Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Nyolcmilliós bírság a vízügyi igazgatóságnak

8 millió forintra büntették a vízügyi igazgatóságot a győr–gönyűi kikötő fejlesztésére kiírt pályázat miatt.
Idén már másodszor, ezúttal 8 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot a győr–gönyűi kikötő fejlesztésére kiírt pályázat miatt. A fejlesztés ettől függetlenül elkészül 2008 tavaszára.

Győr-Moson-Sopron megye egyik legnagyobb európai uniós támogatásból – az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Programjának keretéből – megvalósuló beruházása a győr–gönyűi kikötő fejlesztése.

Tíz kilométeres vágány

A 7 milliárd 750 millió forintnyi brüsszeli és hazai pénzből összekötik a Budapest–Hegyeshalom közötti vasútvonalat a kikötővel, ami több mint tíz kilométeres iparvágány lefektetését jelenti biztosítóberendezésekkel és a szükséges egyéb kiegészítőkkel együtt. Emellett átépítik az 1-es főút 1,1 kilométeres szakaszát, hogy a járműforgalom felüljárón haladhasson az új sínek felett, valamint kiépítik az infrastruktúrát a kikötőben egy 25 hektáros területen, hogy újabb cégek telepedhessenek le.

Ezek révén később megvalósulhat a Ro-La terminál (ahol lehetséges hajóról vasútra rakodni és fordítva), illetve fejleszthetik a meglévő Ro-Ro terminált (ami a vízi és a közúti szállítás összekapcsolását jelenti). A számítások szerint az igazi haszon abban lesz, hogy a három közlekedési ág összekapcsolásával kevésbé rongálódnak a hazai utak, csökken a légszennyezés és kevesebb baleset történik. A befejező ütemben a kikötőt az M1-es autópályával is összekötik.

Túl rövid volt a határidő

A munkálatokat az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) rendeli meg. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) nemrégiben nyolcmillió forintos bírsággal sújtotta a szervezetet. Erre az indoklás szerint azért került sor, mert a júliusban kiírt közbeszerzési pályázaton túl rövid jelentkezési határidőt jelölt meg (ez mindössze hat napot jelentett).

Ez már a második ilyen fordulat az ügyben. Az év elején, még az első közbeszerzési pályázat után 5 millió forintra büntette a döntőbizottság az Édukövíziget, mert elfogadta a Vegyépszer és a Hoffmann Rt. jelentkezését, holott azok – a többiekhez hasonlóan – nem feleltek meg az ajánlati felhívásnak. (Az ügy előzményeiről a Vasárnapi Kisalföld 2006. szeptember 17-én számolt be.)

Aláírták a szerződést

Az EU-s támogatást 2008. június végéig lehet lehívni, azaz addig kell befejezni a munkákat. Janák Emil, az Édukövízig vezetője a Kisalföldnek elmondta: a mostani „ítélet" éppen azt jelenti, hogy nincs veszélyben a fejlesztés, mert a döntőbizottság csak formai hibát talált, és nem tiltotta meg a szerződéskötést a nyertes Vegyépszer Zrt., Betonút Zrt., Közgép Zrt., MÁV Hajdú Vasútépítő Kft. és Resonator Kft. alkotta konzorciummal. A kontraktus aláírása már meg is történt. A bizonytalanság szerinte éppen addig állt fenn, amíg nem volt ismert a KD döntése. Az igazgató hozzátette: a kivitelezők feszített tempóval 2008 márciusára befejezik a beruházást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások, lassuló közlekedés

A győri útkezelő szervezet tájékoztatása szerint felújítják a Szentiváni út burkolatát a Hecsei úti… Tovább olvasom