Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Nyáron költözne a megyei könyvtár?

Ha sikerül megállapodni a megyei és az egyetemi könyvtár integrációjáról, akár már nyáron átköltözhet a megszokott közkönyvtár az új, révfalui komplexumba. A fenntartók tárgyalnak az összevonásról, biztosat még nem mondanak.

A Széchenyi-egyetem óriásberuházása a megyei könyvtár kérdésében is új helyzetet teremtett – újat, hiszen a kérdés egyébként elég régi keletű. Már a kilencvenes években is többször tárgyalt a két fél – vagyis a megyei önkormányzat és az akkor még főiskolaként működő egyetem – egy közös megyei-egyetemi könyvtár létrehozásáról. A benyújtott pályázatokat azonban elutasították, pénz nem volt. Most viszont már a műszaki átadása is megtörtént az egyetem két új épületének, köztük az INNO-Share kutatóközpontnak, ahol a következő hónapokban helyet kap az egyetemi könyvtár. Ezért megkérdeztük a két felet – a megyét és az oktatási intézményt –, hogy áll a tárgyalás, amelynek lefolytatására egyébként a közgyűlés 2009 szeptemberében hatalmazta fel Szakács Imre elnököt.

Több mint 110 éve itt működik a közkönyvtár, az új azonban ugyanúgy alkalmas a rektor szerint. Fotó: Krizsán Csaba
Több mint 110 éve itt működik a közkönyvtár, az új azonban ugyanúgy alkalmas a rektor szerint. Fotó: Krizsán Csaba


Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora a Kisalföld kérdésére elmondta: valóban reméli, hogy lehetőség van a két könyvtár integrációjára. Hozzátette: a fő nehézség, hogy nem egyszerűen egymás mellé kell tenni a két könyvállományt – „annyi polc nem is létezik" –, hanem egy új könyvtárat kellene létrehozni a kettő összevonásával. Egy olyant, ami a közkönyvtári és az egyetemi feladatokat egyaránt teljesíti – magyarázta Szekeres Tamás. „Jelenleg is ezen a fúzión dolgozunk az elnök úrral" – közölte a rektor, aki szerint kategorikus kijelentést még nem tehetünk, de a maga részéről „szinte elképesztőnek tartaná", ha nem valósulhatna meg ez az álom, amikor itt van egy kétmilliárd forintért felépült – összesen egyébként 3500 négyzetméternyi területen fekvő – könyvtár. Hozzátette: egy ilyen költöztetés természeten nagy és költséges feladat, de az egyetemi beruházás mellett már eltörpül.

„Egyelőre az operatív megoldásokat keressük, a két intézmény összevonásának a jogi formáját is tisztázni kell, hiszen ilyen megoldásra eddig Magyarországon még senki nem gondolt" – mondta a rektor.Megkerestük Szakács Imrét, a megyei közgyűlés elnökét is, s kérdeztük többek között arról, hogy tett-e lépést a parlamentben a jogszabály megváltoztatásáért. Az elnök írásos válaszában úgy tájékoztatott: addig nincs szükség jogszabályváltozásra, amíg a működés részletei nem tisztázottak.

Természetesen feltettük az alapkérdést is: lesz-e közös megyei-egyetemi könyvtár? Szakács Imre levelében ezt válaszolta: „A cél az, hogy legyen, de az ördög a részletekben rejlik."

A végső döntés az elnök tájékoztatása szerint is attól függ, hogy az épületben meglesznek-e a feltételek a két intézmény együttes működtetéséhez, erről egyeztetéseket folytatnak a felek. S mert a megyei könyvtár Baross úti épülete a megyeszékhely egyik legértékesebb ingatlanja egyben, ezért feltettük azt a kérdést is: ha mégsem egyesülne a két állomány, akkor a könyvtár a belvárosban maradhatna-e? Erre Szakács Imre levelében egyértelmű igennel válaszolt.

Olvasóink írták

 • 12. Goldmund 2011. február 01. 14:36
  „3. eddig a pontig vettem komolyan... lebontani azt az épületet, ember? nem mintha a dolgok mostani állásával elégedett lennék, de hálát adok az égnek, hogy nem a magához hasonló felfogású emberek vannak döntési pozícióban...

