Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Nyílt levél Győr főépítészének az Arrabona Városvédő Egyesülettől

Mikor és ki végzett a Dunakapu tér és környezetének területére vonatkozó alapos elméleti város-kutatást? Miért nem osztotta meg annak következtetéseit városunk polgáraival?

Az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke, Széchenyi István nyílt levelet juttatott el a kisalfold.hu szerkesztőségéhez a Dunakapu tér tervezett felújításával kapcsolatban.

A tér felújításáról már többször is írtunk portálunkon.

Nyílt levél Révi Zsolt győri főépítésznek

Tisztelt Főépítész úr!

Városunk életében jelentős pezsgést okozott a Dunakapu tér és környékének megrendítő erejű átépítésére tett kísérlet, mely hirtelenségével először meglepetést hozott, majd kételyeket ébresztett városunk lakóiban. Nyilván hosszas műszaki, urbanisztikai, városépítés történeti kutatás előzte meg a nagy-hirtelen kimondott határozott szavakat, melyek mélygarázsról, rendezvénytérről, rakparti új útról, és a terület keleti és nyugati végének beépítéséről szóltak.

Fel sem tételezem, hogy nem készült alapos, sok területet érintő előkészítő, vagy inkább hatástanulmány, hiszen ezek hiányában a kimondott szavak az orosz ruletthez hasonlatosan nagy bizonytalansági, illetve rizikó faktort is hordoznak.

A konkrét létesítmények gyors ütemű megvalósítására vonatkozó nagyon magabiztos kijelentést nem Ön tette, hiszen Ön hallgatott.

Törjük meg most ezt a csendet, méghozzá úgy, hogy Ön válaszol, én kérdezek, a közvélemény pedig kielégítő választ kap majd az egyébként joggal feltehető kérdésekre. Kérem Önt, hogy személyesen válaszoljon, mert nem valamelyik beosztottja, hanem az Ön szakmai véleményére vagyunk kíváncsiak, elvégre Ön városunk építészeti életének meghatározója, legalábbis beosztását tekintve.

Mikor és ki végzett az Ön szakosztálya részéről a Dunakapu "tér" és környezetének területére vonatkozó alapos elméleti város-kutatást?

Amennyiben készült ilyen alapos tanulmány, miért nem osztotta meg annak következtetéseit városunk polgáraival?

Mi a szakmai véleménye az alábbi tervezési, megvalósulási sorrendről, mely meghatározója a Duna kapu térség jövendőjének:

1./ Rakpartra levezető, teret elkerülő út kész tervei, márciusi építése

2./ Építészeti tervezési közbeszerzés kiírása decemberben, beadása február közepén

3./ Eközben januárban rendezési terv módosítás

4./ Régészeti kutatás augusztusban

Ön szerint Győr történelmi belvárosának jelen állapotát mely nagy építészeti stílus formálta jobban, a reneszánsz vagy a barokk ?

Melyik magyar várost nevezték Európa védőpajzsának ?

Ismeri Ön a reneszánsz erőd építés alapvető módjait, milyen vastag a győri vár fala, a "füles" bástyák hány százaléka épült a föld felszín alatt, mennyi afelett?

Éri-e anyagi és szellemi kár városunkat és hazánkat a Duna bástya föld jelenleg földdel takart részeinek tervbe vett elpusztításával?

Ön szerint melyik vonzóbb turisztikai látványosság egy eredeti formájában rekonstruált és hasznos funkciókkal életre keltett reneszánsz bástya, vagy egy mélygarázs?

Az ön értelmezésében melyik épített parkolóhely olcsóbb, a parkolóházban létrehozott, vagy a mélygarázsban?

Hány felszíni parkolóhely létesíthető egy mélygarázs parkolóhely árából?

Melyik két jelentős méretű belvárosi épületnek nincs, vagy csak a szükséges mérték töredékében van parkolóhelye?

A történelmi belváros északról megcsonkított képét miért nem lehet egy jó hasznosítási elképzeléssel egybekötött, a régi Bástya utcai házsort pontosan idéző épületsorral lezárni?

Miért nem szerepel az elképzelések között az alsó rakpart kiszélesítése és primer árvízvédelme?

Miért nem lehet nagy közösségi rendezvénytér mondjuk a Városréten?

Miért irtózik Ön az alsó rakparti rendezett, de ingyenes parkolóktól?

Segíti-e a piac a belváros kiskereskedőit, szolgáltatóit, vendéglátóit?


