti törekvésekről tartott előadást tegnap a győri Nyugdíjasegyetemen.
Arról is beszélt, hogy napjainkig megőriztük a szokást, miszerint az érmék egyik oldalára többnyire arcmás kerül.

Ám az árucsere közvetítőeszközének készítéséből egy művészeti ág is kinőtt, ami az előadó szavai szerint a síkból a térbe „kilépve" feszegeti a műfaji határokat, hogy lelkünk rezdüléseit igyekezzen anyagba formáltan megjeleníteni.

Dr. Szunyogh László éremművészeti törekvésekről tartott előadást a Nyugdíjasegyetemen. Fotók: Bertleff András
Dr. Szunyogh László éremművészeti törekvésekről tartott előadást a Nyugdíjasegyetemen. Fotók: Bertleff András

A tegnapi már a győri Nyugdíjasegyetem negyedik szemeszterének második tanórája volt, s a szenior hallgatók létszáma egyre nő. A regisztrált mintegy 1200 nyugdíjas szinte mindegyike részt vett az előadáson. Közülük kérdeztünk meg két hallgatót.

Dr. Karácsony Istvánnak azért tetszett a tudományos igényű tájékoztatás, mert a docens olyan sorrendben mutatta be az éremművészeti újító törekvések nyomán született alkotásokat, hogy együtt egy érdekes fejlődési ívet tükröztek.

Dr. Karácsony István
Dr. Karácsony István

„Az anyag gazdag megjelenési formája révén gondolkodtattak el az előadó szavai, ötleteket adtak ahhoz, hogy másképp szemléljük a minket körbevevő tárgyakat, műveket" – mondta el a férfi. Azt már egyik hallgatótársa, dr. Tarnai Márta tette hozzá, hogy szerinte az előadás kedvet adott kiállítások meglátogatásához.

Dr. Tarnai Márta
Dr. Tarnai Márta

Például a győri Borsos Miklós-gyűjtemény újbóli megtekintéséhez. „Annak köszönhetjük az éremművészeti téma szenvedélyes tálalását, hogy az előadó maga is szobrász" – vélekedett a nyugdíjas-egyetemista.
Szombati számunkban részletesebben írunk az elhangzottakról.

A szervezők – a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld – a következő előadásra is várja március 26-án a regisztrált hallgatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönyűi szellemkikötő: MÁV átveszi a kerítésig a vonalat

A MÁV Zrt. március végéig üzemeltetésre átveszi a Győr és a gönyűi kikötő közötti, évekkel ezelőtt… Tovább olvasom