Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nyolc nő túl sok egy férfinek

Tudja vagy csak sejti a kedves olvasó, hogy mennyi nőt képes elviselni egy időben, egy fedél alatt egy férfi? Ha neve Marcel, akkor éppen nyolcat.
A nők csapatmunkát vállaltak a darabban.
Azért nyolcat, mert a nevezett férfi francia, vállalkozó, társsal, feleséggel, két lánnyal, anyóssal, sógornővel és még nővérrel is. Nem feledhető az egy egykori dada és az új szobalány, akik szépítik Marcel napjait. Eme nőket mutatja be Robert Thomas komédiája, amelyet Bor József rendező állított színpadra Győrött, a színház Kisfaludy Termében.

Bonyodalmak, dramaturgiai lelemény

Furmányos kis komédia a „Nyolc nő". Marcelt felesége csalja üzlettársával, egyik lánya terhes, a másik féktelen kamaszként krimikkel köti le energiáit. Anyósa kicsit alkoholfüggő, sógornője (elaggott öreglány) plátói szerelmet táplál a ház ura iránt. Nővére ugyanazt a férfit fogyasztja, mint aki Marcel feleségén osztozik. De azért Marcelt sem kell félteni. A szobalányt azért hozta házába, mert már öt éve titkos szeretője. A darab nemcsak e bonyodalmaktól fénylik, hanem attól a dramaturgiai leleménytől, hogy Marcelt a három felvonásban egy pillanatra sem látjuk a színen, csak portréja díszeleg a nappali falán. Marad csak a nyolc nő. Ebbe egy férfi belepusztulhat. Marcel kimúlása sem akármilyen.

A rendező „iramot diktált"

Ez a különleges milyenség Bor József számos ötletének köszönhető. Alkotótársaival, Gloria von Berg jelmez-, Kis-Kovács Gergely díszlettervezővel olyan miliőt teremtett, amely franciás könnyedséget, testi és szellemi pikantériát képes árasztani, amely a kacagás elemi ingerküszöbét hamar eléri. Nagy része van ebben Vinkó Józsefnek, aki nemcsak remek fordítói munkával, hanem színpadismerettel vétette észre magát. A Nyolc nő helyzet- és jellemkomikumot aknáz ki szinte számolatlanul. Ha a lehetőségeket a 2x2 egyértelműségével és egyszerűségével mérnénk, akkor könnyű feladvány lenne mindegyik szerep a színész számára. Egyszerűségük látszatában benne van valamennyi szerep rejtett képlete. Ki ne látott volna megcsalt szeretőt, reménytelenül epekedő szerelmest, zsémbes anyóst, titkolt szeretőt? Pket kellett életre kelteni. A győri előadás kellemes hatást keltett a premieren. A szerepek paneljaival mértékletesen bántak a szereplők, még egyéníteni is tudták magukra az ismert karaktereket. A rendező „iramot diktált" színészeinek, nem hagyta a jellemek rajzával bíbelődni egyiket sem. Következményeként az együtt játszásra koncentráltak, gyors reakcióidővel dolgoztak, gesztusaikkal, mozdulataikkal ökonómiával bántak. Példa erre, hogy legalább három ájulásos jelenet van a darabban, a néző mégsem ragad le e jeleneteknél, figyelmét az események továbbröptetik.

Mind a nyolc nő egy tömbből faragott, közös anyaguk az agyafúrtság, a ravaszság, a számítás. Ami elkülöníti őket egymástól, az Marcelhez mért viszonyuk, családban elfoglalt helyük és életkoruk.
Horváth Ibolya hűvös, mindenen túljutott asszonyt játszik. Molnár Virgínia a legkevésbé tudja elhitetni, hogy ő is ravasz a maga módján. Szabados Éva kamaszlánya jó helyen van a csapatjátékban. Baranyai Ibolya nagymamaszerepben mulatságos gesztusokkal hívja fel magára a figyelmet. Bende Ildikó nagy kedvvel formálja meg szerepét. Janisch Éva pontos képet ad a házicselédről, Lenner Karolina sejtelmes szobalány, Gerbert Judit igazi rámenős alakot formál. Nézőbarát előadás született tehát a kamarateremben, nem utolsósorban azért, mert e könnyed komédiában a nyolc nő inkább szolgálta szerepét, mint játszotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok a háború ellen

Megyei orvosok országos aláírásgyűjtő mozgalmat indítottak az iraki háború ellen Dézsi Csaba András… Tovább olvasom