Széchenyi István
Arrabona Városvédő Egyesület – elnök

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. DON 2011. február 14. 22:27
  „Én is voltam abban a garázsban vagy 10 éve. És azt bizony a sziklába vájták, amivel max. csak régen kihalt kagylók elmeszesedett lenyomatait pusztították, nem egy várfalat, agy kazamatát.
  Minden bizonnyal városunk atyjai is voltak ott, innen lehet a nagy ötlet. Csak már megint nem figyeltek oda az idegenvezetőre...”
 • 34. Révfalui-szúnyog 2011. február 11. 11:45
  „nasi! Fordítva ül a biciklin. Nem a mélygarázzsal van a gond, hanem azzal, hogy egy megmaradt reneszánsz várbástya kazamata rendszerének végleges megsemmisítése árán épülne meg. Ha olyan helyen épül, ahol nem pusztít el értékeket és nem veszi el a messze jobb lehetőségek elől a terepet, akkor semmi gond nincs vele. Monacoban nyilván nem történelmi emlékhely helyére épült az a csodagarázs.”
 • 33. nasi12 2011. február 10. 19:44
  „Aki a föld feletti parkírozást (parkolóházakat) élteti, csak hogy politikai okokból vakon neki menjen egy Fideszes városvezetésnek, ajánlom előbb nézzen körül kicsit külföldön is.
  Egy élmény pl. Monakó belváros!
  Eltüntetnek a városban naponta több tízezer parkírozó autót a föld alá, így a város szellős, tiszta és szabad, sőt szép lett a megoldástól.
  Autóval megérkezvén a városközpontba, egy bejáraton keresztül megindultunk a föld alá.
  Természetesen a technika maximálisan segített a szabad hely megtalálásában.
  A mínusz hetedik emeleten volt szabad parkírozó hely, de még volt alattunk jó pár szint.
  Mivel a föld alatt voltunk, sem a téli hideg, sem a nyári kánikula nem tudott volna kárt tenni a kocsiban.
  Kb. 20 lépésre volt a lift, amin gyorsan feljutottunk a felszínre és a Párizs kávéház közelében (a legjobb helyen) jöttünk ki az épületből.
  A parkírozás díja nagyon méltányos volt még egy magyar pénztárcának is.
  (a belvárosi tarifa töredéke)
  Ott nem a parkírozó házból akar megélni a város, hanem a parkírozó házzal oldották meg a zsúfoltságot.
  A legnagyobb nyereség, hogy a föld felszínén mindebből csak egy kellemes üde zöld park látszik.
  Bezzeg ha földfelszíni házakat építettek volna az autóknak, hogy nézne ki az a kis ékszerdoboz?
  A föld felett lakni kell.”
 • 32. DON 2011. február 08. 17:15
  „#31.
  Ez az idézet nagyon eltalált. De a XXI. században a nagyjainkat a politika hazaárulóvá tette, múltunkat a hamis "nagyjaink" rég elvették tőlünk, vagyis "ezek" azt csinálnak velünk, amit akarnak...:(”
 • 31. Hunicum 2011. február 08. 09:09
  „"Felség! A magyarok felnéznek nagyjaikra, és büszkék a múltjukra. Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!" Bonaparte Napóleon tanácsadója”
 • 30. urbaniastapista 2011. február 08. 08:06
  „#25. Dehogynem száll be a vitába, csak családi vállalkozásban teszi:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/autopolis_epul_gyorben_965_millio_forintbol/2202387/”
 • 29. Torbius 2011. február 08. 07:33
  „Hedon!
  Ahogy az várható volt, maga is csak azt írja, amit mondanak magának a "pásztorai"...
  Csak ugye hallás után nem jön át, hogy valójában úgy írják, hogy Ráday Mihály...de ugye nem is várják el magától, hogy kicsit utána nézzen...
  Felfüggesztették...de furcsa, nem? Miért is? Jahhh hogy nem volt szabályos a kiírás? Úgy írták ki azok az "emberek", hogy csak a saját cégeik tudjanak pályázni? Bevett szokás, és ezeknek igenis a farkára kell lépni, majd hanyatt dönteni őket...és ha Ön erre azt mondja, hogy ez így rendben van, hogy a pályázat kiírók saját maguknak írják ki a milliárdos közbeszerzéseket (és most ne csak ezt nézzük, hanem mondjuk szép kis hazánkat...), akkor maga nem hogy suta pártkatona, hanem még hazaáruló is...

