Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Nyelvében (is) él az emlékezet

Ménfőcsanak - A nagy múltú „Nyelvünkben élünk" című verseny központi témája idén Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfus munkássága volt. Az ünnephez kapcsolódva Petőfiről Kerényi Ferenc irodalomtörténész emlékezett.
Negyedik éve rendezték meg a napokban a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban a nagy múltú „Nyelvünkben élünk" nyelvi kommunikációs verseny megyei fordulóját. A vetélkedő idei központi témája Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzi gyűjtőmunkája volt. A kérdések között a legtöbb a ménfői születésű etnográfus balladakutatásának eredményeire, módszereire, a Dely Mári balladájáról írott könyvére vonatkozott.

A vetélkedőn harminc iskola ötven tanulója mérte össze tudását. A 7. évfolyamon első helyen Meszlényi Nóra, a bősárkányi Eötvös József-iskola diákja (felkészítő tanára: Berki János), a 8. évfolyamon pedig Völcsey Kristóf, a csornai Széchenyi-iskola tanulója (felkészítő tanára: Németh Péterné) végzett. A megyét ők képviselik az országos fordulón a budapesti Fazekas-gimnáziumban.

Az ünnephez kapcsolódva Kerényi Ferenc irodalomtörténész Petőfi életművét méltatva hangsúlyozta: „Ő nemcsak `a költő` a magyar nyelvterületen, és nem is csupán első számú delegáltunk a világban (ma már 50 nyelven olvasható), hanem Petőfi, a modern magyar irodalom elindítója is. Az apostol című művének Szilvesztere például a legelső megfogalmazása a tömegtámogatás nélkül terroristává váló magányos forradalmár alakjának. Ha angol nyelven született volna, ma az egész világ ezt idézné aktuális műként. Kellenek-e további érvek, hogy – túl az iskolai olvasmányokon – gyakran érdemes kézbe vennünk Petőfi Sándor műveit?"
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárvadász a Revita Televízióban

Győr - Az idén 15 éves Revita Televízió, amely kiérdemelte a Presztízs-díjat 2007-ben, számos… Tovább olvasom