Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Nyár elején több a közlekedési baleset

A szünidő kezdetével a megyében tavaly júniusban 2 hét alatt 6 halálos közlekedési baleset történt.

Idén az extrém időjárási körülmények miatt februárban 2 nap alatt 3, május végén 3 nap alatt 4 baleset végződött halállal. Januártól eddig 15-öt regisztráltak.

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai folyamatosan értékelik a baleseti helyzet alakulását. Az osztály vezetője, Perjámosy István alezredes a vakáció kezdetekor tapasztalható jelenségre hívta fel a figyelmet.

– A szünidő kezdetével megnő a balesetek száma. Amit részben az a jelenség okozhat, hogy ilyenkor indulnak el a családok nyaralásra, ilyenkor van lehetőségük a fiataloknak többet vezetni a családi autókat, amelyeket általában nem vezetnek – mondta Perjámosy István.

Az alezredes az elmondottakat a tavalyi adatokkal támasztotta alá. A szünidő kezdetétől, június 13-tól számított 2 hétben 6 halálos baleset történt. Kettőt motorkerékpáros, egyet kerékpáros, hármat személygépkocsi-vezető okozott.

Az árvíz, az extrém időjárási körülmények hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest idén több volt a halálos baleset - mondta Perjámosy István alezredes.
– Szeretnénk, ha ez az idén másként alakulna, s azt jelenthetnénk, hogy eredményes volt a figyelemfelhívásunk, ami alapján a szülők rábírták gyerekeiket a megfelelő, körültekintő közlekedésre. S ha a családok útnak indulnak, úgy szervezzék az időbeosztásukat, hogy ne kelljen sietniük. Ugyanis alapvetően relatív gyorshajtások és az elsőbbségi jog megsértése miatt történtek a balesetek. A tragédiák emberi figyelmetlenségekre, felelőtlenségekre vezethetők vissza – magyarázta Perjámosy István.

Az osztályvezető elmondta, idén júniusban eddig egy halálos baleset volt, ami a 82-es főúton szakadó esőben, gyorshajtás miatt történt.

– Az árvíz, az extrém időjárási körülmények hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest viszont több volt a halálos baleset. A februári havazások idején két nap alatt három történt a megyében. Mindegyik visszavezethető a nem megfelelő sebesség alkalmazására havas, jeges útviszonyoknál – mondta Perjámosy István.

A másik május végén volt, három nap alatt négy halálos baleset történt egymást követően szakadó esőben. A négyből három az időjárási viszonyokhoz nem megfelelő alkalmazkodás miatt történt.

– A járművek ablaktörlő lapátjai, abroncsbordázata hozzájárulhat ahhoz, hogy egy jó műszaki állapotú járművel elkerüljük a balesetet. Egy rosszabbal esetleg elkerülhetetlen a személyi sérüléses baleset, súlyosabb esetben a tragédia – mondta végül Perjámosy István.

Tavaly június 15-ig 338, idén 323 személyi sérüléses baleset történt. Halálos idén 15, az előző év azonos időszakában 10 volt a megyében. Ittasan 44 balesetet okoztak tavaly, idén 35-öt. Ez az összes baleset 10 százaléka, az országos 13 százalékkal szemben. A baleseti okok közül az elsőbbségi jog meg nem adása vezet, a gyorshajtás a második.

Olvasóink írták

  • 1. stücivadász 2010. június 21. 16:38
    „Ha mindenki egy kicsit figyelmessebb lenne,és jobban figyelnénk egymásra!nem csak az autósokra vonatkozik,hanem a gyalogosokra és a kerékpárosokra is egyaránt akkor talán el lehetne kerülni az ilyen helyzeteket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strasbourgban remél igazságot a győri férfi

Horváth L. Zoltánt 1966-ban kémkedés és hazaárulás koholt vádjával öt év börtönre ítélték. A férfi a… Tovább olvasom