Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyelvi gondok felsőfokon

A legutóbbi adatok szerint 49.370 olyan „kvázi diplomás" van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a papír átvételéhez.

Ez nagy gond, ha nem lenne az, akkor valószínűleg olyan ügy sem lenne Magyarországon, mint a bíróságon a héten tárgyalt corvinusos "nyelvvizsgagyáré". Ráadásul az csak a jéghegy csúcsa.

Nem új keletű a probléma, hogy hiába végzik el a három-öt éves képzést a hallgatók, hiába írnak diplomamunkát és teszik le az államvizsgát, nem lesz papír a kezükben, mert nincs nyelvvizsgájuk.

A megoldás nyilván nem az, hogy "a piacon vásárolunk középfokút", de van ilyen. Erre bizonyság – ha a Fővárosi Törvényszék is kimondja – a legújabb "corvinusos" nyelvvizsgabotrány, amelyről csütörtökön tárgyaltak.


Így is lehet – Aki a győri egyetem belsős nyelvvizsgáján megfelel, átveheti a diplomáját. Tegnap is volt vizsganap. Fotó: Mészáros Mátyás
Így is lehet – Aki a győri egyetem belsős nyelvvizsgáján megfelel, átveheti a diplomáját. Tegnap is volt vizsganap. Fotó: Mészáros MátyásMire jó a nyelvvizsga?

Az ügyészségen, bíróságon landolt esetek számos esetben megadták a választ. A közalkalmazotti bértáblán ugyanis akár havi több tízezer forintos ugrást jelenthet maga a nyelvvizsga; de olyanok is akadtak a kibukott ügyekben, akiknek a rendfokozatában jelentett ugrást a diploma megszerzése – ez is forintosítható volt nyilván. És végül sokaknak eleve a munkavállaláshoz kellett a diploma, mert anélkül nem tudtak elhelyezkedni.
Megoldás kell – ezt nyilván érzi az állam és érzik az egyetemek is, hiszen csaknem 50 ezer emberről beszélünk. Néhány hete be is jelentették, hogy 10 ezer fiatalnak segíthet a "Diplomamentő program". Az államilag támogatott nyelvtanfolyamokra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik már államvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. (A gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik a regisztrált álláskeresőket.) De 40 ezernek így sem lesz nyelvvizsgája.

Nyilvánvaló, hogy a magyar egyetemek látják a legjobban, hogy mekkora a gond, hiszen náluk gyűlnek az átadatlan diplomák. A győri Széchenyi István Egyetemen 2–3 ezer ilyen hallgatót tartottak nyilván, de ahogy dr. Csendes Ferenc, az idegen nyelvi oktatási központ igazgatója elmondta, "ebből nyolcszáz már elfogyott". Ehhez az is kellett, hogy az egyetem három éve elindította a belső nyelvvizsgarendszerét, vagyis ő maga vizsgáztatja le azokat az (ex)hallgatóit, akiknek mindenük megvan – a nyelvvizsgát kivéve. Korábban havonta, most már "csak" évi öt alkalommal tartanak belső nyelvvizsgát (írásbelit és szóbelit együtt), erre az egyetem fel is készíti a saját hallgatóit. (Figyelem: csak őket, külsős jelentkezőket nem fogadhatnak!) Jól sikerül általában a felkészítés, mert a bukási arány mindössze öt százalék. Épp tegnap tartottak ilyen vizsganapot – felvételünk ott készült. Ez kvázi középfokúnak felel meg, természetesen törvényes, de nem egyenértékű a "kinti" középfokúval. Arra elég, hogy a diplomát átvehessék a hallgatók.

Bár a héten a Fővárosi Törvényszéken elkezdett, a Corvinus-egyetemen működő "nyelvvizsgagyár" hívta fel a figyelmet erre a jelenségre, tudni kell, hogy nem ez az egyetlen ilyen ügy. Sőt. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen folyó nyelvvizsgacsalási ügyben közel 900(!) gyanúsítottat vizsgálnak, közülük 17-en vizsgáztatóként, 72-en pedig vélhetően szervezőként, illetve közvetítőként vettek részt a csalásban. (A középfokú komplex nyelvvizsgáért 300–350 ezer, a felsőfokúért 500–550 ezer forintot kértek és kaptak a vélelmezett csalás résztvevői.) Állítólag itt is az történt, hogy a vizsgán előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ.

A napokban Veszprémben vádat emeltek egy 28 éves férfi ellen is, aki hamis nyelvvizsga-bizonyítványt mutatott be az egyetemen, így próbálta átvenni a diplomáját. De azt ember meg nem magyarázza, hogy miért olyan hamisítványt vásárolt, amelyen 2012-es dátum szerepel... Persze hogy lebukott 2014-ben.

A Fővárosi Törvényszék a Győr-Moson-Sopron megyét is érintő "corvinusos" ügyben hétfőre ígért választ a kérdéseinkre.


Milyen büntetésre számíthatnak? Ha a nyelvvizsgacsalást szervező és abban közvetítőként közreműködők bűnössége bebizonyosodik, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. A nyelvvizsgát vásárló egyetemista, főiskolás esetében az okirat-hamisítás miatt kiszabható büntetési tétel maximuma három év szabadságvesztés.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc Győrben - ˝Orbán ellopta a jövőt˝

"Nincs rendben, hogy a kormány a rokkantakat megalázta" - mondta Gyurcsány Győrben. Tovább olvasom