Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Nyolcmilliót ''keresnek'' Győrújbaráton

Győrújbarát: A komposztálón és a közalkalmazotti fizetéseken vitáztak a képviselők

„Kicsiben" is van miről vitázni: a győrújbaráti képviselő-testület kedd esti ülésén nem először és minden bizonnyal nem is utoljára kérték számon a polgármestertől a pályázaton nyert komposztálók árát – a nyolcmillió forintot. Napirend előtt pedig a pedagógusok kértek szót.

Győrújbarát képviselő-testülete kedd délután hatkor kezdte az ülését és még este tízkor sem végzett a napirendi pontokkal, ami egyben válasz arra is, miért volt ott a Kisalföld. A helyi fejlesztéseken kívül két ügy borzolta a kedélyeket, az egyiket néhány perc alatt tisztázni lehetett, a másikat hónapok óta nem sikerül.

Mínusz négyből  plusz öt

Kezdjük az előbbivel: az iskola közalkalmazotti tanácsa nyílt levélben fordult a képviselő-testülethez, amelyben sérelmezte, hogy a csökkentett étkezési hozzájárulás és a megszüntetett nyugdíj-biztosítási támogatás után az önkormányzat most négy százalékkal csökkenti a bérüket. „Nem végezzük jól a munkánkat?" – tették fel a költői kérdést, választ azonban igazából nem is erre, hanem a négy százalékra vártak. Kaptak is: mint kiderült, a képviselő-testület február végén nem csupán arról döntött, hogy a négy százalékot megvonja (ezt egyébként is csak azok a pedagógusok kaphatták, akik 2005 előtt érkeztek az iskolába), hanem arról is, hogy az igazgatók a bruttó besorolási bérkeret 5 százalékát minőségi bérpótlékként odaadhatják a munkatársaiknak. A képviselők egy része éppen ezért értetlenül állt a közalkalmazotti tanács kérése előtt, majd pedig azt nem értették, miért kell erről újra szavazni, ha egyszer már megvolt a döntés. A lényeg a lényeg: a közalkalmazottak (a köztisztviselők nem) mínusz négy százalék helyett plusz ötre számíthatnak – amint az intézményvezetők a premizálás módját kidolgozzák.

Ki mond igazat?

A másik vitás kérdés nem volt ilyen egyszerű, s bár most már a sokadik testületi ülésen téma, megoldás mégsem született. Ezúttal Erdelyi István (mint győrújbaráti lakos) kért szót, mondván, információi szerint – amit egyébként fénymásolt számlakivonatokkal is alátámasztott – mást tud a komposztálópályázaton nyert pénz felhasználásáról a regionális fejlesztési ügynökség Sopronban, s mást mond a polgármester, illetve a jegyző a nyolcmillió forint sorsáról. A történet röviden a következő: a falu 2005-ben pályázott és nyert is  pénzt 1800 komposztáló beszerzésére, amit 60 százalékban az állam (az ügynökségen keresztül) támogatott.

Erdelyi szerint az 1800 darab komposztálóról nem tudni semmit, mint ahogy arról sem, hogy az önkormányzat kifizette-e a vállalkozónak a 8 millió forintot. Papíron mind a teljesítés, mind pedig a kifizetés megtörtént – itt mutatta meg a községvezető által ellenjegyzett számlát –; a polgármester és a jegyző azonban azt mondja, a pénzt a vállalkozónak nem fizette ki Győrújbarát, s a nyolcmillió még mindig ott van a község számláján.

A tét azért sem kicsi, mert ha kiderülne, hogy a pályázati pénzt mégsem használták fel határidőre és a kiírásnak megfelelően, akkor azt a jegybanki alapkamattal terhelve vissza kellene fizetnie a községnek.

Juhászné Árpási Irma polgármester úgy fogalmazott, „elegem van, hogy ismét mosakodnom kell, holott tiszta vagyok"; ezért tett egy javaslatot: bízzanak meg ügyvédet az ügy kivizsgálására. A képviselő-testület végül egyhangú szavazással elfogadta, hogy kikérik az Erdelyi-féle dokumentumokat, s megbízzák a könyvvizsgálót, hogy nézze meg, hol van a kérdéses nyolcmillió forint a számlán. Az ügy persze ezzel korántsem zárult le.

Sudár Ágnes

EGYEDÜL NEM MEGY

A közelmúltban azzal a kérdéssel foglalkoztunk, hogy mit tehetnek azok a községvezetők, akik a képviselő-testülettel szemben ellenzékben vannak. A győrújbaráti polgármestert akkor is megkérdeztük, de hogy milyen valójában kisebbségben irányítani, az a kedd esti ülésen vált nyilvánvalóvá. Juhászné Árpási Irma három nyugdíjba készülő munkatársa helyett három új kollégát szeretett volna felvetetni – a céltartalék terhére –, de erre esélye sem volt. A képviselők ugyanis nem fogadták el azt az érvelést, hogy egy 1996-ban készült táblázat szerint legalább 23-an dolgozhatnának egy Győrújbarát méretű község önkormányzati hivatalában, szemben a nyugdíjazások utáni 13-mal. Abban maradtak, hogy a most esedékes átvilágítás után kiderül, szükség van-e három pluszmunkatársra. A képviselők felszólalásaiból az tűnt ki, hogy szerintük nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil aláírásgyűjtés a biztonságért

Kisbácsa: a halálos balesetek miatt a lakók a saját kezükbe vették az ügyet. Tovább olvasom