Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nyitott iskolák unalom helyett

Vége az unatkozásnak, két győri általános és középiskola tárja ki a kapuit a szünidőben a gyerekek előtt.
Tizenkét intézmény és szervezet képviselteti magát a győri önkormányzat mellett működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban (KEF), amely öt éve kíséri figyelemmel a droghelyzet alakulását. A megelőzés, a kínálatcsökkentés és a terápia mindig ad feladatot, annál is inkább, mert a felmérések szerint kilenc év alatt több mint duplájára emelkedett azoknak a győri iskolásoknak a száma, akik kábítószerrel kerültek kapcsolatba.

A KEF a megelőzés egyik kulcskérdésének tartja a fiatalok szabadidős tevékenységeinek segítését. Hiszen amíg egy értékes baráti társaság és egészséges kihívások – például sport – töltik ki a szünidő unalmas óráit, kisebb az esély arra, hogy kíváncsiságból szenvedélyszereket próbáljanak ki a fiatalok. Nem titkolt céllal újszerű kezdeményezés helyszíne lesz a megyeszékhely.

A KEF pályázatokból anyagi, az oktatási intézményektől pedig erkölcsi támogatást nyert arra, hogy a fogyasztás szempontjából fokozottan érintett két paneles városrészben, Marcalvárosban és Adyvárosban egy-egy iskola a vakációban nyitva tartson és szabadidős programokat, valamint felügyeletet biztosítson a környék fiataljainak. A Móra Ferenc Általános és Középiskolában (Kodály Z. u. 20–24.) július 5-től augusztus 18-ig hétfőtől péntekig mindennap nyitva áll az iskola délután 4 órától 7-ig. Az aulában pingpongozni és tollasozni, a tornateremben akár focizni vagy kosarazni is lehet.

Az iskola pályáin szintén labdajátékok várják a gyerekeket. Az uszoda július 5-től július 28-ig lesz nyitva, délelőtt 10 órától délig várják a 25 méteres medencébe az úszni vágyókat. A gyerekeket segítő, rájuk felügyelő testnevelő tanárok – köztük egy úszószakedző – örömmel vállalták a feladatot.

A Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK (Ikva u. 70.) udvarán július 5-től 31-ig hétfőtől péntekig délután 4 és 7 óra között két bitumenes pályán lehet focizni, kézilabdázni, kosarazni vagy lábteniszezni. Az aulában, ahogy a Mórában, pingpongasztalokat állítanak fel, a klubhelyiségben pedig ki lehet próbálni a csocsót és a biliárdot, míg a kisebbeket igény szerint kézműves-foglalkozások várják.

A fiatalokra olyan pedagógusok ügyelnek, akik akár a testneveléssel, akár a foglalkozások során segíteni tudnak. A tervek szerint július elsejétől a gyermekjóléti központ új szolgáltatása, az utcai szociális munka drogprevenciós célú tevékenységekkel bővül. A munkatársak figyelnek a céltalanul csellengő gyerekekre és beszélnek nekik a szabadidős lehetőségekről.

A központ programjainak részben a Gyermekek Háza ad otthont, részben pedig maga a Lajta u. 18. szám alatti székhely, ahol a 14 év alatti fiatalok kéthetente (minden páros hét szerdáján délután 4-től 6 óráig) találkozhatnak és beszélgethetnek kortársaikkal, barátaikkal az ifiklubban. Az ennél idősebbek számára tiniklub indul, melyről érdeklődni a központ 96/414-983-as telefonszámán vagy személyesen lehet.

Mindemellett sportolási és szórakozási lehetőségek lesznek egész nyáron a gyermekjóléti központ jóvoltából. Július 5-én, szerdán programnyitó kavalkádot rendeznek a Barátság parkban 13–20 óráig (sport, meglepetésprogramok, bemutatók). Keddenként 18–21 óráig ugyanitt július 11-én focibajnokság, július 18-án vetélkedők, sorversenyek, július 25-én pingpong-, augusztus 1-jén lábtenisz-, augusztus 8-án tollasverseny, augusztus 15-én focibajnokság lesz.

Ugyancsak a központ munkatársai szervezésében a PÁGISZ ÁMK udvarán csütörtökönként 18–21 óráig július 13-án streetball-, 20-án lábtenisz-, 27-én ügyességi versenyek, augusztus 3-án városismereti vetélkedő, 10-én kézilabda-, 17-én pedig focibajnokság lesz. Augusztus 23-án nyárbúcsúztató kavalkád színhelye a marcalvárosi kiserdő 13–20 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyitábor Győrújbaráton

Második alkalommal rendeznek egészségtábort a túlsúllyal küszködő 10–14 éveseknek… Tovább olvasom