Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Nyárra elkészül a templomfelújítás

Európai uniós LEADER-támogatás segítségével újul meg a fenyőfői templom.

A kivitelezés már elkezdődött és június végére befejeződik – számolt be portálunknak Horváth István kanonok, esperesplébános. Az elnyert 15,4 millió forintból kiépítik a vízelvezető rendszert, renoválják a homlokzatot, parkolót alakítanak ki, valamint felújítják a kerítést. Az épület díszkivilágítást is kap.

Fenyőfőnek már az Árpád-korban is volt temploma; a mai templom zöme az ősi, román stílusú maradványa. Az Esterházyak 1771-ben építették át barokk stílusban. A legutolsó nagy felújítás 1972-ben történt, majd 1992-ben új tetőt kapott az épület, három év múlva pedig kifestették.

Horváth István szerint azért kell ekkora összegeket templomokra fordítani, mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik.

Horváth István kanonok, esperesplébános a fenyőfői templom előtt, amelyre 15,4 millió forintot költenek. Fotó: Bertleff András
Horváth István kanonok, esperesplébános a fenyőfői templom előtt, amelyre 15,4 millió forintot költenek. Fotó: Bertleff András

– Ennek a vágyakozásnak a kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik, a templom azonban nem csupán művészettörténeti emlék. Tornya messziről figyelmeztető látvány is, hogy a földről tekintsünk fel az égre. Fenyőfő kirándulóhely. Azt kérem minden itt megforduló, hívő vagy nem hívő embertől, hogy álljon meg csodálattal a tiroli faragású oltár előtt; azok műve előtt, akik ezeket a műalkotásokat létrehozták, megőrizték és gondozták. Vigye magával a szépség élményét, amely azt hirdeti ezen a helyen is, hogy a világ több és nagyobb annál, amit szemünkkel láthatunk – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben is gyertyás megemlékezést tartanak

Közös gyertyagyújtást tartanak hétfőn este hét órától az oroszországi tragédiára emlékezve Győrben… Tovább olvasom