Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nyerjen jegyet Badár Sándor győri standup előadására és filmjére!

Nyerjen jegyet Badár Sándor győri standup előadására és filmvetítésére a kisalfold.hu-val! Ötször 2 darab jegyet sorsolunk ki olvasóink között: a nyertesek nevét vasárnap reggel közöljük.


Két őrült magyar - Badár Sándor és Kőváry Barna - elhatározza, hogy elindul egy őrült magyar rallyn a "Bamakó"-n.

Egyikük sem járt még Afrikában, nem beszélnek nyelveket, de bíznak a furfangos magyarok utazási szokásaiban, abban, hogy eddig is mindig élve értek haza.A nyereményjáték menete

Portálunk keddtől szombatig ötször 2 darab jegyet sorsol ki a komikus győri előadására és filmvetítésére.

Ahhoz, hogy megcsípjék a jegyek valamelyikét nem kell mást tenniük, mint jól válaszolni napi kérdéseinkre.

Szombati kérdésünk: Milyen csapatnévvel indult a Badár-Kőváry páros a 2011-es "Budapest-Bamako" rally-n?

a. BAmaKŐ
b. Sivatagi Rókák
c. Csibesárga 

Pénteki kérdésünk:
Hány kilométeres volt a 2011-es "Budapest-Bamako" rally, melyen Badár Sándor is részt vett?
 
a. 6468 km
b. 7468 km
c. 8468 km 

Csütörtöki kérdésünk: Melyik évben mutatták be a Kontroll című filmet, Badár Sándor szereplésével?

a. 2001-ben
b. 2003-ban
c. 2005-ben

Szerdai kérdésünk: Milyen kutyákkal foglalkozott (tenyésztett, versenyzett) Badár Sándor?
 
a. szibériai husky
b. alaszkai malamut
c. magyar agár             

Keddi feladványunk: Hol született Badár Sándor?
 
a. Győr
b. Szentes
c. Jászberény

Kérjük, a megoldásokat a jatek@kisalfold.hu e-mail címre küldjék el. A levél tárgyába írják be: Bamako.

A megoldásokat szombat este 20 óráig várjuk, a szerencsés nyertesek nevét vasárnap reggel közöljük portálunkon.
    


Ők sem számítanak rá, hogy - miközben egy összetett, nagyon kemény versenyen vesznek részt - egy izgalmas és színes filmet hoznak létre.

Bőven van  benne látvány, körömrágós percek, borzasztó fáradtság, na és a tárt karokkal váró Afrika.Előzetes a filmből. Forrás: YouTube.com.


Kultúrák és népek egymásra hatása Badár Sándor filmjében - Pataki Ádám operatőr kiváló tolmácsolásában.

A győri vetítés előtt Badár Sándor mesél kalandos történetekről amik a
filmből kimaradtak, megható pillanatokról, az útról - ahogyan ők látták
Afrikát.A vetítés helyszíne, ideje

Badár Sándor: Magyarok menni Bamako standup és mozi Győrben június 8-án (szerdán) 19 óra 30 perctől a Richter Teremben.

Bővebb infók itt!
Afrikai sztorik keddtől szombatig Badár Sándortól

Milyen színű adott koordinátán a szélkakas?


"A film kapcsán kevés szó esik Európáról, pedig a verseny sokak szerint itt dőlt el. Ha ez így van, akkor érthető, hogy miért helyezkedtünk el rögtön a verseny végén.

Nagy hévvel csaptunk bele magunkat a versenybe . Már az első feladatot alapos elemzésnek vetettük alá .

Feladat: milyen színű egy adott koordinátán a szélkakas? Én azt mondtam, hogy réz. Barna azt mondta, ahogy ismeri a pálya íróját, Tempfli Lacit, akkor nincs is madár.

Ádám az operatőrünk meg azt mondta, majd ha ott leszünk, akkor lefotózza és megmondja. A dolgot persze éppen Nagykanizsán egy barátom relax foteljében beszéltük meg.

Abban a környezetben, úgy, hogy éppen főtt le a kávé, igen lehangoló volt tudni, hogy már az első pontot sem tudjuk teljesíteni. Ez este hétkor volt, amikor a rally már Genova kapuit döngette...

