Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Nyílt levél a városatyáknak

Tisztelt képviselő-testület! Megdöbbenéssel hallottuk, hogy gyermekeink iskoláját, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskolát a város meg akarja szüntetni.
Megdöbbenésünk még mélyebbé vált, amikor a rendkívüli szülői értekezleten erről előbb az iskola igazgatója, majd a város alpolgármestere is tájékoztatott bennünket. Megtudtuk, hogy mivel az épületre vevő jelentkezett, az iskolát megszüntetik.

A tanulókat (a kollégiummal együtt) hét más győri iskolában helyezik el. Az alpolgármester kiemelte, hogy nem kapacitásgondok miatt került sor az iskola bezárására, erről nehezen is lehetett volna meggyőzni a jelen lévő mintegy 600 szülőt. Számos kérdésre nem kaptunk és nem kapunk konkrét választ.

Érték-e az az iskola, mely 70 év alatt több mint nyolcezer szakembert képzett a magyar textil-, ruha- és élelmiszeripar számára? Érték-e az az iskola, amelyben több szakma oktatására alkalmas, az országos átlag feletti színvonalú laboratóriumok, szaktantermek, műhelyek állnak a tanulók rendelkezésére? Érték-e az a 600 diák, akiknek sorsáról most egyetlen tollvonással kívánnak dönteni? Érték-e az a tantestület, mely nemcsak a tanulók oktatásában, de nevelésében is kiemelkedő munkát végez?

Az igazgatónő beszámolójából megtudtuk, hogy a szakképzési törvény értelmében – amely azt biztosítja, hogy a könnyűipari szakmacsoporton belül a szakmát szakközépiskolában csak a 12., szakiskolában a 10. évfolyam után kell megválasztani – 321 tanulót egy fogadó iskolában kellene elhelyezni. Ezt a feladatot a város nem tudja megoldani, így arra kényszerül, hogy most szétválassza a tanulókat egy még meg sem hozott döntés alapján. Megtudtuk azt is, hogy gyermekeink közül többen délutáni műszakban járnának iskolába, mert a fogadó iskola délelőtti elhelyezésüket nem tudja biztosítani.

Nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy az épület eladásán kívül mi indokolja az iskola megszüntetését. Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre sem, hogy az épület eladásából befolyó összeg segít-e, javítja-e a város pénzügyi helyzetét, amelyet választások előtt még nagyon jónak mondtak.

Nem tettünk fel számos kérdést, mert nem akartunk híresztelésekre hivatkozni, mert nem akartunk gondunkból politikai ügyet csinálni, mert nem akartunk az oktatási bizottság tagjaival személyeskedő vitába bocsátkozni.

Tisztelt képviselő-testület! Bár az alpolgármester egyikünk kérdésére azt válaszolta, hogy a Rejtő eladása 98 százalékban biztos, mi mégis bízunk az önök 2 százalékra becsült súlyában. Bízunk abban, hogy megismerve iskolánk helyzetét, a 600 tanuló és az idén hetvenéves intézmény javára fognak dönteni. Bízunk abban, végiggondolják, hogy egy évvel az EU-csatlakozás előtt, ami régiónk iparára és iparszerkezetére is hatással lesz, minden előzetes hatástanulmány nélkül kell-e végérvényesen megszüntetni egy olyan szakképző iskolát, melyhez hasonló az esetleges döntést követően már csak Bécsben lesz elérhető. Azért választottuk önöket képviselőinknek, mert bíztunk a város lakossága, azaz választóik iránti elkötelezettségükben, megfontoltságukban. Ebben reménykedünk most is, amikor meg kell hozniuk ezt a nehéz döntést.

Úgy gondoljuk, jogunk van megismerni személy szerinti döntésüket, ezért kérjük, kezdeményezzék és járuljanak hozzá a név szerinti, nyilvános szavazáshoz és az eredmény közzétételéhez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap részönkormányzati választás lesz Győrben

Lezárult a jelölési időszak a február 16-i győri részönkormányzati választásokra. Bácsán hat helyre… Tovább olvasom