Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: a név üzenet

A saját és rokonaik család- és utónevét elemezhették, az abban rejlő üzenetet könnyen megfejthették a Nyugdíjasegyetem második szemeszterének harmadik előadásán elhangzottak alapján szerdán a hallgatók a Széchenyi-egyetem aulájában.
Az idősek szívesen tanulnak újat, a nyelvészet is érdekelte őket. A győri sorozat sikere nyomán Sopronban is lesz Nyugdíjasegyetem.

Szeretnek tanulni: Az idősek többsége jegyzetelt, amikor a nevek eredetéről volt szó. fotó: Krizsán Csaba
Szeretnek tanulni: Az idősek többsége jegyzetelt, amikor a nevek eredetéről volt szó. Fotó: Krizsán Csaba


A nevek rejtelme – regionális család- és keresztnevek üzenete címmel tartott előadásán Varga Józsefné dr. arról beszélt, hogy a névtan fiatal és nagyon izgalmas tudományterület. Egy személynév vagy helynév sok információt hordoz arról a korról, amelyben kialakult, arról a közösségről, amelyik a nevet megalkotta, arról a tájról, ahol a név megszületett. A névtudomány eredményeit elsősorban a nyelvészek hasznosítják, de segítik a történészek, a művelődéstörténettel foglalkozó, a népességmozgásokat kutató szakemberek munkáját is.

Gottlieb Györgyné és Gottlieb György
Gottlieb Györgyné és Gottlieb György


A név a személyiség része, nem véletlen, hogy fontosnak tartjuk: az embernek halála után is fennmaradjon a neve. Már önmagában sok mindent elárul viselőjéről. Ezt bizonyítva az előadó példaként saját nevét elemezte. A Varga Józsefné Horváth Mária forma ugyanis régies asszonynév, kiderül belőle, hogy viselője házas és rögtön a korára is utal, mert ma már nem kötelező a férj teljes nevét felvenniük az asszonyoknak. Férje családneve és lánykori családneve azt üzeni, hogy egyikük szülei sem voltak arisztokraták és a kordivathoz igazodtak, mert hagyományos keresztneveket választottak.

Kalocsa László
Kalocsa László


Gottlieb Györgyné és Gottlieb György a közönség soraiból hallgatta a tájékoztatást és fokozta figyelmüket, hogy közös vezetéknevüket az előadó is megemlítette, igaz, nem családnévként, hanem mint a XVIII. században Győr-Újvárosban gyakori keresztnevet. Akkoriban ugyanis sok német betelepülő lakott ebben a városrészben. Azt a házaspár is tudta, hogy a Gottlieb német eredetű név és azt jelenti: Isten kedves. A férfi szülőfalujában, Peresztegen többen is viselték vezetéknévként. Az asszony falujáról, Vásárosfaluról szintén szó esett az ismertetésben.

Molnár Sándorné
Molnár Sándorné


Elhangzott, hogy sok takács lakta és szakmájuk nevét viselték. Gottliebné leánykori neve is Takács Terézia. Párjával együtt mindig izgalommal várják a Nyugdíjasegyetem tanóráit, az elhangzottak alapján elmondásuk szerint másképp látják a világot, másképp figyelik a híreket, mert feleleveníthették régi tudásukat és új ismeretekkel gyarapították.

Teszt nyugdíjashallgatóknak. A nevek rejtelmeiről szóló előadás tartalmát szombati számunkban bővebben is ismertetjük, hogy akik nem lehettek jelen a rendezvényen, azok is többet megtudjanak az elhangzott részletekről. A Szieszta mellékletben megjelenő cikk mellett olvashatók majd azok a tesztkérdések, amelyeket az előadásokon részt vevők tudnak megválaszolni. Ha beküldik szerkesztőségünkbe a helyes válaszokat, Kisalföld-receptkönyveket nyerhetnek, ahogy az előző előadás alapján készített feladványokat megfejtők. A sorozat szervezői, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld a következő előadásra is várja a leckekönyvet kapott hallgatókat. Március 23-án, szerdán 14 és 16 órától dr. Galli István a torinói lepel történetéről tart tájékoztatást.
– Elvarázsolva érzem magam. Az idei első előadás egy új világba vezetett, mert a digitális tévézés számomra új terület, de rögtön praktikus oldaláról ismerhettem meg. A gyógynövényekről szóló tájékoztató megerősítette a hagyományok és a természet erejébe vetett hitemet. Ezúttal pedig a névadás, a névválasztás kapcsán örömmel nyugtázhattam, hogy mennyivel jobb dolguk van a ma férjhez menőknek: nem kötelező párjuk nevét teljes egészében felvenniük. A mi időnkben ez még nem így volt, pedig én is szívesen maradtam volna Ágh Mária Magdolna. A keresztnevek terén is jóval szélesebb ma a választási lehetőség, de azért ezzel a fiatalok jó, ha óvatosan, okosan élnek – mondta el véleményét a Nyugdíjasegyetem második szemeszteréről Molnár Sándorné.

Kalocsa László is úgy véli, érdemes az előadás-sorozatra eljárni, mert jól szervezett és közérthetőek, érdekesek a tájékoztatások. Például eddig nem gondolta végig, hogy vezetékneve a családnevek eredetére utal, mert helységnév. Hat unokája közül a két Spanyolországban élőnek pedig szüleik olyan utóneveket választottak, amelyek több nyelvben ismertek, Katelinának és Gabriellának hívják őket.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. március 10. 20:14
  „Ja, szóval ez is üzlet.Vagy ez is FIDESZ munkahely teremtés?”
 • 2. anikopeter 2011. március 10. 20:07
  „Janika, te csak a helyes fogalmazással törödj!
  No meg a helyesírással.”
 • 1. janika 2011. március 10. 16:36
  „Még, hogy mákkal kábítják a delikvenseket. Szerintem sokkal hatásosabb dumákkal! No ezek még hiányoztak a nyugdíjasoknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános WC-k Győrben: hol, mennyiért és milyen körülmények között?

Körülnéztünk Győr forgalmasabb pontjain és megnéztük hol kell és hol nem kell fizetni a megkönnyebülésért. Megvizsgáltuk, milyen körülmények várják a vendéget. Tovább olvasom