Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyolcszáz éves községszületésnap

A Kossuth rádióban a déli harangszót mától egy hétig a koroncói nagyharang adja – tudtuk meg a helybéli Borbély Ottótól. A község a hétvégén 800 éves fennállását ünnepelte, a díszvendég Szili Katalin volt.

A Kossuth rádióban a déli harangszót mától egy hétig a koroncói nagyharang adja – tudtuk meg a helybéli Borbély Ottótól. A község a hétvégén 800 éves fennállását ünnepelte, a díszvendég Szili Katalin volt.

Egy nyolcvan esztendős résztvevő válla meg-megrázkódott a templomudvaron a szombati ünnepségen a vegyes kar summás éneke hallatán: „szolgálom az uraságot nagy kéntelenségből". Horváth Lóránt polgármester köszöntőjében – emlékeztetve rá, hogy a község első írásos említése kelt 800 esztendeje, a területe alatt azonban ókori, őskori leletek is emberi településre utalnak – a további 800 esztendős megmaradás, a hagyományok éltetése, a szellemi és lelki gyarapodás mellett tette le a garast. Közönsége nagy tapssal fejezte ki egyetértését. Iskolások, óvodások szívhez szóló szavalataikkal tettek tanúságot az örök bizakodók mellett. Az első sorban a díszvendég ültek: köztük Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, Medgyasszay László országgyűlési képviselő, dr. Németh Éva, a közigazgatási hivatal vezetője és természetesen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A hazafias hangulatot Györgyfi József éneke – köztük az elmaradhatatlan Bánk bán – fokozta. A szólásra emelkedő Szili Katalin értette az üzenetet.

– Elgondolkodtak-e azon, hogy milyen időszak is volt Magyarországon 800 évvel ezelőtt, 1207-ben? – tette fel a kérdést. – Mindannyian tudjuk, hogy Katona József Bánk bánja éppen abban az időszakban játszódik. II. András kora az, amikor idegen emberek jöttek – idegen gazdagok – ebbe az országba. Mindannyian ismerjük a történelmet. De éppen ebben az esztendőben született Árpád-házi Szent Erzsébet is...

A szónok a 800 év alatt a községben élt generációk sorára emlékezett, akik küzdelmes életükkel biztosították a maiak létezését.
A község történetét bemutató emlékkiállítást Kara Ákos nyitotta meg, a jubileumi emlékművet Szili Katalin leplezte le. Az ünneplés sportversenyekkel, találkozókkal folytatódott, a felavatott emlékművet a nagymise után szentelték fel. Tűzijáték zárta a mozgalmas két napot.

Szili Katalin az összefogásról

A koroncói jubileumi ünnepség díszvendége, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke néhány elmélyült pillanatot a templomban, Wolf Péter Pál plébános társaságában is eltöltött. Az alkalmat megragadva a Kisalföld beszélgetésre kérte.
– Gyakran jár vidékre, az egyszerű emberek közé?
– Igen, minden héten legalább egyszer-kétszer. Egy politikusnak nagyon fontos, hogy ne csak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is legyen kapcsolata a társadalommal.
– Nem gondolja, hogy a mai Magyarországon a „lent" és a „fönt" között kiáltó az ellentét?
– Nem a lent és a fönt között látok ilyen ellentétet, amit én feltétlenül javítandónak tartok, az a vidéki és a városi emberek lehetőségei közötti különbségek csökkentése. Nyilvánvaló, hogy e tekintetben tizenhét évet cipelünk magunkkal.
– Sikerült már tisztázni a párton belül, hogy mi volt az a „böszmeség", amiről a kormányfő Őszödön beszélt?
– Nem gondolom, hogy ez tisztázásra szorul, ez teljesen világosan kiderült.
– Csak a szakértők, vagy a választópolgárok számára is?
– Azt gondolom, mindenki számára.
– Koroncói beszédében összefogásra szólított fel. Kik között?
– Ügyek mentén kell összefogni, és a politikusnak a közjót kell szolgálni. Tehát ha összefogásról beszélek, azzal azt üzenem, hogy vannak kérdések, amelyeket nekünk, politikusoknak kell megoldanunk a társadalom érdekében. A megosztottság nem most kezdődött, hanem már ciklusokkal korábban érzékelhető volt. Mint házelnök kötelességemnek érzem, hogy kérjem a politikai osztályt, tegyen közeledő lépéseket egymás irányában a megoldandó ügyek és a társadalom érdekében.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már gyűlik a pénz a Gaszler családnak

Továbbra is nagyon bizonytalan a sorsa a hatgyermekes, tényői családnak, jóllehet, forintszáz-ezrekben mérhető az emberi önzetlenség, amely cikkünk nyomán megmutatkozott. Tovább olvasom