Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nyáron a gépek járnak iskolába

Győr - Háromszázhetvenmillió forintot költ idén Győr az oktatási intézmények épületeinek felújítására. A legtöbb probléma a fűtés és az elektronika terén jelentkezik, nehéz ugyanis lépést tartani mind a technikával, mind az árakkal.
A harminc-negyven éves oktatási épületeknek ugyanaz a betegsége, mint a paneloknak: a villamos hálózatot más korban, más terheléshez tervezték. És akármennyire is tetemes összeg az a 370 millió a győri költségvetésből, talán a triplája sem lenne elég minden elöregedett ablak, vízvezeték, kazán cseréjéhez.

Radiátorok és ablakok
Az oktatási iroda tájékoztatása szerint csak az Inszol kezelésébe tartozó intézményekre – ez az összesnek körülbelül a fele – 181 millió forintot költhetnek idén nyáron. Általánosságban annyit mindjárt elmondhatunk, hogy az épületek 60–70 százaléka most érett meg arra, hogy pótolják a hiányosságokat az elektronikai és villámvédelmi rendszeren, de számos objektumban van szükség radiátorcserére, kazán- vagy ablakcserére, magyarán arra, hogy a klíma szabályozhatóbbá váljék a gyerekek második otthonában. Ezen intézmények közé tartozik a Radnóti és a Balassi általános iskola, az előbbiben 4,3, az utóbbiban 1 millió forintért cserélnek radiátort a vakáció alatt, míg például a gyárvárosiban az új ablakok nyelik a pénzt, itt 8,3 millió forintba kerül a felújítás.

Megújulnak a falak is: A Gábor László Műhelyiskolában maguk a leendő szakemberek dolgoznak a festésen.Fotó: Krizsán Csaba
Megújulnak a falak is: A Gábor László Műhelyiskolában maguk a leendő szakemberek dolgoznak a festésen.Fotó: Krizsán Csaba


Víz- és csapadékelvezetés
Az óvodák egy részében a vizesblokk érett meg a fiatalításra, s ez mindenhol több milliót igényel. A Mónusban 5,6, a szigetiben 3,8, a Jókaiban 7,3 millió forintért újítják fel az illemhelyeket, de ott az Erzsébet Ligeti Óvoda is, ahol szintén harmincévesek a mosdóhelyiségek. A vízvezetékek sem fiatalabbak sok helyütt, így például a Benedek Elek Óvodában az egész ivóvízellátó rendszer felújításra szorul, erre 1,8 millió forintot irányzott elő a város, s ugyanennyit kap erre a célra a Brunszvik-óvoda is. A csapadék elvezetését is meg kell oldani a nyáron két intézményben. A Gyepszél utcai tagóvodában ez – a szennyvízcsatornával együtt – 5 millióba kerül, mivel az esővizet eddig egy szikkasztómezőre vezették, amely már nem bírja a terhelést s az elmúlt évek záporai alatt rendszeresen felázott. A Bartók-iskolát ugyancsak az esőtől kell megmenteni, mivel a kinti burkolat és a belső tér eddig egy szintben volt, bár szerencsére eddig nem folyt be víz.

Külső, belső rekonstrukció
Öt és fél milliót kap a Gárdonyi-iskola is, itt a legfőbb probléma, hogy a Baross út melletti épületrészben a pincét már nem raktározásra, hanem hétköznapi célokra – öltözőnek, étkezőnek – használják, amire viszont az elektromos hálózat már nem alkalmas. S ugyanígy a kor kihívása az akadálymentesítés, erre a Radó-iskolának van már igen égető szüksége, mivel a mozgáskorlátozottak számára a vizesblokkok korszerűtlenek. Ez 6,3 millió forintba kerül és akárcsak mindaz, amit felsoroltunk, a nyáron el is készül. Nem szóltunk még a belvárosi óvodáról, ahol a pince úgynevezett angol aknás ablakokon kapja a fényt, ezek azonban szintén igen rossz állapotban vannak, főként, ami a csapadékelvezetésüket illeti. Felújításuk 1,2 millióba kerül, de így is éppen tizedannyiba, mint amit a Kálvária utcai iskolára költenek. A nádorvárosi épületben ugyanis folytatják a tavaly megkezdett homlokzatrekonstrukciót, akkor az utcafronti rész szépült meg, idén a belső és az oldalsó homlokzatra koncentrál a város.

A Kossuth Márvány utcai tagiskolájában kapott helyet a nemrég kiürített újvárosi óvoda két foglalkoztatója, ezeknek a külső munkálatai, a járdával, a kerítéssel, térburkolattal, gyerekszínházzal együtt 6 millióba kerülnek, míg az iskola sportpályájának csapadékelvezetése további 1,3 milliót igényel. Teljes felújításra szorul a Liszt Ferenc Zeneiskola ütőterme, itt főleg a szellőzőberendezésért kérnek borsos árat. Kicserélik mindezek mellett 1,3 millióért a Tárogató utcai óvoda világítócsöveit és új ételliftet kap 3,2 millióért a Tündérkert Óvoda is. Erről annyit, hogy a mostani felvonó már muzeális darabnak számít, nagyapáinkhoz hasonlóan eddig kézzel húzták fel az ételhordókat.

Olvasóink írták

  • 1. c1 2008. július 20. 08:43
    „Mi dolgozunk. A barnák meg röhögnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rasszista levél miatt nyomoz a rendőrség

Győr - A győri cigány kisebbség önkormányzati képviselője, Pádár László feljelentése nyomán közösség… Tovább olvasom