  Háát, az ízlésen lehet vitatkozni, de alkalmatlan mindenre. Kifűthetetlen egyben-terek vannak, így a könyvtárosok állandóan fáznak (ja, csak ősztől tavaszig). Az előadó rész szellőzése megoldatlan, a homlokzaton levő vasajtók meg beengedik a hideget. Amíg volt konyha, belengte az épületet az ételszag, tehát roppant alkalmas arra, hogy orvosok konferenciázzanak az előadóteremben.
  Ha pedig már esztétizálunk: lehet, hogy modernebb stílusú épületek között nem hatna ilyen otrombán, de ezek között a régies (historizáló? én nem értek hozzá!) épületek között eleve diszharmóniát szül.
  Az Onkológia fehér épülete sem illik ide, de nem ennyire kirívó (talán a színe miatt).
  A labor csempézett épületén is lehetne vitatkozni, habár ezt annyira megszoktam, hogy nem zavar.

  1. a móricz zsigmond rakpart nem a dunakapu-tér környékén van? azonban azt a területet sokkal ésszerűbben kéne felhasználni, arról nem is beszélve, hogy fedett, őrzött parkolókra igenis szükség van -> mélygarázs, parkolóház

  Őrizni lehetne azt is. Fedett parkoló minek? Újabban cukorból vannak az autók?
  Pont azért fölösleges a Dunakapu térre a mélygarázs, mert ott van mellette egy akkora parkoló, ahol minden autó elfér. Ez inkább csak ürügy lehet, hogy kiebrudalják az árusokat (Hajrá Árkád! - ugye Borkai úr?), no meg, hogy a haverok ismét tömhessék a zsebüket (a Széchenyi tér nem volt elég).”
 • 11. odre 2011. január 31. 20:26
  „T. Goldmund!
  1. a móricz zsigmond rakpart nem a dunakapu-tér környékén van? azonban azt a területet sokkal ésszerűbben kéne felhasználni, arról nem is beszélve, hogy fedett, őrzött parkolókra igenis szükség van -> mélygarázs, parkolóház
  2. a könyvtár épülete alatt van egy pince, azt használják raktárnak, mellesleg sokszor beázik... nyilván vannak külső raktárak, mert mint mondtam a könyvtár már hosszú ideje kinőtte az épületet... de ez nem ideális helyzet... az 1-2 napos várakozásról meg annyit, hogy alább olvashatja: egyeseknek az egyetem és a könyvtár közötti 10 perces séta is sok...
  3. eddig a pontig vettem komolyan... lebontani azt az épületet, ember? nem mintha a dolgok mostani állásával elégedett lennék, de hálát adok az égnek, hogy nem a magához hasonló felfogású emberek vannak döntési pozícióban...

  tudja az a baj, hogy a város fejlődése kapcsán is főleg azok hallatják a hangjukat, akik meg vannak győződve arról, hogy a régi mindig jó, az új meg sosem, az építészetből csak egy szót ismernek: "barokk", egyébként pedig elalélnek a historizálás tartalmilag kiüresedett épületei előtt...
  ezek az emberek ritkán hajlandók elismerni a modern (nem "szocreál") és a kortárs építészetet, és nem veszik észre, hogy a felfogásuk ezzel éppolyan ártó, mint mikor valaki bulldózerekkel tünteti el a széchenyi tér történelmi emlékeit, vagy el akarja költöztetni a dunakapu téri piacot...”
 • 10. Goldmund 2011. január 31. 08:46
  „Ha már elkanyarodtatok a témától, hadd szóljak ahhoz is hozzá.

  "az a garázs nem lenne rossz helyen a dunakapu-tér környékén"
  Ott a Móricz Zsigmond rakpart.
  Különben fordítva kéne gondolkodni: úgy kiadni az építési/felújítási engedélyt irodaházra, hogy az építtető már előre megmondja, hol lesznek a szükséges számú parkolóhelyek.

  "egy könyvtár nem csak a polcokból, meg az asztalokból áll... az állomány nagy része a raktárban van"
  Úgy tudom, van alsóbb szinteken is raktár, meg külső helyszíneken is. Onnan 1-2 nap alatt behozzák, amit megrendel az ember. Szerintem ez teljesen működőképes eljárás.

  "egyébként a kórház ügyében egyet értünk, már a későbbi felhasználását illetően... sajnos az ottani épületek rossz állapotban vannak... a legkomolyabb építészeti értéket képviselő egység, az ivánka andrás tervezte klubépület például pár hónapja már üresen áll, mert az elöregedett nyílászárók és gépészet miatt képtelenség kifűteni... gyanítom a többi épületnél is hasonló a helyzet..."

