Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: A határon túli magyarokról lesz szó

Két hét szünet után ismét lesz Nyugdíjasegyetem. Május 19-én, szerdán délután fél 5-től dr. Pongrácz Attila ˝Magyarok a Kárpát-medencében és a nagyvilágban˝ címmel tart előadást.

A helyszín – akárcsak legutóbb – megint a Széchenyi István Egyetem nagy sportcsarnoka lesz, ami az első hat előadásnak otthont adó kis sportcsarnok szomszédságában található.

Az adjunktus az előadásban összefoglalja a határon túli magyar közösségek kialakulásának történetét, említést tesz csoportjaik létszámáról, főbb intézményeikről. Különbséget tesz a Kárpát-medencében, de a mai Magyarország határain túl élő magyarok és a nyugat-európai országokban élő úgynevezett emigráns magyarok csoportjai között. Szól a tengerentúli közösségekről is. Főleg a Brazíliába, azon belül Săo Paulóba került magyarok elmúlt évtizedeiről beszél, akik közt több győri származású is van. Kitér arra, hogyan segíthetik a mai magyar társadalmat tapasztalataikkal, és érdekes párhuzamot von az óhazában lakók és a külföldre kerültek között, akik szerinte tükörképét adják kicsiben a hazai összetartásnak.

Az előadás előtt már egy órával kinyílnak a csarnok ajtajai. A Nyugdíjas-
egyetem szervezői, a Széchenyi-egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld várja az előadásra a regisztrált hallgatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördögi kör: állását, szállását is elvesztette

˝Tudom, ha fel is vesznek valahova, biztos csak éhbérért, és megkövetelik a hajtást, de ez se… Tovább olvasom