Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: A történelem és az emberi életpályák

Az 1945 és 1956 közötti győri politikai és közigazgatási vezetőréteg társadalmi összetételéről, életútjairól beszélt kutatásai, statisztikai adatok összegzése alapján dr. Varga Balázs egyetemi docens hétfőn a Nyugdíjasegyetem tanóráján.

A téma azért érdekes, mert azokról szólt, akik pozíciójuknál, hatalmuknál fogva jelentős szerepet játszottak a város irányításában, dönthettek a közösség életét meghatározó kérdésekben.

Nyugdíjasegyetem: Több mint ezer szenior hallgató volt kíváncsi tegnap is a kutatási eredményekre. Fotók: Bertleff András
Nyugdíjasegyetem: Több mint ezer szenior hallgató volt kíváncsi tegnap is a kutatási eredményekre. Fotók: Bertleff András

Az előadás alatt tárgyalt időszakban rendszerváltás, rendszerváltási kísérlet is történt, így két, szinte teljes körű elitcserére került sor. Több mint száz, akkoriban vezető posztot betöltő adatait összesítve azonban kiderült, hogy nagyon kevés volt köztük a nő, 6–7 százalék csupán.

A vezetőrétegbe tartozók szülei főként munkások (41,8 százalék) voltak és első magasabb tisztségükbe kerülve sokan közülük csak elemi iskolai végzettséggel rendelkeztek (24,2 százalék). Aztán később persze jelentős részük a karrierje során több képzettséget is megszerzett.

– Nekem azért tetszett az előadás, mert a történelemre ilyen nézetből ritkán tekintünk. Múltunk érdekes szelete az emberek életpályájának oldaláról vizsgálva elgondolkodtatja a nyugdíjasokat is – mondta el Fekete Tiborné.

Egy másik szenior hallgató, Fenyő József is egyetértett ezzel. Úgy véli, részletes információkat tudhatott meg többek közt arról, milyen korúakat válogattak akkoriban a vezetők közé.

Szombati számunkban bővebben írunk az előadáson elhangzottakról. A győri Nyugdíjasegyetem következő tanórájára, a szemeszterzáróra pedig december 10-én várják a hallgatókat a szervezők, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és lapunk, a Kisalföld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Revízió a rendelőkben

A tavaszi betegelégedettségi felmérést bejárás követte: 26 rendelőben vizsgálta meg az egészségügyi alapellátás körülményeit a városi illetékes. Tovább olvasom