Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Nyilatkozat a határnyitásért

Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés tegnap elfogadta idei költségvetését, így csaknem húszmilliárd forintból gazdálkodhat, de közben egymilliárd forint működési, 280 millió fejlesztési és 900 millió folyószámlahitellel is számol – elvben. Emellett nyilatkozatot fogadott el a magyar–osztrák határ tényleges megnyitásáért.
A képlet a szokásos volt idén is: a megyei közgyűlés kisebbségben lévő szocialista frakciója benyújtotta költségvetési módosító javaslatait (hét darabot), a kormányzó jobboldal azonban ezek egyikét sem támogatta. Így viszont a baloldal nem fogadta el a költségvetést, bár ez a végeredményt nem befolyásolta: 28 igen és 11 nem szavazat mellett a megyei önkormányzatnak mostantól van költségvetése 2008-ra: nagyjából 20 milliárd forintból kell fenntartania magát és intézményeit: elsősorban a Petz Aladár-kórházat.

Mivel a kötelező feladatok szinte teljes egészében meghatározzák, hogy a pénzeket hová kell utalni, ezért nagyobb szócsata idén sem volt a megyei képviselő-testületben. A költségvetés tárgyalásának első fordulójában (pár hete) hosszabban, a tegnapi ülésen már lényegesen rövidebben vitázott csak azon a két oldal, hogy a tervezett hitelfelvételi összegek valósak vagy túlzottak-e, de az igazságot nyilvánvalóan csak az év végén lehet kimondani.

Hozzászólás ezenkívül nemigen akadt más napirendi pontnál, kivéve kettőnél: egyrészt amikor a testület arról szavazott, hogy Győr-Moson-Sopron megye is kilépjen a brüsszeli régiós iroda működtetéséből, másrészt amikor „a magyar–osztrák határ tényleges megnyitásáról szóló közgyűlési nyilatkozat" elfogadása került terítékre.

Az utóbbi problémáról a Kisalföld is írt már nemegyszer: a határ megszűnése ellenére az osztrákok több útra is behajtani tilos táblát vagy úttorlaszt helyeztek ki – kvázi lezárták a határt –, s ez ellen hiába tiltakoztak minden létező fórumon a helyiek, illetve az őket képviselő (európai) politikusok, egyelőre nem történt semmi változás. A megyei nyilatkozatban az áll, hogy az önkormányzat egyrészt kezdeményezi, hogy a két ország külügyminisztere vegye fel a kapcsolatot ebben a témában egymással; másrészt pedig felhatalmazza az alelnökét, hogy a Burgenlandi Tartományi Gyűléssel egyeztető fórumokat szervezzen.
A szocialista frakció vezérszónoka, Stipkovits Pál a külügyminiszterekre vonatkozó passzust kivetette volna a szövegből, cserébe felajánlotta, hogy az alelnökkel együtt elmegy Burgenlandba tárgyalni és meggyőzni „a sógorokat". Mint mondta: „Van tapasztalatom ebben, én is tárgyaltam és ittam is nem egy fröccsöt a burgenlandi kollégákkal korábban, igaz, más témákban. Higgyék el, így lehet őket meggyőzni, nem pedig a miniszterekkel. Szolgálataimat és tapasztalataimat felajánlom az itt élők érdekében."

A fröccsözés derültséget keltett, de a vita nem volt ennyire könnyed. Firtl Mátyás alelnök kijelentette, a magyar külügyminiszter ebben a témában nem adott neki korrekt választ. S bár a képviselők között teljes volt az egyetértés abban, hogy „ne mi legyünk a balekok", a megoldásban azért voltak ellentmondások. Medgyasszay László képviselő szerint „alkudni csak alkupozícióból lehet", vagyis nekünk is táblákat kellene kihelyezni. A vita végén maradt az eredeti verzió, tehát Göncz Kinga külügyminiszter asztalára kerül a nyilatkozat, Firtl Mátyás pedig kezdeményezi burgenlandi kollégájával az egyeztető fórumok megszervezését. A nyilatkozatot egyhangúlag támogatta a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a női cégvezető nálunk, mint az Unióban

Európai Unió - Egyre később kötnek házasságot és vállalnak gyermeket a magyar nők – de még… Tovább olvasom