Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Nyelvvizsgához kötnék a felvételit

Elkészült az új felsőoktatási törvény tervezete. Elfogadásával magasabb színvonalú lehet az egyetemi, főiskolai oktatás, de nagyobb tudás kell majd az intézményekbe való bejutáshoz.

Az új felsőoktatási törvény – amely már az Országgyűlés asztalán van – a jelenlegi állás szerint szigorúbb felvételi rendszert hoz magával: öt intézmény megjelölésében korlátozzák a jelentkezést, feltétel lesz egy C típusú, középfokú nyelvvizsga, s szóbeli felvételi vizsgát is szervezhetnek az iskolák.

Az alap- és osztatlan képzésre nyáron jelentkezők 72,3 százaléka nem rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

Jelenleg korlátlan a jelentkezési lapon megjelölhető iskolák száma, a megcélzott intézmények számának legfeljebb pénztárcánk szabhat határt. A kilencezer forintos eljárási díjért három képzést írhatnak be a felvételizők, minden további jelentkezés kétezer forint. A törvénytervezet szerint a következő tanévben felvételizőknek már legfeljebb öt jelentkezésre lesz lehetőségük. A legutóbbi (2011. július) felvételi adatok szerint ez a legtöbb diáknak elegendő: az országos átlag 3,36 hely, a megyénkből jelentkezők pedig ennél is kevesebbet, átlagosan 3,21 képzést írtak jelentkezési lapjukra. Az Educatio Kft. a végletekről is tájékoztatott: a győr-moson-soproni felvételizők 12,2 százaléka csak egyetlen helyet jelölt meg, míg egy tanuló harminc képzésre jelentkezett.
A Krúdy Gyula Gimnázium 12. k osztályosai a jövő tanévben felvételiznek. A jelentkezési lapon ők legfeljebb már csak öt helyet jelölhetnek meg. Fotó: Mészáros Mátyás
A Krúdy Gyula Gimnázium 12. k osztályosai a jövő tanévben felvételiznek. A jelentkezési lapon ők legfeljebb már csak öt helyet jelölhetnek meg. Fotó: Mészáros Mátyás


A nyelvvizsga-követelmény már nagyobb akadály lehet a felvételizők számára. Az alap- és osztatlan képzésre nyáron jelentkezők 72,3 százaléka nem rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Az Educatio adataiból úgy tűnik, hogy megyénk tanulói valamivel jobb idegennyelv-ismerettel rendelkeznek, de többségük szintén nem nyert volna felvételt ilyen kitétel mellett: 67,4 százalékuk nem igazolt nyelvtudást. A parlament előtt lévő javaslat szerint a C típusú, középfokú, államilag elismert nyelvvizsga követelménye a 2016 szeptemberében első évfolyamon induló, alap- és osztatlan képzésekre jelentkezőket érinti majd. A tervezet szerint a felsőoktatási intézmények újra szervezhetnek szóbeli felvételi vizsgát. A 2014 nyarán felvételizők lehetnek az elsők, akiknek az érettségin kívül az egyetemi, főiskolai számadásra is tanulniuk kell.

A Széchenyi István Egyetem főtitkára, dr. Író Béla helyes lépésnek tartaná a felvételi nyelvvizsgához kötését. Mint mondta: „Az alapfokú nyelvi képzés nem az egyetemek feladata, nekik a szaknyelvi tanítással kellene foglalkozni." Mivel a feltétel az idén, és a jövőre középiskolába lépőket érinti, szerinte nem teljesíthetetlen a követelmény, ők már az elvárás ismeretében fognak hozzáállni a nyelvtanuláshoz.

A Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese, dr. Takáts Péter is egyetért azzal, hogy a minőségi felsőoktatás egyik feltétele a nyelvtudás. Mindemellett úgy véli, hogy a feltétel túl korán lép életbe, ennyi idő alatt a középiskolák „nem tudnak felnőni ehhez a feladathoz". Szerinte „a nyelvvizsga-követelmény meg fogja nehezíteni a felsőoktatásba való bejutást, így csökkenni fog a hallgatók száma".

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. november 27. 05:10
    „Itt pedig lehet követni a nyugati modelt. Egyetemisták mind tudnak angolul, ami manapság az alap a nagyvilágban. Harminc évvel ezelött a Norvégok alig tudtak angolul. Ma viszont ök élenjárok az amcsi angolban az unioban. Miért amcsi angol ? Azért mert az angolban az dominál manapság. Akkor mi lessz az anyanyelvel, kérdi az egyszerü ember. Aki anyanyelvében jó, az egy másik nyelvet is könnyeben elsajátit. Tehát ez segit és nem ront. Két nyelv rendszeres használata pedig jót tesz az agymüködésnek is. Itt most nem szörszálhasogatásrol van szó, hanem rendszeres használatrol. Remélem ezzel segitettem. http://tinyurl.com/6rf8uag”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis falvaknak nagy testvér kell

Sok kérdés nem világos a tervezett önkormányzati törvénnyel kapcsolatban, amely szerint 2013-tól a kétezernél kevesebb lelket számláló települések nem működtethetnek önálló önkormányzati hivatalt. Tovább olvasom