Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyomor a fegyverek árnyékában

Győr–Szudán - Három órával azelőtt hagyta el Szudán fővárosát a győri állatkert igazgatója és fotós kollégája múlt heti afrikai utazásuk végén, hogy a csádi fegyveres lázadók betörtek Kartúmba. A kis győri küldöttséget döbbenetes állapotok fogadták a humanitárius katasztrófa sújtotta, polgárháborús államban.
Dr. Andréka György állatorvos, a győri vadaspark igazgatója és Kovács Róbert fotós egyrészt azért utazott az afrikai országba, hogy előkészítse egy humanitárius segély útját Szudánba – oda, ahol több mint húsz éve folyamatosan dúl a polgárháború –, másrészt hogy felmérje az ottani vadállományt, s közvetítse a magyar szakemberek segítő szándékát.

– Döbbenetes állapotokkal szembesültünk: a kórházban, amelynek orvosi műszereket, gyógyszereket szállítunk majd, enni sincs mit a betegeknek, negyven ágy jut négyszázezer(!) emberre, az őket ellátó gyógyszerkészlet pedig a töredéke annak, amit a győri állatkertben tartunk... Gyerekek százezrei halnak meg maláriában és torokgyíkban, emberek milliói éheznek – meséli felindulva dr. Andréka György, aki már intézi a segélyszállítmány összegyűjtését. - Amit a bezáró, vagy akár működő magyar kórházakban kidobnának, az kint életmentő lehet – mondja.

A szudániak életkörülményeinél talán csak az állandó fegyveres készültség volt megdöbbentőbb a két utazó számára. Bár állami meghívásra érkeztek az országba, miniszterek és magas rangú hivatalnokok látták vendégül, s mindenhova fegyveres őrök kísérték őket, az életveszély végig ott lebegett a fejük felett.

Mosoly a harcok mögött: Dr. Andréka György bennszülöttek gyűrűjében az egyik szudáni faluban, ahol a helyiek rögtön maguk közé fogadják a ritka vendéget. Fotó: Kovács Róbert
Mosoly a harcok mögött: Dr. Andréka György bennszülöttek gyűrűjében az egyik szudáni faluban, ahol a helyiek rögtön maguk közé fogadják a ritka vendéget. Fotó: Kovács Róbert

– Az első néhány napban még furcsa volt, hogy állandóan Kalasnyikovok csövei meredeznek körülöttünk, később már csak elfordítottuk a csövüket, ha véletlenül felénk néztek... Rengeteg fegyver van a lakosság kezében, s a katonák és fegyveres őrök jelenléte is hozzátartozik a mindennapokhoz – mondja Kovács Róbert. Ő döbbenetes erejű felvételekkel örökítette meg azt, amit fehér ember csak ritkán láthat: a nyomort, a szudániak ennek ellenére töretlen vendégszeretetét, küzdelmét az emberi életért, a páratlan természeti csodákat.

S bár az esős évszak korai beköszönte miatt nem tudtak mindenhova eljutni, ahova akartak, az állatvédelem terén is sikerült előrelépniük: együttműködési megállapodás keretében hamarosan magyar szakemberek képzik tovább a nagyrészt fegyveres szolgálatot ellátó szudáni vadőröket. Az állatbefogások, bódítások, gyógyszeres kezelés mellett többek között abban, hogyan kell felmérni az állomány egészségi állapotát, „átcsoportosítani" a vadállományt az egyes területeken.

A víz- és élelemhiány mellett a ritka fajokra leselkedő egyik legnagyobb veszély elhárításában azonban sajnos ők sem tudnak segíteni: a különleges állatokat az éhező lakosság tizedeli...

Ennek a maláriás kisgyereknek szerencséje van: gyógyszerhez jutott abban a kórházban, ahová dr. Andréka György és a Magyar Iszlám Közösség hamarosan segélyszállítmányt indít.
Ennek a maláriás kisgyereknek szerencséje van: gyógyszerhez jutott abban a kórházban, ahová dr. Andréka György és a Magyar Iszlám Közösség hamarosan segélyszállítmányt indít.

Dr. Andréka Györgynek és Kovács Róbertnek nemcsak „küldetésük" teljesítéséhez, hanem ahhoz is nagy szerencsére volt szükségük, hogy a megfelelő időben hagyják el a veszélyes helyszínt. Soha jobbkor: a kairói tranzitváróban kapták a hírt, hogy három órával a távozásuk után a csádi fegyveres lázadók betörtek a fővárosba, Kartúmba, a szudáni állam lezárta a menekülő útvonalakat, s máig nem tudni, hány áldozata van a véres összecsapásoknak...

A két győri utazó szudáni útjáról, élményeiről bővebben jövő héten olvashatnak.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. július 05. 14:28
  „Lehet, hogy "csocso" üzlete a fegyverkereskedelem ebben az országban?”
 • 3. 70andi 2009. augusztus 27. 09:45
  „Miért nem vihetik oda a kiselejtezett holmikat a korházakból?”
 • 2. csocso 2008. június 23. 14:51
  „Ennyire primitív hozzászólást! Azt hiszem ez a kommentelőt minősíti: hogy egy ilyen cikk kapcsán is a gyűlölet, a belpolitikai harc szólaljon meg valakiből... Szánalmas és undort keltő...”
 • 1. matriné 2008. május 17. 10:07
  „Ha már itt is a fegyverek árnyéka azaz "égisze" van, hogy ,hogy itt még nincsenek magyar katonák jó euróért? Kerülne ide is a magyar adófizetők pénzéből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetből hímzett forintok

Győr - Négy éve vesztette el élete párját az a férfi, akinek sorsát a Kisalföld olvasói… Tovább olvasom