Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nyugdíj: ez a jogszabály

A negyven év utáni nyugdíj lehetőségéről számos ügyfél érdeklődik a nyugdíjbiztosításnál. A pontos jogszabályt cikkünkben most megtalálják.

Negyven év jogosultsági idő igazolása esetén a nők – életkortól függetlenül – teljes összegű öregségi nyugdíjra jogosultak, ha azon a napon, amelytől kezdődően ezt az ellátást részükre megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem állnak.

Különbséget kell azonban tenni a jogosultsági idő és az öregségi korhatár elérésekor igénybe vehető öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő között.

Azt, hogy mi minősül jogosultsági időnek a nők kedvezményes öregségi nyugdíja szempontjából, az 1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2b)–(2d) bekezdése, valamint e törvény végrehajtására kiadott 168/1997. (X. 6.)
kormányrendelet 12. § (1) bekezdése tartalmazza.

Többek között a jogosultsági időbe nem számít bele a szakmunkástanuló-idő tartama, az 1998. január 1. előtti, nappali tagozaton végzett főiskolai, egyetemi tanulmányok időtartama, a munkanélküli-ellátások folyósításának az időtartama, ami egyébként szolgálati időnek minősül.

Ha valaki a Tbj. 34. §-a alapján megállapodást kötött szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemszerzés céljából, járulékot fizetett, ez az idő a szolgálati időbe igen, de a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági időbe nem számít bele.

A 40 év utáni nyugdíjba vonulás lehetősége tehát nem a megszerzett szolgálati idő, hanem a jogszabályban meghatározott jogosultsági idő után jár.

Fontos tudni, hogy a kedvezményes nyugdíj a szükséges 40 évi jogosultsági idő megléte esetén sem állapítható meg, ha – ezen belül – a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.

Olyan nő esetében pedig, akinek súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

Ezenfelül lehet 8, illetve 10 év olyan gyermekneveléssel töltött idő, amely alatt terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, gyesben, gyetben, illetve beteg gyermekére tekintettel ápolási díjban részesült az illető.

Ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt, a keresőtevékenységgel járó (32, illetve 30 év) biztosítási idő egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken.

A megyei adatok. Tavaly 2843 nő részesült – életkortól függetlenül – 40 évi jogosultsági idő igazolása esetén öregségi nyugdíjban. Idén augusztus 31-ig ez a szám 998-nál tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viviért gyűjtenek a sörnapokon

A napokban ünnepelte 18. születésnapját Andorka Vivien. Közhelyes, mégis megrázóan igaz, hogy bárcsak vissza lehetne forgatni az idő kerekét a 17.-re, amikor még boldogan ünnepelt a kamasz lány. Tovább olvasom