Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Nyolcszáz diák juthat ösztöndíjhoz novembertől

Győr - A győri közgyűlés a közeljövőben tárgyalja meg a hiányszakmákat tanuló diákok ösztöndíjrendszeréről szóló rendeletet, amelynek koncepcióját már a legutóbbi ülésen elfogadta a testület – derült ki Németh Viktor, az oktatási és kulturális bizottság elnöke (Fidesz) sajtótájékoztatóján hétfőn.
Ha a képviselők többsége igent mond, nyolcszáz kilencedikes szakiskolai tanuló már november 1-jétől megkaphatja a támogatást. Ennek összege a tanulmányi eredménytől függően a 9 alapozó képzést nyújtó osztályokban 8 és 16 ezer forint között lesz. A rendszer felmenőrendszerben lép életbe, azaz jövőre már a 9.-esek és a 10.-esek kaphatnak ösztöndíjat a hiányszakmák támogatásaként.

A tanulók 16 éves kortól már tanulmányi szerződést köthetnek a szakmai évfolyamokon. Ez annyit jelent, hogy az a gazdálkodó szervezet (vagy gazdálkodó szervezetek konzorciuma), amely munkaerőigényét jól szeretné biztosítani, a tanulóval tanulmányi szerződést köt. Ennek alapján a diák havi tanulmányi ösztöndíjat kap a szakmai évfolyamokon. Utána annyi hónapon át kell az adott cégnél munkát vállalnia, ahány hónapon keresztül élvezhette az ösztöndíj előnyeit. Ilyen szerződést már a szakközépiskolás tanulók is köthetnek a szakmai évfolyamokra.

Az önkormányzat a tanulmányi ösztöndíjakhoz is hozzájárul a tanulmányi eredmények alapján, havi 5–14 ezer forinttal. Ez a szerződés független a szakmunkástanulók tanulószerződésétől, melyet a gyakorlati képzési hellyel kötnek. Ebből a három forrásból jó tanulmányi eredmény esetén 30–40 ezer forinthoz is hozzájuthat a szakmai évfolyamon tanuló fiatal.

Németh Viktor azt reméli, hogy ennek révén a diákok felelősségérzete is nő, hiszen ők is hozzá tudnak járulni családjuk megélhetéséhez. A bizottsági elnök elmondta: az önkormányzat idén 15 millió, jövőre 143 millió, 2010-ben pedig 271 millió forintot szán erre a programra, amit azonban nem kiadásnak, hanem befektetésnek tekintenek.

Olvasóink írták

  • 1. daniferi 2008. október 20. 23:29
    „Én csak azt nem értem, ha ekkora gondot okoz, hogy melyik szakmát hányan választják, akkor miért nem támogatják azokat, akik át szeretnék képezni magukat, mert az a szakma épp telített vagy épp szakmát szeretnének szerezni, mert nincs nekik.

    Itt az én példám. Érettségim van, de szakmám nincs. A munkaügyi központ segítségével szerettem volna valami szakmát tanulni, érdeklődtem a lehetőségekről. Először nem tudták megmondani, mik azok a hiányszakmák (ez a cikk sem említi), pedig mindenhol emiatt panaszkodnak. Másodszor pedig miután kiszemeltem egy olyan szakmát, ahol el is tudnám magam képzelni, s később további lehetőségeim is lehetnének, ráadásul el is tudnék vele helyezkedni, akkor közölték, hogy mégsem mehetek, mert túl magas a végzettségem.

    Emiatt csak olyan munkahelyet találok, ahova általában elég a 8 osztály is, így a keresetem nem elég arra, hogy a megélhetés mellett tanfolyamot is fizessek. Ám ahhoz túl magas ez a végzettség, hogy támogasson az állam. Persze ha lenne akár 2 vagy 3 szakmám is, de érettségim nem, akkor térítésmentesen járhatnék esti vagy levelező képzésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanezer forintért gyilkolt

Ács - Vérbe fagyva találtak rá a 48 éves ácsi férfira szombaton. Az áldozatot 60 ezer forintjáért… Tovább olvasom