Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Nyolc éve nem épül a bőnyi ipari park: a transzformátort már szétverték - fotók

A napokban több mint 110 szőlőhegyi lakos és üdülőtulajdonos tiltakozott a végtelennek tűnő beruházás ellen. A területet tulajdonló cég felszámolás alatt áll.
Mint arról portálunk két hete beszámolt, Bőny-Szőlőhegyen közel két km-es szakaszon kiadósabb eső után kizárólag terepjáróval lehet közlekedni. A 6-os nemzetközi kerékpárúton ilyenkor akkora a sárdagonya, hogy 15-20 centit süllyed az ember lába a talajban.

A sárdagasztás közvetlen szomszédságában terül el annak a 2006 óta tervezett ipari parknak a határa, melybe mostanáig egyetlen vállalkozás sem költözött, s ahová egy transzformátorállomásnál többet nem sikerült telepíteni. Időközben ismeretlen tettesek azt is teljesen széttörték a Győri ipari parktól alig három kilométerre fekvő területen.

Az ipari park beruházása több mint egy évtizede vesztegel Bőny-Szőlőhegyen

A napokban több mint 110 szőlőhegyi lakos és üdülőtulajdonos tiltakozott a végtelennek tűnő beruházás ellen, s írta alá az önkormányzatnak átadott petíciós ívet.

"Az, hogy a beruházás közel egy évtizede vesztegel, önmagában beszédes tény. A tervezett ipari park tulajdonosi köréről és a projekt finanszírozásáról - lakossági fórum híján - számtalan pletyka kering a faluban. Ami biztos: az elektronikus Cégközlöny kimutatása szerint a területet tulajdonló cég felszámolás alatt áll, s a felszámoló értékesíteni kívánja a szóban forgó ingatlant.

Szőlőhegy ezen a külterületi részén már az 1920-as évektől napjainkig hivatalos építési engedéllyel épített lakóházak állnak, körülöttük a hozzájuk tartozó szántókkal. Ezeknek a kisbirtokoknak a közvetlen szomszédságában alakították ki a 33 hektáros ipari területet" - kezdte a kisalfold.hu-nak a kecskéket nevelő Kiss Imre.


Kiss Imre a szétvert transzformátorállomás mellett

A rendezési tervvel nem értenek egyet a petíciót aláírók

"A fő problémát az adja, hogy a bőnyi önkormányzat éveken keresztül a szőlőhegyiek megkérdezése, érdekei figyelembe vétele nélkül alakította a rendezési tervet az ipari park tulajdonosának kérésére.

Mostanra oda jutottunk, hogy a helyi lakosok és termelők nem tudják vállalkozásukat bővíteni, hiszen a közel 100 éves házakat felújítani vagy nem éri meg, vagy teljességgel lehetetlen, mivel összedőltek. Ellenben új házak építését, a meglévők bővítését, de még birtokközpont létrehozását sem engedik.

Az már csak a hab a tortán, hogy az ipari park kedvéért olyan határozatot fogadott el a képviselőtestület 2012 decemberében, miszerint `a gazdasági területen beruházó tulajdonos és az önkormányzat érdeke is, hogy a későbbi területfejlesztések során a szomszédos területek tulajdonosait lehessen kötelezni közcélú beruházások elvégzésére´. A petíciónkban elsősorban ez ellen tiltakozunk" - zárta szavait Kiss Imre. Utóbbi határozatot ide kattintva olvashatják el Bőny hivatalos oldalán!


A szőlőhegyi szántó panorámaképen: a felvétel bal oldalán jól látszik az egyik lakóház, míg a jobb szélen a transzformátor

Bőny polgármestere a következő képviselőtestületi ülés után kíván nyilatkozni hosszabban 

A szóban forgó témában a kisalfold.hu fel szerette volna tenni kérdéseit Muraközy Lászlónak, de Bőny polgármestere azzal hárította el megkeresésünket, hogy június végén ül össze a képviselőtestület, ahol részletesen megvitatják a petíciót. "A két aláírásgyűjtőt (Kiss Imre, Tóth László) már a május 27-i képviselőtestületi ülésünkre meghívtuk és azon részt is vettek. A júniusi ülésen szintén ott lesznek. Mindkét fél számára a létező legjobb megoldást próbáljuk meg tető alá hozni. Egy biztos: a szőlőhegyi lakosokat nem kötelezi semmi közcélú beruházások elvégzésére".

A tervezett ipari park beruházázóit szintén szerettük volna megszólaltatni, de sem telefonszámot, sem e-mailes elérhetőségét nem találtunk. Kiderült ugyanakkor, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapja szerint a cég tagjai egy Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore céghez köthetőek. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kisjaguár - Nagyon cuki, de mi legyen a neve? Szavazzon!

Az áprilisban született kölyök egyre nagyobb és játékosabb, sőt, a vadászatot is gyakorolja:… Tovább olvasom