Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Nyártól könnyebb lesz

Félmilliárd forint értékű útépítési munkák zajlanak jelenleg Győrben, köztük nagy, látványos beruházások is. Jó részük május végén, június elején elkészül. Többek között egy felújított híddal, új körforgalmi és más csomópontokkal lesz gazdagabb Győr.
Körképünket a város útkezelő szervezetével a legnagyobb munkával, a körülbelül 350 millió forintos hídfelújítással kezdjük. A Belvárost és Újvárost összekötő Petőfi híd megújítása mára majdhogynem befejeződött (kisebb teendők akadnak még rajta), ám átadásával várni kell addig, amíg a hídról le is lehet menni, vagyis elkészül a belvárosi oldalon a körforgalmi csomópont. Megjegyezzük: a télen csupán még két hét jó idő kellett volna, s december végéig elkészülnek a hídépítők, erre voltak felkészülve. A téliesítés viszont minimum 20 millió forintba került volna. Ezért született a döntés: inkább várni kell pár hónapot.

Nem vágták szét a hidat

A Petőfi híd két részből áll, hegesztett acélhídján a pályaszélesség adott (5,5 méter). Úgy lehetett volna szélesíteni, ha szétvágják a hidat, azonban csak ez a művelet annyiba került volna, mint a teljes felújítás. A vasbeton ártéri hidat viszont lehetett egy méterrel szélesíteni. Egyébként a teljes híd mindkét oldalán a gyalogjárda mellett a kétirányú közlekedésre alkalmas kerékpársáv is készült. A járdakonzol így mindkét oldalon a korábbi 1,6 méter helyett 3,1 méter széles.
A belvárosi oldalon a híd előtti körforgalmi csomópont kiépítése 60 – 70 millió forint közti összegbe kerül. Május végére lesz kész, a forgalomba helyezés június közepére várható.
Egy másik, frekventált helyen lévő csomópont a vidéki buszpályaudvar „ kijárata " , az Eszperantó utca és a Bartók Béla út találkozása. A télen megakadt munkák itt is folytatódnak, s másfél héten belül befejeződnek a parkolásgátló oszlopok elhelyezésével és a zöldterület helyreállításával. (A három, engedéllyel kivágott fát ősszel pótolják, tíz fiatal fát kell ültetni helyettük.) Ennek a csomópontnak az az érdekessége, hogy a buszpályaudvar felőli, már elkészült ívet fel kellett bontani s újraépíteni. A tervező a magyar szabványoknak teljesen megfelelően dolgozott ugyan, ám közben forgalomba álltak a szokásosnál hosszabb, nagyobb autóbuszok, amelyek az európai normák szerint készültek. Szabvány ide vagy oda: a buszoknak biztonságosan kell közlekedniük...

Körforgalmak városszerte

Győrben az utóbbi hat évben összesen tíz körforgalmi csomópont épült. Az első is, az utolsó is Győrszentivánon. A szentivániak már hat éve kértek egy forgalomtechnikai felülvizsgálatot, az útkezelő szervezet akkor a körforgalmat javasolta. Nos, Szentivánon úgy megkedvelték, hogy ez a mostani már a harmadik. A Déryné u. – Körtér csomópontban épül, május végén készül el. Érdekessége, hogy itt külön színes térkővel „ bemutatják " , miként kapcsolódhat a körforgalomba a kerékpárút-hálózat is. Az új körforgalmat, bár nem jelzett kerékpárútként, természetesen addig használhatják a biciklisek is, amíg majd megépül a hálózat.
Május végén, június elején készül el a Bálint Mihály utca teljes felújítása 420 méter hosszban, 60 millió forintos költséggel. A héten megkezdődik a Stadion utca műszaki átadása. Közlekedési szempontból ez rendkívül kényes rész, hiszen szűk is, parkolási gondjai is vannak, ráadásul tömegközlekedés megy rajta.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi csarnok: jöhet a tető

Impozáns látványt nyújt a győri egyetemi csarnok építkezése. December 12-én volt az alapkőletétel, s… Tovább olvasom