Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nyolcan voltak a VIP-részlegen

Győr - A győri Petz-kórházban működő, emelt szintű (VIP) ápolási részlegtől sokat vár az egészségügyi intézmény – elsősorban természetesen bevételi forrásként kalkulál vele –, s az eddigi tapasztalatokat kedvezőnek mondja a kórházvezetés.
Mostanáig nyolc beteg kötött szerződést hosszabb-rövidebb idejű tartózkodásra, a legrövidebb idő, melyet az osztályon töltött el egy beteg, négy nap volt, a leghosszabb eddig 33, s a páciens még mindig a győri osztályon fekszik. A betegek ellátása során felmerülő közvetlen költségek fedezete a bevételből (napi 7500 forintot fizet a páciens) bőven biztosítható; azonban az állandó költségek és a beruházás megtérülése – nagyjából hatmillió forintba került a Zrínyi utcai telephely egyik szárnyának felújítása – csak hosszú távon, a megfelelő betegszám mellett lehetséges.

Emelt szinten: Szegedről és Gyuláról is érdeklődtek a fizetős osztály iránt
A nyári nyitáskor megírtuk, a győri kórház első VIP-osztályát nem az aktív részlegen, hanem az ápolási osztályon alakították ki; a kilenc kétágyas szoba mindegyikében van fürdőszoba, s a szolgáltatások között szerepel a szociális ügyintézés (rokkantosítás, házi betegápolással kapcsolatos ügyintézés), a kiegészítő szolgáltatások igénybevételének szervezése (fodrász, pedikűrös), valamint internetcsatlakozás, kábeltévé, illetve vallásgyakorlási lehetőség szervezése. A beteg egyénre szabott étrendet kap dietetikus tanácsadó segítségével, ezenfelül pedig ingyenes ingajárat jár neki a kórház telephelyei között. Mindezért az ellátásért és lehetőségekért napi 7500 forintot kell fizetnie, ami a kórházi kommüniké szerint kedvező ár, s úgy számolnak, „ez a kezdeményezés mindenképpen fokozódó érdeklődésre fog számot tartani".

A kétágyas szobákban naponta 7500 forintért helyezik el az ápolásra szoruló betegeket – itt, ahogy a fotón is látható, a munkatársak egyenruhája is más színű, mint a többi kórházi osztályon. Fotó: H.
A kétágyas szobákban naponta 7500 forintért helyezik el az ápolásra szoruló betegeket – itt, ahogy a fotón is látható, a munkatársak egyenruhája is más színű, mint a többi kórházi osztályon. Fotó: H.

Az elsődleges számítások szerint 60 százalék körüli kihasználtságnál már rentábilis lehet a vállalkozás; a kórház azt állítja, az osztály megnyitása óta az érdeklődés folyamatos, nemcsak a megyéből, hanem Szentesről és Gyuláról is érkeztek telefonok az osztály szolgáltatásai iránt tudakolózva. „A műtétes osztályok a nyári szabadságok után most kezdenek tejes erővel működni, innen is számottevő betegforgalmat várunk. Sajnos van olyan érdeklődés is, amit el kell utasítanunk, mert a szigorú szakmai kritériumokat és a telephely adottságait is figyelembe kell vennünk felvételkor" – tették még hozzá a kérdéseinkre küldött válaszban.


A Zrínyi utcai telephely

A győri Zrínyi utcai részleg több másik (aktív ellátást biztosító) osztályát már év közben áthelyezték a Vasvári Pál utcai központba; az üressé váló szárnyakat azonban nem kívánják értékesíteni, hanem továbbra is a betegellátás szolgálatába állítanák. Ha az első VIP-osztály üzemeltetése rentábilisnak, sőt, gazdaságosnak bizonyul, akkor nyilvánvalóan máshol is nyithatnak hasonlót a Zrínyi utcában – ezért fontos a tapasztalatokból megtudni, hogy a fizetős ápolási részlegre mekkora az igény a magyar betegek között. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diszkó igen, de ami utána jön...

Öttevény - „Nem a szórakozás, nem a fiatalok és a diszkó ellen vagyunk, de az nem szórakozás, amit diszkó után hajnalban az utcán rendeznek" – mondta öttevényi olvasónk, aki az ifjúsági klubbal szemben lakik, amely ellen a lakosok panaszára született hivatali döntés.
• Betiltották a zenét a Kék Csillagban
Tovább olvasom