Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nyugdíjas egyetemisták Győrből - ˝A tanulás nekünk nem feladat, hanem jutalom˝

Egyetemi nappali tagozaton, fiatalok közt tanulhatnak és ezt nagyobb ajándéknak tartják, mintha laptopot nyertek volna a Nyugdíjasegyetem hallgatóiként. Dr. Erdélyi Ivánné és Molnár Sándorné akár több szemesztert is teljesítene az Apáczain.

A győri Nyugdíjasegyetem második szemeszterén végzettek közt sorsolták ki a nappali tagozatra járás lehetőségét az előadás-sorozatot szervező egyetemek. Dr. Erdélyi Ivánné és Molnár Sándorné, Anci és Magdi így a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán egészségfejlesztést és egészségpszichológiát tanulhat. Hetente két délelőttöt a fiatal hallgatókkal együtt töltenek el az iskolapadban.

– Az elsősök, a gólyák a szünetekben éppúgy beszélgetnek velünk, mint egymással, a tananyagról, az edzéseikről. Nekik természetes, hogy mi is tanulni akarunk. Ők segítenek a diagramoknál, mi több, az előadásokon idézett tudóst is ismerünk. A "zéhákra", a dolgozatokra egyformán készülünk – mondta el a két asszony és hozzátették: szorgalmasak a mai fiatalok. A legtöbbjük dolgozik a tanulás mellett, különben nem járhatna egyetemre és önkéntes munkát is vállalnak.

A nyugdíjas egyetemisták az Apáczai korszerű sportegészségügyi laborjában elvégezték testösszetételük elemzését, hogy megtartsák erőnlétüket, kinézetüket. Arról is tanultak, hogy a nevetés, a humor nemcsak szórakozást, kikapcsolódást jelent, hanem egészségápolást is. A pszichológiaórákon hallottak a hahotaklubokról, amelyekben a tagok, ha csak egymásra néznek, már nevetnek és erre a fajta lélekápolásra több közösségben szükség lenne manapság.

– Nekünk persze a tanulás is örömforrás, nem pedig feladat, frissíti elménket, memóriánkat, lassítja az öregedést. Felszabadultabbak lehetünk, mint a mai fiatalok, hiszen már nem számítanak a jegyek és kevesebb óránk is van. De nem csak magunknak teszünk jót azzal, hogy egyetemre járunk. Évfolyamtársainknak példát mutatunk az élethosszig tartó tanulásra, és arra, hogy milyen hasznos és egyben gyönyörködtető is lehet a tudásszerzés – szögezték le a nyugdíjas gólyák.

Győri ötlet folytatása. A Nyugdíjasegyetem ötlete a győri Széchenyi István Egyetem rektorától, dr. Szekeres Tamástól származik. Azóta a példát követték Sopronban és Mosonmagyaróváron, sőt, Csornán is. A rektor ennek nagyon örül.

"Győr nyitott város, egyetemünk a sikerét, bevált gyakorlatait szívesen megosztja másokkal, eddig is ezt tettük kezdeményezéseinkkor, amiket átvettek egyetemek" – mondta el dr. Szekeres Tamás.

"Azzal pedig, hogy más egyetemeken is előadásokat szerveznek, egy álmom vált valóra, ami a Kisalföld nélkül nem ment volna" – szögezte le a rektor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sütisütők remekeit kóstoltuk

Gasztronómiai ünnep volt tegnap lapunk szerkesztőségében. Olvasóink közel ötven, otthon készített… Tovább olvasom