Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem - Kincsünk a népi növényismeret

Annak az esélye, hogy egy népi gyógyászatban alkalmazott növényi orvosságból modern terápiás szer állítható elő, száz az egyhez. Szintetikus vegyületeknél ez az arány már csak 23 ezer az egyhez.
Ezért jelent kincset dr. Szabó Péter szerint, amire még emlékeznek a népi növényismeretből az öregek. Az egyetemi docens erről – szakszóval az etnobotanikáról – beszélt tegnap a Nyugdíjasegyetem második szemeszterének második tanóráin. A kétszer elhangzott előadást mintegy kilencszáz idős hallgatta meg. Többen elmondták: régen teának valót szedtünk, nyugdíjasként már csak gyógyszereket.

Leckekönyveikben az idősek pecséteket gyűjtenek; aki minden tanórán részt vesz, laptopot nyerhet. Fotó: HBE
Leckekönyveikben az idősek pecséteket gyűjtenek; aki minden tanórán részt vesz, laptopot nyerhet. Fotó: HBE


– Az ember ökológiai lábnyoma a természetben látható károkat okoz, egyre kevesebb növényfaj létezik, de pusztító hatása van annak is, ha szellemi javainkról megfeledkezünk, ezért újra fel kell fedezni azt a tudást, amit eleink már tudtak a növényekről – mondta el dr. Szabó Péter egyetemi docens az Elfelejtett kulturális kincsünk, a népi növényismeret című előadásában. Példaként említette, hogy a karibi szigetvilág 10–11 ezer növényfaja közül 100–120-ról tudjuk manapság, hogy gyógyhatású.

Szokolics Imre és felesége, Szokolics Imréné
Szokolics Imre és felesége, Szokolics Imréné


Kolumbusz előtt jóval többet ismerhettek a bennszülöttek, azonban tudásuk velük együtt eltűnt. Magyarországon viszont még néhány idős fejében ott van a kincs, a népi növényismeret, amiből a tudományos tanok is táplálkoznak. Az oktató azt is felidézte, hogy maga is igyekezett ilyen ismereteket hortobágyi pásztoroktól összegyűjteni. A vérehulló fecskefűről például gyorsan megtudta, hogy „szömre igen jó". De ahhoz már alaposabb beszélgetés, utánajárás kellett, hogy mit jelent ez a tömör kifejezés. A levélnyél híg nedve ugyanis a szemet, a szaruhártya-sérüléseket, a szár sűrű nedve a szömnek is nevezett szemölcsöket gyógyítja.

Gregosits Imre
Gregosits Imre


– Eszünkbe juttatta az előadó, mennyi gyógyító erőt rejtenek növényeink. Tudtuk ezt persze, de sokszor kényelmesebb előkapni a tablettát. Pedig érdemes arra gyakrabban gondolni, hogy nem a gyógyszerekkel kezdődött a gyógyászat, hanem sokkal ősibb ismeretekkel a minket körülvevő természetről – szögezte le a tanóra végén dr. Rusznyák Rezső és hozzátette: még tovább is hallgatta volna a docens tájékoztatását.

Dr. Rusznyák Rezső
Dr. Rusznyák Rezső


Állítja, hogy a Nyugdíjasegyetem gondolatébresztő, érdekes témái tartják formában. „Amikor kikerül az ember a hivatása mindennapi gyakorlásából, akkor nincs késztetése új ismeretek szerzésére, pedig sok mindent tanulhatunk még nyugdíjasként is" – mondta el a férfi barátja, Gregosits Imre, akivel együtt járnak Nyugdíjasegyetemre és alig várják a következő tanórát. Nekik ez ünnepet, szórakozást jelent és feleségeiknek rendre beszámolnak az elhangzott érdekességekről.

A vérehulló fecskefűről (Chelidonium majus) azt mondta dr. Szabó Péternek egy hortobágyi pásztorember még 1986-ban, hogy „szömre igen jó
A vérehulló fecskefűről (Chelidonium majus) azt mondta dr. Szabó Péternek egy hortobágyi pásztorember még 1986-ban, hogy „szömre igen jó". A levélnyél híg nedve szaruhártya-sérüléseket, a szár sűrű nedve szemölcsöket gyógyít.