  És amúgy megvan az oka, hogy miért nem lehet valamihez hozzászólni...
  Ennyi erővel üzenje meg a feleségének, hogy hazafelé ugorjon be tejért meg kenyérért...pfff...”
 • 28. Hedon 2011. február 07. 21:20
  „Ahogy az várható volt megindult a több frontos támadás a "raádaimihály" féléktől:

  Dunakapu tér tervezése - Tájékoztatás a közbeszerzési eljárás felfüggesztéséről
  részletek:
  http://www.gyor.hu/adatok/tajekoztatas.doc

  Mivel dr. Ottófi Rudolf alpolgármesterünk halálhíréhez "nem lehet hozzászólni"
  ezért röviden itt róla:
  Kíváló TANÁRNAK remek -kőkemény de igazságos - igaz EMBERNEK ismertem meg.
  Az Isten nyugosztalja. Résztvétem a családjának és hozzátartozóinak.
  A város óriási értékét veszítette el személyében.”
 • 27. apex 2011. február 07. 21:08
  „Javasolnék néhány fontosabb dolgot Győrben a pénz elköltésére: uszoda a déli városrészben, vízpartok (Rába, Mosoni-Duna, Marcal, Ipar-Csatorna) rendbetétele, 82-es út bevezető szakaszához elkerülő út, útburkolatok felújításának meggyorsítása, tömegsport és a szegényebb de nagy múltú (Dózsa, DAC) egyesületek támogatása...
  A Dunakapu tér felújítása komolyabb előkészületet igényelne, mert a mostani tervezet elkapkodottnak, hivalkodónak és nem utolsósorban szakszerűtlennek tűnik. Az undorító politikát pedig hagyjuk ki ebből a történetből, mert félő, hogy úgy járunk, mint a Széchenyi tér esetében.”
 • 26. pancser 2011. február 07. 21:03
  „Győr belvárosa akkor fog újra élni, ha a közlekedést újjászervezik. Nehogy már ehelyett felépítsük a középkori Győrt? ahogy elnézem a hülyeségeinket ez még könnyen megtörténhet. Modernizáljuk Győrt, leheljünk életet a belvárosba. Képzeljük el Párizst sugárutak nélkül a Notre Dame oldalához ragasztott középkori viskókkal, girbe gurba utcákkal. Mindent meg lehet szokni, sőt Párizs büszkesége lett a közékori város Helyén létesített modern Párizs. az építészetileg értékes dolgok mind megmaradtak és Párizs belvárosa máig él, lüktet!”
 • 25. Sceptic 2011. február 07. 20:51
  „Érdekelne, hogy Révi főépítész vajon reagált-e már valamilyen szinten a városvédők levelére. A honlapon nincs rá utalás, Révi úr itt sem reagál (bár nem tételezem fel, hogy a kommentelő plebshez alászáll), de a Kisalföldben sincs nyoma legalább a kommunikáció szándéka kinyilvánításának...”
 • 24. Révfalui-szúnyog 2011. február 07. 19:35
  „A piac Győr egyik legfontosabb működő intézménye. Ha nem lesz, a belváros kongani fog szombat délelőttönként. Most fizeti az őstermelő a helypénzt. Ha majd én megyek hozzá házhoz vásárolni, akkor se helypénzt, se adót nem fog fizetni se ő, se én. Igaz, én már húst is régen háznál veszek, vidéken neveltetek csirkét s nem fizetek utána se áfát, se semmit. Ha ez kell, hát legyen. És még ez a szerencsétlen Viktor papol itt fellendülésről, amikor a helyi pártkatonái azt is elcseszik, ami eddig legalább valamennyire működött.”
 • 23. humer 2011. február 07. 19:16
  „szigorúan szakmai alapon kérdezem, a duna mellé minek mélygarázs?
  Esztergomon röhög már a fél ország, az ilyenek miatt: "Zubog be a víz az esztergomi mélygarázsba" http://www.stop.hu/articles/article.php?id=681317”
 • 22. Hedon 2011. február 07. 18:58
  „A "józsefvárosi" piacnak és a számla nélküli üzletelésnek
  így is úgy is meszeltek.
  Amennyiben nem találnak semmit csak szétmállott cserépdarabokat
  és néhány kormos téglát (amiket a radar nem láthatott)
  akkor mélygarázs fog épülni, nagyon helyesen.
  Viszont, ha egy monostori erődöt ásnak elő akkor pedig
  azért nem maradhat ez a belvároshoz egyébként is méltatlan
  lengyelpiacosdi.”
 • 21. DON 2011. február 07. 18:14
  „Nem értem, hogy hol a politika a Dunakapu "tér" ügyében?
  És azt sem, hogy Hedon mi alapján komcsizza le a "szakállas"-t.
  Az az ember, aki nem tud egyébbel bekapcsolódni egy polémiába, mint azzal, hogy a véleményével nem egyezőt komcsinak, nácinak, ballibnek stb bélyegzi, az kiállítja magáról a szegénységi bizonyítványt. Látszik, hogy nincsenek szakmai érvei, s az is, hogy a tanulmányt már csak párthűségből sem olvasta el.