  Nem tudom, melyiket nevezed klubépületnek, ahol az étkezde és a könyvtár van? Azt le kéne rombolni, és a helyére valami normális kinézetű és használható épületet kell építeni, ennyi. Én az izotóp osztályon jártam, szerintem az gyönyörűen néz ki. A gépészeti dolgokra nincs rálátásom, de nyílászárók miatt azért túlzás lenne épületeket lerombolni.
  Arról nem is beszélve, hogy a Magyar úti tömbben lévő épületek némelyik is elég ocsmányul néz ki. És talán ott is a legrégebbi épület (amelyik a Magyar útra néz), az van legjobb állapotban.”
 • 9. odre 2011. január 30. 01:11
  „T. Révfalui-szúnyog!
  a parkolási kérdést nem lehet megkerülni... parkoló kell, és lehetőleg parkolóház vagy mélygarázs... ha a lloyd helyére a legjámborabb apácák építenek egy középületet, a parkolókról akkor is gondoskodni kell... (főleg úgy, hogy ahogy a megnyilatkozásokat olvasom és amilyen irányba a folyamatok haladnak, pár éven belül az egész belvárosból ki lesznek tiltva az autók)
  megkockáztatom, hogy helyileg az a garázs nem lenne rossz helyen a dunakapu-tér környékén, a révfalu irányából érkezőknek a legjobb megoldás... más kérdés, hogy tényleg a mélygarázst kell-e erőltetni a mosoni-duna mellett...
  remélem annyi eszük csak lesz, hogy a mélygarázs bejáratát nem a folyó felé nyitják meg, hogy minden évben kétszer elöntse a mosoni-duna... :)”
 • 8. Révfalui-szúnyog 2011. január 29. 22:35
  „Odre papa!
  A Lloyd valóban remek hely lett volna, de azt a pesti sorstalanok lenyúlták, s most az egész Dunakapu téri mélygarázs cirkusz is azért alakult ki, mert kell az egyenlőre üres épületnek a parkolóhely. Egyébként elég volna a piactérre egy szép burkolatot tenni és kialakítani a megfelelő közműveket a rendezvények kiszolgálásához.
  Én már tavaly ősszel, a helyhatósági választásokon épp az ilyen ügyek miatt a régi álláspontra helyezkedtem:
  Ugocsa non coronat!”
 • 7. odre 2011. január 29. 21:46
  „T. Révfalui-szúnyog!
  a zrínyi úti kórház még belváros, de az egyetem már nem?
  egyébként a kórház ügyében egyet értünk, már a későbbi felhasználását illetően... sajnos az ottani épületek rossz állapotban vannak... a legkomolyabb építészeti értéket képviselő egység, az ivánka andrás tervezte klubépület például pár hónapja már üresen áll, mert az elöregedett nyílászárók és gépészet miatt képtelenség kifűteni... gyanítom a többi épületnél is hasonló a helyzet...
  én egyébként már annak is örülnék, ha jönne egy leier-hez hasonló igényes és lelkiismeretes befektető...”
 • 6. odre 2011. január 29. 20:44
  „az senkinek nem fordult meg a fejében, hogy az épület túl kicsi? már 10 éve is az volt... egy könyvtár nem csak a polcokból, meg az asztalokból áll... az állomány nagy része a raktárban van, már ha épp lenne elég... ha a Pofátlan hozzászóló nem csak hallgatózna a dolgozók mellett, hanem megkérdezné, hogy férnek el az épületben, talán bölcsebb lenne...
  ettől függetlenül az összevonást nem tartom helyesnek, és nem a helyszín miatt (az a 10 perc séta a baross út és az egyetem között nem árt meg senkinek)...
  egy egyetemi könyvtár feladata sokkal differenciáltabb, az állománya nagyobbik részét az itt oktatott szakokhoz tartozó szakirodalom és jegyzetek teszik ki... szerintem nem jó ötlet felhígítani ezt az arányt...
  ráadásul az épület nem csak könyvtárként funkcionál majd... kiváncsi leszek, hogy az egyetemi és közkönyvtári funkciókat/forgalmat hogyan választják el egymástól...
  és az állományokat majd egybeömlesztik? melyik könyv melyik könyvtáré lesz? összevonják a két intézményt?
