Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Nyílt nap a zsinagógában

A sokáig romlásra ítélt műemlékben olyanok is megfordultak, akik még a világháború előtt láthatták.

Nagy érdeklődés kísérte csütörtökön a nyílt napot a felújítás alatt álló győri zsinagógában, amelyet a város június 30-ig kíván befejezni. A szép és szomorú napokat egyaránt megélt épületben olyanok is megfordultak, akik még a világháború előtt láthatták belülről a sokáig romlásra ítélt műemléket.

Vetítéssel is illusztrálták a győri zsinagóga múltját, jelenét és jövőjét, Sinkó László építésvezetőt pedig kérdésekkel ostromolta tegnap a nyílt napra érkezett lakosság. Tóthné Papp Terézia a városépítési iroda képviseletében beszámolt a csaknem száznegyven éves épület rekonstrukciójának és belső restaurálásának részleteiről. A szakrális épület történetét és a több mint 471 millió forintos beruházás főbb számadatait a Kisalföld tegnapi számában ismertette. A beszámoló során elhangzott az is, hogy az épület felújításakor az eredeti szerkezetet vették alapul.

Eredeti tervek szerint

Tóthné Papp Terézia elmondta: 1868-ban nyolcszögletűre tervezték a zsinagóga szakrális terét, ám az egyik falat 1927-ben elbontották. Csaknem nyolcvan év után ismét az eredeti terveknek megfelelő lesz a templomtér. Kiderült, hogy a faszerkezet nagy része sokkal rosszabb állapotban volt, mint azt a város gondolta volna, ezért igen költséges anyaggal kellett annak állagát helyrehozni. Az épület patinás jellegét példázza, hogy a homlokzat díszítőelemeihez 10 tonna műkő öntvényt, a kupola 517 aranycsillagához pedig 1800 lapocskát kellett felhasználni. A freskókat a legkiválóbb restaurátorok állították helyre, szigorúan az eredeti díszítő festményeket véve alapul.

Akár a világháború előtt

Félig tehát mutatja már magát a megszépült zsinagóga, a kupolát és a karzat felső két szintjét nézve látszik, milyen lesz, ha végre elkészül. Nem csoda hát, hogy réges-régi emlékeket idézett fel a nyolcvanesztendős Schéder Gézában, aki szintén ott volt a nyílt napon. Véleménye szerint már most látható, hogy a zsinagóga olyan lesz, mint a világháború előtt.
– Valamikor harmincnyolcban és harminckilencben jártam rendszeresen ide egy igen jó barátommal, akivel együtt voltunk diákok. P a háború után Tel-Avivba költözött. Én katolikus vagyok, de többször eljöttem vele az istentiszteletre meghallgatni a rabbit, aki úgy vélte, hogy az angyalok héberül beszélnek – emlékszik mosolyogva a régi dolgokra Schéder Géza, akinek a nagyapja – bár nem volt izraelita – gyönyörű basszusa miatt sokszor énekelt az épületben.

Cikkek viszik a hírt

Említett barátjával havonta leveleznek ma is, s ha a zsinagógáról cikk jelenik meg az újságban, azt azonnal feladja postán. A Kisalföld – mint mondja – ilyenkor kézről kézre jár a tel-avivi győriek között, akik így aztán folyamatosan követik odaát az épület sorsát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncban világbajnokok

Németország egyik ismert sportközpontjában, Riesában a közelmúltban rendezték meg a divat- és… Tovább olvasom