Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nyelvvizsga: a legfelsőbb szint ugródeszka

Hazánkban évente alig tucatnyian teszik le a legfelsőbb szintű nyelvvizsgát, többnyire egyetemisták, de nemrégiben három győri középiskolásnak is sikerült, pedig nem jártak különórákra. Továbbtanulási, ösztöndíjszerzési esélyeiket jelentősen megnövelték.

A középiskolát úgy kezdték, hogy a ˝nulladik˝ évfolyamon heti 20 órában tanulták a németet. Később több szaktantárgyat is ezen a nyelven tanultak és délutánonként több órát a németleckével foglalkoztak.

Különórákra, intenzív tanfolyamokra azonban nem jártak, nem éltek német nyelvterületen, mégis megszerezték a C2-es nyelvvizsgát, a kis német nyelvi diplomát a Jedlik Ányos-középiskola diákjai: Asztalos Lilla, Varga Tamás, Dér Antal Zoltán. A felsőfokú bizonyítványt az kaphatja meg, aki a jelentésárnyalatokat is pontosan kifejezi, szakmai, irodalmi műveket választékosan összefoglal.

A jedlikes mestervizsgázók és tanáruk: Asztalos Lilla, Hatos Hajnalka, Varga Tamás és Dér Antal Zoltán.
A jedlikes mestervizsgázók és tanáruk: Asztalos Lilla, Hatos Hajnalka, Varga Tamás és Dér Antal Zoltán.

Tanáruk, Hatos Hajnalka elmondta: ˝A titok annyi lehet, hogy sosem lazsáltunk.˝ A tanórákat azzal tette érdekessé, hogy olyan témák kerültek terítékre, amelyekről egymás közt is szívesen beszélgetnek a tanulók.

A nyelvi mesterszintet elért osztálytársak végzősök. Lilla maximális pontszámmal jelentkezik a műszaki egyetemre Budapestre, olyan szakra, ahol németül folyik az oktatás. Tamás és Antal németországi egyetemre szeretnének bejutni. Nyelvi szintvizsgát nem kell tenniük.

– Fontos, hogy diákjaink a szakképzés során nyelvtudást szerezzenek, mert a környékünkön letelepedő cégek zöme külföldi tulajdonú, de kaptam már levelet volt tanulónktól Brazíliából is. Idegen nyelvek ismerete nélkül nem nyíltak volna meg számukra páratlan szakmai lehetőségek – mondta el Domonkos László, a Jedlik igazgatója.

A magyarok háromnegyede nem beszél idegen nyelvet, pedig a közoktatás erre másfélszer több órát biztosít, mint külföldön. A felsőoktatásba felvételizők alig több mint egyharmadának van csak nyelvvizsgája és 10–30 százalék közötti azok aránya, akik nyelvvizsga hiányában nem vehetik át a diplomát. Megyénkben a 2009–2010-es tanévben 3916 érettségiző diák közül 508 tett le angolból vagy németből emelt szintű érettségit.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2010. október 31. 20:02
    „Itt is lehet tanulni és vizsgázni a net-n. Németül is vannak rádió adások meg videok. Aszongya a közoktatás erre másfélszer több órát biztosít, mint külföldön. Hol Afrikában vagy valahol máshol. Aztán milyen hatékony az amit biztositanak ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál előadást tartott Győrben

Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke a sport jelentőségéről tartott előadást a győri… Tovább olvasom