Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nyugdíjaegyetem: egészségügyi előadáson lettek rosszul

Orvos bevetésen: az előadó megszakította beszédét, hogy az ájult nyugdíjasnak segítsen.
Szívünk titkai címmel hangzott el előadás tegnap a Nyugdíjasegyetemen, de nem érzelmekről volt szó. Észérvek hangzottak el például amellett, hogy mindennapos sietős sétával az idősek csökkenthetik az érrendszeri gondok kockázatát. Dr. Dézsi Csaba András kardiológus szavai szerint fontos lehet egy enyhébb tünet kivizsgáltatása is. Tanácsait ezúttal valószínűleg a szokásosnál is jobban megfogadják a nyugdíjasok, mert sajnos élő példa illusztrálta látványosan, mennyire megszívlelendők. Egy nézőtéren ülő hölgy ugyanis elvesztette eszméletét. Gyorsan érkezett a segítség, mert a szervezők fel vannak készülve az ilyen esetre, és a mintegy ezerháromszáz szeniorhallgató példamutatóan viselkedett.

A rosszul lett nő közelében ülőknek az volt a legkézenfekvőbb, hogy felállva, integetve az előadót hívják segíteni, hiszen orvos. Természetesen félbeszakította tájékoztatását, s odasietett, akárcsak a nyugdíjasok közül egy másik orvos és egy mentőápoló, meg a helyszínen megfelelő felszereléssel tartózkodó egészségügyi szakember. Mentős jelenlétéről a szervezők ugyanis minden alkalommal gondoskodnak, ezt jogszabályok is előírják a több embert vonzó rendezvényeken. Az ellátásra szoruló idős közelében ülő nyugdíjasok is sokat tettek azzal, hogy gyorsan arrébb húzták székeiket, szabaddá tették a területet a földre fektetett nő körül, hátrébb húzódtak. Majd mikor magához térve, alig pár perc múlva segítséggel ugyan, de saját lábán hagyta el a nézőteret, tapssal fejezték ki, hogy együtt éreznek vele és így köszönték meg a szakembereknek közösen az elsősegélyt.

Mintegy ezerháromszáz nyugdíjas volt kíváncsi az orvosi előadásra. Az időseket érdeklik az egészségügyi tájékoztatók, és azt is tudták, hogyan kell viselkedni, ha egyikük eszméletét veszti. Juhász Ist
Mintegy ezerháromszáz nyugdíjas volt kíváncsi az orvosi előadásra. Az időseket érdeklik az egészségügyi tájékoztatók, és azt is tudták, hogyan kell viselkedni, ha egyikük eszméletét veszti. Juhász Istvánné, Gecsei Jánosné, Basák Lászlóné és Torba Istvánné évek óta együtt jár a Nyugdíjasegyetemre Győrbe. Fotó: Bertleff


A szervezők egy másik hölgyhöz is segítséget hívtak, aki az előtérbe maga ment ki, mert megszédült. Arra is figyeltek, hogy a rosszul lett nyugdíjasok hazajussanak. Egyikük férjét nem is kellett értesíteni, mert megérezte, hogy valami történt a feleségével és eléje jött. Tudomásunk szerint vérnyomásproblémái lettek mindkét hölgynek, de már jobban vannak, igaz, kivizsgálásukra szükség lehet. Előfordult már egyébként ilyen korábban is a Nyugdíjasegyetemen. Több éve, amikor épp egy belgyógyász volt az előadó. Mivel orvoskollégája is a nyugdíjasok közt hallgatta tájékoztatását, ő segített a rosszul lett nyugdíjasnak, akkor nem kellett félbeszakítani az előadást.


Koroncóról is több szemeszter óta járnak idősek a Nyugdíjasegyetemre Győrbe

Többek közt Torba Istvánné, Basák Lászlóné és Juhász Istvánné, aki rábeszélte testvérét is, így rendszeresen velük tart Gecsei Jánosné Bakonyszentlászlóról. Örülnek annak, hogy érdeklődésük kielégítésére a Nyugdíjasegyetem ingyenesen biztosít lehetőséget. „Sokféle témában szerezhetünk ismereteket olyanoktól, akik a friss kutatási eredményekről is tudományos szinten, de közérthetően adnak tájékoztatást. Ez még kikapcsolódásnak is jó!" – hangsúlyozták.

Olvasóink írták

  • 1. Lacika62 2013. november 07. 11:57
    „Mindenkinek gratuláció!!! Emberségből jeles!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunakapu tér: készül a mélygarázs lehajtója

A következő időszakban már nem éjjel-nappal, hanem csak heti hat napon reggeltől estig dolgoznak a… Tovább olvasom