Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyolcszáz indítványt tettek

Győr-Moson-Sopron - Csaknem nyolcszáz indítványt tettek a megyei képviselők a törvényhozás mostani ciklusában. A különbségek nagyok: van, aki majd kétszázat, más csupán nyolcat.
Tóth Tiborné, a mosonmagyaróvári választókerület országgyűlési képviselője tette a legtöbb, összesen 181 indítványt a megyei politikusok közül az Országgyűlés mostani, 2006. május 16. óta tartó ciklusában – derül ki a Kisalföld összesítéséből, amely a parlamenti információs rendszer adataira támaszkodva készült. A „listavezető" által jegyzett irományok zöme módosító javaslat volt, ezeket egyebek mellett a közoktatási, a felsőoktatási, a Magyar Köztársaság 2007-es és a 2008-as költségvetéséről szóló törvényekhez nyújtotta be, jellemzően sokakkal közösen.

Tóth Tiborné aktivitása egyedüli kivételt jelent a szocialisták között, ami nem túl meglepő: a kormánypárti képviselők általában jóval kevesebb indítványt jegyeznek az ellenzékieknél (miután például a kérdés és az interpelláció inkább ellenzéki műfaj). Erre példa, hogy a másik négy MSZP-s – Kránitz László, Balogh József, Papp József és Molnár Csaba – együttesen harmadannyi indítványt tett, mint mosonmagyaróvári társuk. Közülük egyedül Molnár adott be önálló törvényjavaslatot – a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról –, amit ráadásul tavaly december 17-én el is fogadott a T. Ház.

Az ellenzéki politikusok fejenként átlagosan 65 indítványt nyújtottak be. A legtöbbet a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójában ülő Lanczendorfer Erzsébet, aki – ahogy arról január 10-én beszámoltunk – eddig a legbeszédesebb volt a Győr-Moson-Sopron megyeiek közül. Ő elsősorban többtucatnyi törvénymódosító javaslattal hívta fel magára a figyelmet. Az átlag felett a kapuvári körzet képviselője, Ivanics Ferenc, a soproni választókerületben mandátumot szerzett Firtl Mátyás és a soproni Molnár Ágnes is.

Két fő típus van

A parlamenti indítványoknak két fő típusa van: önállóak és nem önállóak. Az előbbiek közé tartozik az azonnali kérdés, a határozati javaslat, az interpelláció, a jelentés, a kérdés, a kérelem, a politikai nyilatkozattervezet, a politikai vita és a törvényjavaslat. A nem önálló indítványokhoz sorolják például a bizottsági ajánlást, az egységes javaslatot és a módosítót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülésfelkészítő tréning

Győrújbarát - Az Élet-jel Egyesület szervezésében január 17-én, csütörtökön szülésfelkészítő tréning… Tovább olvasom