– Arról a gyógynövénykönyvről beszélt az oktató, ami nekem is megvan, most biztos újra elolvasom. De legjobban annak örültem, hogy megerősítette, amit magamtól is gondoltam: nemcsak a nyomtatva leírtakat érdemes követni, amit nagyanyámtól hallottam a gyógynövényekről, azt is hasznosíthatom. Mi egyébként rendszeresen használunk gyógynövényeket, például csalánteát méregtelenítésre, hársfateát influenzára, köhögésre. Bevált szerek ezek, de biztos nem tudunk még eleget a növények erejéről – fogalmazott nyugdíjashallgatóként Szokolics Imréné, aki férjével jár az előadásokra és párja állítja: felesége gyógynövényismeretének köszönheti, hogy korához képest jó egészségnek örvend.

Tesztkérdések nyugdíjashallgatóknak. A Nyugdíjasegyetem gyógynövényekről szóló előadásának tartalmát szombati számunkban bővebben is ismertetjük, hogy akik nem lehettek jelen a rendezvényen, azok is többet megtudjanak az elhangzott részletekről. A Szieszta mellékletben megjelenő cikk mellett olvashatók majd azok a tesztkérdések is, amelyeket az előadásokon részt vevők tudnak megválaszolni. Ha beküldik szerkesztőségünkbe a helyes válaszokat, Kisalföld-receptkönyveket nyerhetnek, ahogy az előző előadás alapján készített feladványokat megfejtők. A sorozat szervezői, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld a következő előadásra is várja a leckekönyvet kapott hallgatókat. Március 9-én, szerdán 14 és 16 órától Varga Józsefné dr. A nevek rejtelmei címmel tart tájékoztatót.

Olvasóink írták

 • 7. machers 2011. február 26. 20:07
  „Nem tudom, mi a fenének lettem kimoderálva!? Semmi csúnyát nem írtam, csak elemér egészségi állapotáról érdeklődtem. Kíváncsi voltam rá, mert aggódom érte. Olyan kis butus szegény.”
 • 6. janika 2011. február 25. 11:00
  „Ez ám a fejtágítás! Hát, aki egész életében nem tanult eleget, az most behozatja. Igaz a jó pap is holtáig tanul.Még is előbb- utóbb meghal.”
 • 5. elemér 2011. február 24. 14:23
  „Kössz, nagyon jó legaláb is nekem. Startlaprol ide bajossan találnának. Ide már böngészés vagy facebook kell.”
 • 4. gig 2011. február 24. 13:57
  „http://videotorium.hu/hu/channels/details/91,Nyugdijas_Egyetem

  http://tud.sze.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=152&Itemid=234”
 • 3. elemér 2011. február 24. 13:25
  „Persze hogy meghallgatták te szerencsétlen. Ez a képen és videon is látható. Mikor a youtube-ra felteszik ingyen, akkor az egész világ láthatja és hallgathatja. Ez az amit Mo.-n nem értenek.”
 • 2. gig 2011. február 24. 11:32
  „1.

  Vannak emberek, akik szeretnek élőben találkozni egymással, beszélgetni, személyes tapasztalatokat gyűjteni. A digitális kor "modern" gyermekeinek meg marad a számítógépagy, a kóla, a sültkrumpli, a net-n (no comment) rendelhető pizza. Aztán, ha megkérdezik, milyen nap van ma, ámítógép nélkül nehezen megy a válasz...

  Az még nem merült fel mások kioktatása közben, hogy a net-n elérhető előadások többségét valakik élőben is meghallgatták, amikor a felvétel készült?”
 • 1. elemér 2011. február 24. 09:44
  „Hát igen ez arra jó hogy kiruccanak a házbol és szocializálódnak. Ezt a kocsmában is megtehetnék. Tájékoztatások meg a kulturális mentések viszont itt vannak manapság a net-n. Aki tud valamit azt ide kell felrakni, még az elöadásokat is élöben. Tudnillik ha valami után keres az ember az csak pár kattintás. Itt megint megtalálható a Magyar lemaradás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítványtól loptak fontos iratokat

Kétségbeesve hívta fel szerkesztőségünket Zajovicsné Vizer Bernadett, a Lurkó Alapítvány kuratóriumi… Tovább olvasom