Szlovéniába érve elszúrtuk azzal, hogy egy kék színű rézkakast kezdtünk el keresgélni, sötét éjszakában.

A többiek a feladatot valószínűleg már délben megtalálták. Nappal sokkal könnyebb észrevenni a három méter magas oszlop tetején ücsörgő szélkakast, amit semmivel nem tudsz ledobni, mert maximum körbe pörög. De, legalább látszik a színe.

Hiszen a kérdés nem az volt, hogy ott van-e, hanem, hogy milyen színű.

Na mármost, színképelemzés rettentő nehéz, sárga, kék és piros színeket produkáló fejlámpával."

"A kutya meg Barna hóna alatt egész Spanyolországot röhöghette végig"

"Spanyolország biztosan szép. Mások elmondásai alapján tudjuk csak, hiszen mi nem láttuk. Alighogy megérkeztünk Genovába, máris indulnunk kellett tovább, így a szállodát, az utolsó szállodát, amit a verseny alkalmával belülről is láttunk, el kellett hagyni.

A negyedóra alvás a szálloda halljában nem bizonyult elégnek a következő 2700 km-re. Persze itt is kellett pontokat keresgélni, például Monte Carlóban, csak nem hajnal kettőkor.

Ezért aztán úgy döntöttem, hogy a tetemes késést nem lehet másképpen behozni, minthogy az ismerős helyszíneket hanyagoljuk, és Valenciánál egy éles jobbkanyart véve keresztbeszeljük Spanyolországot.

Ezt a többiekkel nem tudtam megbeszélni, hiszen önkivületi állapotban aludtak szanaszét a kocsiban. és én is arra ébredtem fel Tarifa előtt öt kilométerrel, hogy ha nem veszem el a gázt, még a végén beleesünk a tengerbe.

Barna a `vérkutyát´ szorította a hóna alatt, azt a plüssállatot, amelyet még valahol Olaszországban vásároltunk egy benzinkúton, és a legnagyobb tulajdonsága az volt, hogy ha valami megmozdult előtte, éktelen röhögésbe kezdett.

El lehet képzelni a szituációt, amikor a kúton beléptünk és körülbelül háromszáz kutya kezdett el röhögni a csapatunk láttán. Valamit mégiscsak tudtak rólunk! Mi már ott elhagytuk az erőnket, annyit nevettünk.

A kutya meg Barna hóna alatt egész Spanyolországot röhöghette végig, mert Tarifában már csak percenként vakkantott egy nagyon gyengét. Onnan tudom, hogy mindannyian aludtunk, hogy ezt a kutyát egész úton senki sem hallotta."

"Ez nagyon rossz döntés volt!"

Az igazi rally Afrikában kezdődik el. Ezt hallottuk otthon száz irányból százszor, de hiába is próbáltunk rá felkészülni, nem lehet.

A kontraszt óriási, az arab öltözékek kavalkádja, a teljesen ismeretlen nyelv, a hirtelen meleg és a régi szocialista blokkra emlékeztető, de talán még azon is túltevő "alapos" vámvizsgálat igencsak megzavarja az embert, aki először érkezik erre a földrészre.

Sok múlik itt egy elejtett szón, egy rosszul átnyújtott ajándékon, hiszen könnyen véget érhet a verseny úgy, hogy el sem kezdődött.

Én óvatosan megkérdeztem egy fickót, aki borzasztóan segíteni akart nekünk, de már vitte is az útlevelünket könyörtelenül, hogy mégis kicsoda maga?

Egyszerűen válaszolt: ő a rendőrfőnök. Na! Egy rendőrfőnök nem az, ha nincs baseball sapkája, mondtam, a jó intézkedés reményében.

A kezében ott díszelgett azonnal egy Budapest Kovboy's feliratú sapka, sőt megfejeltem azzal, hogy a három gyerekének is küldtem egyet-egyet.

Nem kellett volna, azonnal negyvenhét rendőrfőnök lett a placcon és mind nekünk akart segíteni. Tíz percen belül csak budapesti tehénpásztorok és szerencsétlen magyarok voltak a placcon.