  amúgy szerintem a legjobb helye a Lloyd épületében lett volna...”
 • 5. Révfalui-szúnyog 2011. január 29. 20:27
  „Goldmund!
  Pontosan így van a Zrínyi kórház esetében is! Lesz belőle lakópark vagy hotel, ahelyett, hogy bármilyen egészségügyi célra használná a város kihasználva, hogy belvárosi ingatlanról van szó, elegáns, történelmi aurája van, építészeti egyediséget hordoz. Alkalmas lehetne pl. a teljes járóbetegellátás lebonyolítására, elkerülvén ezzel a kórházak napi munkájának terhelését. Ahol bent fekvő embereket tologatnak hordágyakon ide-oda, ott semmi keresnivalója nincsen utcai ruhában topogó emberhadakra.
  De lehetne rehabilitációs intézet vagy kizárólagosan egy adott éltekorra kihegyezett egészségügyi ellátó intézmény is. Pl. dunántúli gyermekkórház. Vagy egy-egy speciális terület professzionálisan, országos szinten is a legjobban felszerelt gyógyító centruma. A lehetőségek sora hosszú, de én attól tartok, a sor végén kizárólag néhány ember vagy cég dúsgazdaggá tétele áll. Ez az önkormányzat éppen úgy végbeviszi asztal alatti mutyijait, mint a komonisták. Sőt.”
 • 4. Goldmund 2011. január 29. 18:09
  „Én sem értem, minek a nagy erőlködés az összevonásra. A megyei könyvtárnak ideális helye a jelenlegi. Alighanem igaza van Révfalui-szúnyognak: telekumbulda van a háttérben.
  Mint ahogyan szerintem a Zrínyi utcai kórház kitelepítésénél is.
  :-(((((”
 • 3. Pofátlan 2011. január 29. 13:33
  „Hány könyvtárost fognak kirúgni a két könyvtár összeolvadásakor?
  Legutóbb a megyei könyvtárban járva akaratlanul is hallottam két ott dolgozó beszélkedését, természetesen a leépítésekről volt szó.”
 • 2. k-pityerke-k 2011. január 28. 21:31
  „Egyet értek Révfalui-szúnyog véleményével. Biztosan valakinek kell az az épület, különben ennek mi értelme lenne... A könyvtár több mint egy évszázada ebben az épületben működik (a cikk írja is: több, mint 110 éve) Elkészültek ezek az óriási egyetemi épületek és rengeteg területet nem tudnak bennük mire hasznosítani: túl nagyra sikerültek... Szerintem már kínjukban nem tudják, mit találjanak ki. Különben én is révfalui vagyok, imádom ezt a helyet, (bár eléggé elsajnálkozva nézem, amint a régi Révfalut egy-pár tollvonással eltörlik a föld felszínéről...), Gondolom, a város másik feléről egy csomóan busszal jönnének és hát elég gyenge erre felé a buszos közlekedés. Remélhetőleg majd alakítanak rajta, de ha nem, akkor marad az autó a nádorvárosiaknak, gyárvárosiaknak, marcalvárosiaknak, adyvárosiaknak stb... A cél nem az lenne, hogy minél többen vegyék igénybe a tömegközlekedést?? Bár sajnos az emberek nagy része manapság nem jár könyvtárba... Sokkal ideálisabb hely egy könyvtárnak a belváros. Így egy könyvtár sem lesz a központban, azon a helyen, ami viszonylag könnyen elérhető mindehonnan... (Vagy költözzön mindenki Révfaluba, húzzanak fel hatalmas társasházakat a kis, kertvárosias épületek helyére és minden megoldódik???)
  Hát minden esetre kíváncsi vagyok, ki és mire fogja majd használni a könyvtár jelenlegi épületét...”
 • 1. Révfalui-szúnyog 2011. január 28. 17:57
  „Nyilvánvaló, hogy a megyei könyvtár épületére szemet vetett valaki. Révfalusiként is azt mondom, a megyei könyvtárnak a városközpontban, a belvárosban van a helye. Azért, mert ott elegáns. És ott praktikus is.
  Emögött megint valami hatalmas umbulda húzódik meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállt az idő a győri Városházán

Január 19-e óta 12 órát mutat a Városháza tornyának időmérője. Utánajártunk, miért állt meg és mikor… Tovább olvasom