Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyílt nap döntés előtt a Rejtőben

Önkormányzati képviselőket hívott nyílt napra a győri Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola. A csütörtöki közgyűlésen eldől ugyanis a kérdés, mi lesz a bezárásra ítélt iskolával.
A szülők és a pedagógusok értetlenül álltak az érdektelenséget tapasztalva.
A harminchat képviselőből mindössze hárman jelentek meg az iskolában. Az előterjesztés szerint az intézmény megszűnik a következő tanévtől. A Lukács Sándor Szakképző Iskola átveszi a textilipari szakirányt. A Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskolához kerül a ruhaipari technikus és a nőiruha-készítő szak, ahol igény szerint elindítják a varrómunkásképzést. A Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola befogadja az élelmiszer-analitikai technikus képzést.

Névre szóltak a meghívók

A tervek ellen tiltakozó intézmény igazgatója, Némethné Hajba Terézia névre szóló meghívót küldött valamennyi képviselőnek, aki csütörtökön dönteni fog a Rejtő sorsáról. A városatyák közül azonban csupán Kovács Tamás (Fidesz), a város oktatási és kulturális bizottságának alelnöke, Ferenczy Lajos (MSZP) és Bárány István (Pro Urbe) volt jelen. A többi meghívó a képviselők fiókjaiban maradt.

Hol, mikor és főleg mennyiért?

Az iskola vezetése írásban kívánta átadni az intézmény tervezett bezárására vonatkozó kérdéseket: „Kinek, mennyiért eladó az ingatlan? Készült-e előzetes költségvetés a dolgozók esetleges felmentésével, végkielégítésével kapcsolatban? Mivel a Lukács-iskolában egyáltalán nincs könnyűipari képzés, ennek tárgyi feltételeit teljesen ki kell alakítani, így a Kossuth-iskola mellett még egy intézményben megteremti a város a textilipari képzést teljes vertikumával? Hol, mikor és főleg mennyiért? Készült-e arról költségvetés, hogy mennyi megtakarítás várható, ha – az önkormányzati szándék szerint – minden dolgozót áthelyeznek és a kollégiumot változatlanul hagyják?"

Vélekedtek a megjelentek

Kovács Tamás a frakcióvezető Dézsi Csaba Andrással úgy vélekedett: a Fidesz vezette frakció tagjainak jelenléte azért nem volt indokolt, mivel a képviselők ígéretükhöz híven nemmel szavaznak csütörtökön. A Pro Urbét képviselő Bárány István elmondta: az előterjesztést ő is hiányosnak érzi, nem derül ki belőle, pontosan milyen előnnyel jár az iskola tervezett bezárása. Ezért a mai frakcióülésen részletesen megvitatják a kérdést, a várható döntésről kategorikus kijelentést egyelőre nem tehet, de hangsúlyozta: szigorúan szakmai és nem politikai alapon fognak dönteni. Az MSZP-s Ferenczy Lajos kérdésünkre megjegyezte: nem tudja, hogy miért csak három képviselő jelent meg a nyílt napon, ahol lehetőség lett volna például körbejárni az iskolát. Ferenczy a személyes véleményéről nem kívánt nyilatkozni.
A nyílt napon elhangzott, a közgyűléssel egy időben, április 3-án este hét órakor demonstrál a szülői munkaközösség a városháza előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találkozás a vásárlóval

A fogyasztóvédelem hete egyik rendezvényeként az országos civil szervezet győri tagjai új módját… Tovább olvasom