Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nyugdíj: mikortól jár?

˝Két hónap múlva már 37 év munkaviszonyom lenne. 55 éves vagyok, nincs szükség a munkámra sehol. A nyugdíj szempontjából mik a lehetőségeim? Mire vagyok jogosult?˝-kérdezi olvasónk.

– Január 1-jétől módosultak az öregségi nyugdíjra jogosultság szabályai. Az 55 évesek (az 1955-ben született férfiak és nők) öregségi korhatára 64 év, ekkor már 20 év szolgálati idő igazolása elég a nyugellátás igénybevételéhez. A nyugdíj összegét csökkentés nélkül állapítják meg – mondta el Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Olvasói kérdés

Két hónap múlva már 37 év munkaviszonyom lenne. 55 éves vagyok, nincs szükség a munkámra sehol. A nyugdíj szempontjából mik a lehetőségeim? Mire vagyok jogosult?
Ennél korábban az 1955-ben született nők 61 éves korban, azaz az irányadó korhatárnál 3 évvel korábban előrehozott öregségi nyugdíjra lehetnek jogosultak, ha legalább 37 év szolgálati idővel rendelkeznek. Ez csak csökkentéssel állapítható meg. A maximális csökkentés mértéke: 8,4 százalék. Ebben az esetben sem állhatnak a megállapításkor biztosítással járó jogviszonyban. Amennyiben olvasónk férfi, előrehozott öregségi nyugdíjra 62 éves korában lesz jogosult, a nőkre vonatkozó egyéb feltételek fennállása esetén.

Szakértőnk szerint a hasonló helyzetben lévőknek a szolgálati idő pontos megállapítása miatt érdemes kérelemmel fordulniuk a lakóhelyük szerint illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz. Ilyen kérelem benyújtására az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtti 10 évben van lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolidaritás a Múzeumok Éjszakáján

Győr - A Xántus János Múzeum felhívással fordul az ország összes társintézményéhez, hogy… Tovább olvasom