Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nyomában hurrikán és robbantás

Norbert bárhová utazik a szerencse elkíséri. A 33 éves fiatalember járt Madridban is a robbantás idején.
Norbert
Norbert bárhová utazik a világon, a szerencse elkíséri. A harminchárom éves győri fiatalember járt Madrid később felrobbantott vasútállomásán, lefényképezte az Iván hurrikán pusztítását, és nem hagyta el két héttel ezelőtt Bali szigetét annak ellenére, hogy öngyilkos merényletekről lehetett hallani alig néhány kilométerre tőle.

„ Szerencsés ember" – csak így emlegették Norbertet másfél hete Bali egyik szállodájának pincérei. Fortuna kegyeltje, gondolták, nekik is jól jöhet, ezért megpróbálták marasztalni. Nem véletlenül.

A győri fiatalember és munkatársai előző nap érkeztek az akkor még békés szigetre. Október elsején az óceánparti vacsora közben is csak az tűnt különösnek, hogy az itthoniaknak írt SMS-üzenetek sehogy sem akartak elmenni. A Bali turisztikai központjának is tartott Kuta negyedből – nem messze a 2002-es, több mint kétszáz áldozatot követelő terrortámadás helyszíneitől –, illetve a Jimbaran nevű tengerpartról futótűzként terjedt a hír, öngyilkos merénylők robbantottak. (Utóbbi igen könnyű célpont, ugyanis esténként turisták ezrei gyűlnek össze a tengerparti homokra telepített éttermekben. A hét végén különösen sokan tartózkodtak a szigeten, ez ugyanis a muzulmán szent hónapot, a ramadánt megelőző utolsó hétvégék egyike volt.)

Norberték szállodájának bejáratát azonnal eltorlaszolták egy autóval, hogy elkerüljenek egy esetleges támadást. A hírek azért beszivárogtak, a magyarok az egyik boltban próbáltak információt szerezni a helyiektől, akik velük ellentétben megértették a tévé híradásait.

A huszonhárom halálos áldozatot és százhuszonkét sérültet követelő merényletet követően, két nap alatt Bali csaknem kiürült. A turisták zöme összepakolt és hazautazott. A szálloda igyekezett gondoskodni arról, hogy ne uralkodjon el a pánik. Persze a vendéglátók mellett a kíváncsiság is közrejátszott abban, hogy a magyarok maradtak, sőt, a tervezett kirándulásokról sem tettek le.

Norbert katasztrófaturistaként utazott a robbantások egyik helyszínére, a Mata Hari Plazába, melyet akkorra elleptek a tévétársaságok. Fotót készített Indonézia első emberének szigorúan őrzött rezidenciájáról is, ahová azért érkezett az elnök, hogy megnyugtassa Bali lakóit. A reptéren hazafelé kétszer nézték át a győriek csomagjait, a kapuk is érzékenyebbre voltak állítva. „Ha nem hoztunk volna ajándékot, akkor is nagyon örültek volna nekünk" – mondja nevetve Norbert, akinek temérdek fotója bizonyítja, érdemes volt maradni.

Aztán előkerül még két album, az egyik a tavalyi dominikai út, a másik pedig a két évvel ezelőtti madridi nyaralás élményeiről tanúskodik. A spanyol főváros vasútállomása, ahol Norbert járt is, szépségéről és hatalmas forgalmáról volt híres, amíg tavaly terrortámadás nem érte. A szigeten pedig éppen akkor töltött pár napot Norbert, amikor elérte a partokat az Iván hurrikán. Bár a szállodát nem hagyhatták el, sikerült megörökíteni azt az éttermet, amit később elmosott a víz. Az amerikai terrortámadás évfordulóján, szeptember 11-én, kiemelt biztonsági ellenőrzések mellett ültek egy hazafelé tartó repülőn.
A győri fiatalember, amikor arról kérdeztük, hogy legközelebb hová utazik, ennyit válaszolt: „Dubajba vagy Thaiföldre, a lényeg, hogy biztonságos hely legyen..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget elmúlt száz éve

Sziget száz éve Győr városához tartozik. Ez alkalomból ünnepséget rendeztek a Szent Rókus-… Tovább olvasom