  Támoatom a levél íróját, s egyesületét. Kívánom, hogy járjanak sikerrel, mert a múlt nélküli társadalom, jövő nélküli társadalom, s mert győriként ÉLHETŐ városban szeretnék élni!”
 • 20. paxpace 2011. február 07. 18:03
  „Tudomásom szerint,az utolsó alkalom amikor bástya falrészletet feltártak akkor történt amikor a valamikori Rejtő udvarán olajtartály helyét kellett kíalakítani.Az félelmetes volt hogy egy kis kb 1m hosszú szakasz elbontása gépekkel is milyen komoly munkát jelentett.Nem tudom a főépítész úr ebből a föld alatt húzódó várfalból látott e akár csak egy méteres darabot is.”
 • 19. luffi 2011. február 07. 17:38
  „Nemrég ért véget egy találkozó. A belvárosi kereskedők és a piacosok találkoztak Bolla, Sági és Révi urakkal, akik ismertették elképzelésüket a belváros következő 20 évéről. Soho, Fashion Street, Pálinka utca, fedett Baross út, Bécs-Pozsony-Győr szárnyashajó kikötő, stb. Csodálatos elképzelések: a parkolóhelyek megduplázása, de csak parkolóházakban, ill. mélygarázsban gondolkodnak. 1600-ról 3200-ra növelnék a parkolók számát. A földfelszínen megszünne a parkolás. A dunakapu téri mélygarázs csak terv, majd a régészek eldöntik épülhet-e egyáltalán, mekkora méretben és egyáltalán a kisebb befogadóképességűt megéri-e építeni. Ideiglenessen elköltözik a piac-pár évre- utána visszaköltözik, DE : egy kisebb csarnok lesz az tojás,méz,csirke..stb-nek. Kiskocsmák, pecsenyésboltok lesznek. A ruhásoknak annyit javasoltak, gondolkodjanak a Fashion Streetben... . Maga a piac megszűnik, legalábbis a jelenlegi forgatag, pörgés már nem lesz, ami a belváros végét jelentheti. Nem biztos, hogy így lesz, de Armani, Hugo Boss bolt Pesten sincs sok nemhogy vidéken. Sok a kérdőjel, talán az lenne a megoldás, hogy az ideiglenes piac véglesedne, aki azt szereti odamegy, aki meg Sohot, az meg oda. DE ne ámítsuk a kereskedőket Fashion Streettel, meg fedett Baross úttal: nincs 2 méter síma aszfaltút a városban. A piac kb. 13 milliót fizet egy évben, hogy megtűrjék. Lehet vkinek sok, vkinek semmit nem jelent, de heti két délelőttöt nem hiszem, hogy ne bírna ki a turista, vagy a plázákhoz szokott polgár, hogy kultúráltan, normális körülmények között kipakolhassa a portékáját a kereskedő a belvárosban.”
 • 18. tótbéla 2011. február 07. 16:12
  „Mélygarázs a Dunakapu téren. Mi lesz a neve? Győri tavasbarlang?”
 • 17. Torbius 2011. február 07. 14:53
  „16.!
  Tegyük fel, ha a maga háza helyére akarnának mélygarázst, és kilakoltatják alternatíva nélkül. Vagy egy veszélyes hulladéktárolót tennének a közelébe...
  Akkor is narancshuszár módjára belenyugszik, merthogy a 2/3 az 2/3, és demokratikus?
  És ha felemelné a szavát, hogy "má´ mé´ hogy má´ nehogy má´", akkor Ön is fejlődést gátló, múlthoz kötődő alvadék lenne?
  De most ez a levél megint nem feltétlen politikáról szól...
  Itt szakmai kérdésekkel bombázzák a főépítész Urat, és mivel főépítész, feltételezem tud választ adni...
  Ha nem, akkor mit keres ott?
  Ha igen, akkor hogy csinálhat ilyen dolgot, mint a Duna kapu térrel kapcsolatos mizéria?

  Kemény dolgok ezek...”
 • 16. sziszifusz 2011. február 07. 14:19
  „Nem tetszenek emlékezni-Szijjártó Péter és éppen győri -majd emlékezteti-azemberek akarták!
  Ez ilyen egyszerű és kétharmaddal demokratikus.Maguk meg antidemokratikus fejlődést gátló múlthoz kötődő alvadékok.
  Kétharmaddal mindent, olyat is ami nem számaránnyal döntendő- erővel,vagy intellektussal-ha van!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsangi parti a Mamma Miában - fotók

A Rába partján igazai farsangi hangulatú parti volt szombat éjszaka. Tovább olvasom