Barna ki is adta a vezényszót, nem kellene ennyire bőkezűnek lenni, mert az rendben van, hogy a másfél tonnás autónak az egyharmadát baseball sapkák teszik ki, a másik részét meg sátrak és májkrém, de még egy métert sem haladtunk Afrikában, és ha ez így megy, Tangerból sem jutunk ki.

Pont készen lettek a papírjaink és már indultunk volna, amikor egy szerencsétlen kinézetű, beesett arcú fickó kopogtatott az ablakon, hogy ő is rendőrfőnök.

Megvolt már mindenünk, ezért nem akartam pazarolni a sapkát, de megsajnáltam, ezért adtam neki egy tollat abból a tízezer darabból, amit iskolás gyerekeknek vittünk Szenegálba.

Két másodperc múlva egyszerre kiáltottunk fel: Ez nagyon rossz döntés volt!

Ennek köszönhetően a következő három településen egyáltalán nem álltunk meg, mert csak potenciális sapkatulajdonosokat és íródeákokat véltünk felfedezni, vagy olyan szúrós tekintetű embereket, akik esetleg még ennél is többet igényelnek.

"Minden adott volt ahhoz, hogy telitojjuk a gatyánkat"

Mauritánia hetvenöt százaléka sivatag, a maradék meg főleg homok. Mégis azok után, hogy Marokkóban az Atlaszt, illetve annak az összes kövét, kavicsát, kőtömbjét, és aláaknázott kősivatagának az összes összetevőjét egyenként megismertük, szinte azt lehet mondani, hogy felüdülés ez a szaharai ország. Átestünk a tűzkeresztségen.

Ami azt jelenti, hogy végre ki mertünk szállni az autóból, beszélgettünk emberekkel, útbaigazítást kértünk tőlük. Sőt, végrehajtottunk egy kulináris élvezetet, ami esti vacsora elfogyasztása volt.

Normál körülmények között erre nem biztos, hogy sor kerülhetett volna, hiszen a végtermékek a bejáratban mutogatják magukat a kedves vendégnek, még nyers formában, szögre akasztva.

Mi aznap jöttünk rá, hogy nem normális körülmények között utazunk. hiszen nyolc napja nem öltöztünk át. Ez azt jelentette természetesen, hogy nem is fürödtünk, és éppen öt napja nem ettünk semmit, mert nem álltunk meg sehol és így kenyeret se vettünk. Anélkül pedig a májkrémet maximum újjal tudtuk volna megenni, de az nem kísérő, és eléggé nyögvenyelős tőle az étel.

Korábban már megpróbáltunk vizet venni egy benzinkúton. A kút melletti közösségi helyiségben éppen óriáskivetítőn, meccset néztek a talpuktól a  fejtetőig bebugyolált férfiak, akik nemcsak azért néztek ránk szúrós szemmel, mert idegenek voltunk, és este tizenegy után kisfiúk" már nem mászkálhatnak az utcán, hanem mert éppen vesztésre állt a csapatuk.

Kint tízezer wattal döngött valamilyen vallási zene úgy, hogy senki sem volt a placcon, csak Ádám várt minket vissza árván. Éjfél körül 28 celsius, tehát már a víz megvétele is külön kihívásnak számított.

Minden adott volt ahhoz, hogy telitojjuk a gatyánkat, de én még  megfejeltem annyival, hogy odaszóltam Barnának: fogadjunk az esti vacsorában, hogy nem mered átkapcsolni a távirányítóval a CNN-re!

Nagyon nehéz volt megállni, hogy röhögés nélkül menjünk ki a teremből. 

Ezek után az ominózus esti vacsora már mint felejthetetlen élmény került az emlékeink közé, s az is volt. Badár és Kőváry Afrikában kalandozott.
Badár és Kőváry Afrikában kalandozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irigy Hónaljmirigy a Rábaringen

A II. Rába Ring Fesztivál második napján 21 órakor az Irigy Hónaljmirigy ad egy órás koncertet.… Tovább olvasom